logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Borçlar Hukuku

Soru 1:

Tazminat davaları konusunda aşağıdakilerden hangisi veya hangileri doğrudur? I. Haksız fiilden zarar gören kişinin yakınları dava açma hakkına sahiptir. II. Haksız fiilden sorumlu olan kişinin ölümü durumunda tazminat yükümlülüğü mirasçılarına geçer. III. Hak sahibinin ölümü durumunda tazminat alacağı mirasçılara intikal eder.

Soru 2:

Hangisi haksız fiil sorumluluğunun şartlarından biridir?

Soru 3:

“Ha^kim, bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak ödenmesine karar verebilir.'' Bu kanuna göre hakim olsanız hangi duruma manevi tazminatın verilmesini hükmedersiniz?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Alacaklının temerrüdünün sonuçlarındandır?

Soru 5:

Sözleşmenin kurulmasından sonra ve fakat ifasından önce tarafların sorumlu tutulamayacağı sebeplerle borcu ifa imkânının tamamen ya da kısmen ortadan kalkmasına ne ad verilir?

Soru 6:

Sözleşmenin geçersizliğine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisini söylemek doğru olur?

Soru 7:

Yasal ifa yeri, sözleşme kurulduğu sırada borcun konusunun bulunduğu yer olan borç türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Alacaklının ölmüş, mirasçılarının belirsiz olması ya da alacağın devredilmiş olması ve devreden ile alan arasında uyuşmazlık ortaya çıkmış olması neye işaret etmektedir?

Soru 9:

Bir para borcunun ifasında gecikme halinde işleyen faize ne ad verilir?

Soru 10:

A, nın otomobili B tarafından 20.01.2014 tarihinde yanlışlıkla çizilmiştir. A arabasını B'nin çizdiğini 12.03.2015 tarihinde öğrenmiştir. A haksız fiile dayanan tazminat talebi hangi tarih itibarı ile zamanaşımına uğrar?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi edim türlerinden misli eşya kavramını ifade etmektedir?

Soru 12:

Alacaklı, borçluya karşı, ifa mümkün değilse borca aykırılığın yol açtığı zararının tazminini istemi için aşağıdaki koşullardan hangisi aranmaz?

Soru 13:

A ile B sigortası arasında yapılan hayat sigortası sözleşmesinde A’nın ölümü halinde sigorta ödencesinin eşi E’ye ödenmesi kararlaştırılmışsa bu aşağıdakilerden hangisine örnektir?

Soru 14:

Bir malvarlığının ya da işletmenin devralınmasının koşulları nelerdir? Bir malvarlığının veya işletmenin aktif ve pasifleriyle devredilmiş olması Devralanın devri alacaklılara bildirmesi Devir sonrası iki yıllık müteselsil sorumluluk

Soru 15:

I. Mücbir sebep II. Üçüncü kişinin ağır kusuru III. Zarar görenin ağır kusuru Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri nedensellik bağını kesen sebeplerdendir?

Soru 16:

Üçüncü kişi yararına sözleşme ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

I. Zamanaşımı borcu sona erdiren bir sebep olarak karşımıza çıkmaktadır. II. Zamanaşımına uğramış bir borç için eksik borç deyiminin kullanılması, yanlış bir ifade olmaz. III. Kişilik hakkı ve ayni haklarda zamanaşımı söz konusu olmaz. IV. Taşınmaz rehniyle güvenceye alınmış alacaklarda zamanaşımı işlemez. Zamanaşımı kavramı ile ilgili yukarıda verilen önermelerden hangileri doğrudur?

Soru 18:

Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerin ifası bakımından geçerli olan genel kural aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Ön Sözleşme kavramına ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi borçlunun sorumlu olması için kusur şartı aranan hallerdendir?