Aşağıdakilerden hangisi kanunların daha iyi anlaşılması için bazen belli hususların açıkça tanımlanması, anlamının ve içeriğinin belirlenmesini ifade eder?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Tanımlayıcı Hukuk Kuralları
I.Anayasa değişikliği II.Kanun III.Cumhurbaşkanı kararnamesi Yukarıdakilerden hangisinin veya hangilerinin esas bakımından soyut norm denetimi yapılabilir?
Doğru Cevap: D) II ve III
Hukuk Genel Kurulu Ceza Genel Kurulu Büyük Genel Kurul Yönetim Kurulu Yargıtay’ın karar organları daireler arasında yukarıdakilerden hangileri sayılabilir?
Doğru Cevap: E) I, II, III ve IV
Aşağıdakilerden hangisi Özel hukukta görülen geçersizlik yaptırımının türlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: E) Tazminat
Aşağıdakilerden hangisi asliye hukuk mahkemesinde görülür?
Doğru Cevap: A) Şahıs varlığına ilişkin davalar
İlk derece mahkemelerince verilen kararların bölge adliye mahkemeleri tarafından olgu ve hukuk yönünden incelenmesi (denetlenmesi) suretiyle düzeltilmesi, iyileştirilmesi veya iptal edilmesi amacına yönelik kanuni yola ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) İstinaf
Kanunun öngördüğü kurucu unsurlara sahip olan ancak kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak yapılan hukuki işlemler aleyhine uygulanan yaptırıma ne ad verilir?
Doğru Cevap: E) Mutlak butlan
Bir borç ilişkisinde borcunu kendi rızasıyla yerine getirmeyen borçlunun devlet gücü aracılığıyla bu borcunu yerine getirmesini sağlayan yaptırım türüne ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) Cebri icra
İnsan yaşamını sürdürdüğü bu çevrede diğer insanlarla ve kurumlarla birçok ilişkiye girer; bu ilişkiler ............ olarak adlandırılmaktadır.
Doğru Cevap: C) Sosyal ilişki
Değerler sistemi içinde, insan davranışları hakkında “doğru” ya da “yanlış” bulma açısından yapılan değerlendirmelerin bütünü toplumsal bir kurum olarak aşağıdakilerden hangisini oluşturur ?
Doğru Cevap: B) Ahlak kuralları
Kanunların zaman bakımından uygulanmasıyla ilgili aşağıda yer alan ifadelerden hangisi doğru değildir?
Doğru Cevap: D) Bir yeni kanun eski kanunu asla yürürlükten kaldıramaz.
Roma şehir devletinde, aile içinde hak ehliyetine sahip olan aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Aile reisi
Cebri icra yaptırımının uygulanmasında hangi makam yetkilidir?
Doğru Cevap: D) İcra daireleri
"Hukuka aykırı idarî işlemlere karşı açılan iptal davaları veya idarî eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan zarar görenler tarafından açılan tam yargı davaları ve kamu hizmetlerinin yürütülmesi için yapılan idarî sözleşmelerden kaynaklanan (tahkime tâbi olmayan uyuşmazlıklara ilişkin) davaların görüldüğü yargı koludur." şeklinde tanımı yapılan yargı koluna ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: C) İdari yargı
Toplum yaşamını düzenlemek, huzuru ve barışı sağlamak gibi fonksiyonları vardır. Temel özellikleri genel ve soyut olmasıdır. Hem maddi hem manevi yaptırımlar içerir. Toplumda egemen siyasi güç tarafından belirlenir. Hukuk kuralları ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: D) I, II ve IV
İslam hukukunda i nsanlar arasındaki doğumdan ölüme dek her tür ve düzeydeki toplumsal ilişkinin incelendiği ve sözleşme, miras, evlenme, boşanma, tazminat ve benzeri işlemlerin ele alındığı bölüme ne ad verilir? .
Doğru Cevap: B) Muamelat
Adlî yargı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: D) Bölge adliye mahkemeleri, adlî yargıda temyiz incelemesi yapmakla görevlidir.
Nispi Butlan (Göreceli Hükümsüzlük- İptal Edilebilirlik) ne anlama gelmektedir?
Doğru Cevap: D) Kanunun öngördüğü unsurlara sahip olan ve kanunun emredici hükümlerine aykırı olmayan bir işlemin, o işlemi oluşturan iradelerden birindeki sakatlık sebebiyle geçersiz sayılmasıdır.
Hukukun temelini, idealini ve son amacını hangi kavram oluşturmaktadır?
Doğru Cevap: B) Adalet kavramı
Aşağıdakilerden hangisi İnsan Hakları Avrupa Mahkemesinin organlarından birisi değildir?
Doğru Cevap: E) Mahkemeler