logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Borçlar Hukuku

Soru 1:

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hangi tarihte kabul edilmiştir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi tek taraşı hukuki işlemler arasında sayılamaz?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi sürekli edim niteliği taşıyan bir borç türüdür?

Soru 4:

Bazı borç ilişkilerinde alacak hakkı doğmasına rağmen, alacaklının alacağını talep etme yetkisi bulunmaz. Bu durum ne olarak adlandırılmaktadır?

Soru 5:

Haksız fiil ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi temsilcinin özel olarak yetkilendirilmesini gerektiren işlemlerden biri değildir ?

Soru 7:

Aşırı yararlanmaya dayanılarak sözleşmenin iptalinin istenebileceği en uzun süre aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Bir kimsenin, kendisinin veya başkasının kişi ya da malvarlığını bir zarardan veya derhal meydana gelecek bir tehlikeden korumak için üçüncü bir kişinin malvarlığına zarar vermesine Türk Borçlar Kanunu'nda ne ad verilir?

Soru 9:

Bir kimsenin maruz kaldığı haksız fiil neticesinde araya başka bir sebep girmeksizin uğradığı zarar hangi zarar kapsamına girer?

Soru 10:

Aşağıdaki hukuki işlemlerden hangisinin temsilci aracılığıyla yapılabilmesi için özel bir temsil yetkisinin varlığına ihtiyaç yoktur?

Soru 11:

Bir borç ilişkisinden doğan münferit bir alacak hakkının üçüncü bir kişiye kazandırılmasına ne ad verilir?

Soru 12:

Haksız fiil sorumluluğuna ilişkin kısa ve uzun zamanaşımı süreleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Emredici hukuk kuralları hakkında hangisi söylenebilir?

Soru 14:

Aracın tamir edilmesi için bırakıldığı tamirhanede yangın çıkması sebebiyle zarara uğraması hangi zarar türüne örnek olarak gösterilebilir?

Soru 15:

Manevi tazminata ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur? I-Ağır bedensel zarar veya ölüm hâlinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir. II- Adı haksız olarak kullanılan kişi buna son verilmesini; haksız kullanan kusurlu ise ayrıca maddi zararının giderilmesini ve uğradığı haksızlığın niteliği gerektiriyorsa manevi tazminat isteyebilir. III-Nişanın bozulması yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat isteyebilir. IV-Manevi tazminat talep hakkı, hem hukuka aykırı fiille kişilik hakkı zedelenen kimseye, hem de o kimsenin yakınlarının aynı olay sebebiyle duydukları acı, elem ve üzüntü sebebiyle bu kişilere aittir.

Soru 16:

TMK 13’te makul surette hareket edebilme kabiliyeti şeklinde ifade edilen, bir kimsenin, hukuki işlemi yaptığı sırada bu işlemin hüküm ve sonuçlarını anlayabilecek durumda olmasına ne denir?

Soru 17:

Aşağıdaki hallerden hangisinde imza, istisnai olarak el yazısı dışında bir araçla atılabilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi zenginleşme olarak değerlendirilemez?

Soru 19:

Haksız fiil nedeniyle tazminat isteminde zamanaşımı süresi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak kaç yıldır?