657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hangi yıl kabul edilmiştir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) 1965
Aşağıdakilerden hangilerinin sendika kurması ve sendika üyeliği yasaklanmıştır? I. Mülki^ idare amirliğinde çalışan memurlar II. Silahlı Kuvvetler mensupları III. Milli^ İstihbarat Teşkila^tı mensupları IV. Emniyet Genel Müdürlüğü hizmetli çalışanları V. Ceza infaz kurumlarında çalışan kamu görevlileri
Doğru Cevap: B) Yalnızca II.III ve V
Bir siyasal partiye üye olan memur hakkında hangi disiplin cezası uygulanır?
Doğru Cevap: E) Devlet memurluğundan çıkarma
Seçilmişler ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: E) Bu kişiler görev yaptıkları süre içerisinde aksi yasaklamalar olmakla birlikte genellikle kendi mesleklerini yürütürler, dolayısıyla memurlar gibi, bunların mesleği yega^ne yaşam uğraşıdır.
Aşağıdakilerden hangisi seçilmiş kamu görevlilerinin yönetişim modeli çerçevesinde belirli süre için kamu iktidarını kullanmak üzere kamu makamları tarafından seçilen kişilere örnektir?
Doğru Cevap: D) Tahkim kurulu üyeleri
Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin görevlerindendir?
Doğru Cevap: B) Kamuda kariyer yönetimi ve diğer modern insan kaynağı yönetim modellemelerinin hayata geçirilmesi için projeler geliştirmek
Memurların hizmete alınması konusu, 2002 yılında kabul edilen Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik ile düzenlenmiştir ancak belirli kurum ve unvanlar yönetmeliğin kapsamı dışında tutulmuştur. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu yönetmeliğin kapsamı dahilindedir?
Doğru Cevap: E) Hakim ve savcı adayları
Devlet Memurları Kanunu'ndaki kariyer ilkesine göre lise mezunları en yüksek hangi derece/kademe'ye yükselebilir?
Doğru Cevap: C) 3/son
KAMU GO¨REVLİLERİ hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Doğru Cevap: D) Buna göre, kamu görevlisi “kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak ka- tılan kişidir”.
Devlette istihdam olunmanın koşulu olarak devletin resmi dili olan Türkçeyi bilmek koşulu hangi gelişme ile kabul edilmiştir?
Doğru Cevap: A) 1876 Kanun-ı Esasi
Hizmet süresi on yıl olan bir memurun kaç gün yıllık izin hakkı vardır?
Doğru Cevap: A) 10
Kamu harcamalarında etkinlik, etkililik, ekonomiklik ve verimlilik sağlamak amacıyla gerekli standartları tespit etmek ve sınırlamalar koymak; bu hususlarda tüm kamu kurum ve kuruluşları için uyulması zorunlu düzenlemeleri yapmak ve tedbirleri almakla görevlidir. Bahsedilen kurum aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Hazine ve Maliye Bakanlığı
Aşağıdakilerden hangisi yardımcı kamu personelidir?
Doğru Cevap: C) Sözleşmeli personel
Yasanın koyduğu hükümler çerçevesinde, idare tarafından tek yanlı zora dayalı olarak belirli bir süre için kamu hizmetlerine katılan kişilere ne ad verilir ?
Doğru Cevap: D) Yükümlü
Memurların genel hakları ile ilgili olarak; I- Memurun, memurluk statüsü dolayısıyla sahip olduğu haklar(güvence hakkı, istifa hakkı gibi). II-Vatandaşlara tanınan hakların bir tekrarı (şikâyet ve dava açma hakkı gibi). III-Vatandaşlara tanınan hakların kısıtlanmış biçimleri (seçme ve seçilme hakkı gibi). Yukarıda verilen seçeneklerden hangisi/hangileri memurların genel hakları ile ilgili olarak doğrudur?
Doğru Cevap: C) I-II-III
Göreve devam eden memurların mal bildiriminde bulunması gereken yıllar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: C) Sonu 0 ve 5 ile biten yıllar
Kamu hizmetlerini yürüten emek gücüne ne ad verilir ?
Doğru Cevap: B) Kamu görevlisi
İşçilerle ilgili hangisi söylenemez?
Doğru Cevap: C) Sözleşmeli personel kümesine dahildirler.
Memurluk statüsünün esaslı öğelerinin özel yasa eliyle düzenlenmesi ilkesi hangi Anayasa’da yer almıştır ?
Doğru Cevap: C) 1924
I- Liyakat, 1982 Anayasası’nın 70. maddesinden vücut bulmaktadır. II- Liyakat ilkesi, devletin insan unsuru olarak memurluğa en iyilerinin hizmete alınmasını ve hizmetin süreçlerinde ilerlemesini içerir. III- Liyakat ilkesinin üç unsuru vardır. Birincisi, personel süreçlerinde hizmetin gereklerinden kaynaklanan rasyonel ölçütlerin kullanılması; ikincisi memurlar arasında eşitlik ilkesinin uygulanması; üçüncüsü ise, memurların güvenceye sahip olmasıdır. Liyakat ilkesine bağlı olarak yukarıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?