logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Borçlar Hukuku

Soru 1:

Borcun ifası halinde makbuz talep edilmesi ile ilgili doğru ifade hangisidir?

Soru 2:

'Birden çok borçlunun her birinin borcun tamamından sorumlu olduğu, yasaya veya tarafların iradelerine göre ya da niteliği gereği bölümlere ayrılarak ifası mümkün olmayan borca' ne ad verilmektedir?

Soru 3:

Müteselsil borçlulukla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi alacaklının temerrüdüne yol açmaz?

Soru 5:

B ve C’nin sırasıyla 1/3 ve 2/3 oranlarında müteselsil olarak borçlu oldukları 900 TL borç zamanaşımına uğramıştır. Ancak alacaklı A’nın talebi doğrultusunda borçlu B, bu borcun 600 TL’sini ödemiştir. İç ilişkide 300 TL borçlu olması nedeniyle fazladan ödediği 300 TL için alacaklıya halef olan B bu miktarı, alacaklı A ise borcun geri kalan kısmı olan 300 TL’yi diğer borçlu C’den dava yoluyla talep etmişlerdir. Bu miktarları ödemek istemeyen C’nin durumu için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 6:

Borçlu tarafından edim fiili ile ya da edim sonucunun sağlanması ile kimi zaman da her ikisinin birden gerçekleştirilmesiyle borcun sona erdirilmesine ....denir. Noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 7:

Bir kimsenin maruz kaldığı haksız fiil neticesinde araya başka bir sebep girmeksizin uğradığı zarar hangi zarar kapsamına girer?

Soru 8:

Türk Borçlar Kanunu'nda parça borcunun ifa yeri olarak neresi belirlenmiştir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi tek taraşı hukuki işlemler arasında sayılamaz?

Soru 10:

Haksız fiil sonucu açılan tazminat davası ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisidir?

Soru 11:

İfada bulunmakla alacaklıya halef olabilen üçüncü kişiye hangi bağımlı haklar kendiliğinden geçmiş olur? Varsa faiz Rehin hakkı Ceza koşulu

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi üçüncü bir kişinin borcunu üstlenebilmenin şartlarından değildir?

Soru 13:

"Borçlunun ifa yardımcılarından dolayı sorumluğunda genel olarak borç edimi kişiye sıkı sıkıya bağlı değil ise; " aşağıdaki ifadelerden hangisi kullanılamaz?

Soru 14:

Koşula ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi sözleşmelerin iptal edilebilirlik hallerinden biridir?

Soru 16:

Borca aykırılık halinde alacaklının tazminat talep edebilmesi için aranan şartlar arasında yer almaz?

Soru 17:

Borcun edim fiili ile ya edim sonucunun sağlanması ile kimi zaman da her ikisini birden gerçekleştirmekle borcun sona erdirilmesine hukukta hangi terim kullanılmaktadır?

Soru 18:

I. Bölünemez borcun birden fazla alacaklısı varsa borçlu, borcu alacaklıların tümüne birlikte ifa etmekle yükümlüdür. II. Bankalarda açılan müşterek hesaplar, el birliğiyle alacak ilişkisinin örneğini teşkil eder. III. Mirasbırakanın bir bankadaki hesabından para ödenmesi istemi, tüm mirasçılardan gelmedikçe banka tarafından yerine getirilemez. Alacaklı tarafta çokluluk ile ilgili yukarıda verilen önermelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 19:

Alacaklıların her birinin bir ve aynı alacağın belirli bir payını diğerlerinden bağımsız olarak isteme hakkına sahip olduğu durumlarda hangi tür alacak söz konusu olur?

Soru 20:

Sözleşmelerin geçerli olabilmesinin bir unsuru da "sözleşmelerin konusunun imkansız" olmamasıdır. Buna göre aşağıda sayılanlardan hangisinin varlığı sözleşmelerin imkansızlık nedeni ile hükümsüz olması sonucunu doğurmaz?