logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Politika

Soru 1:

İş başvurusunda bulunan kişiyi cinsiyeti, yaşı, cinsel yönelimi, ten rengi veya dini inancı nedeniyle işe almamak, zencilerin veya Roman çocukların bir okula veya lokantaya girmelerine izin vermemek hangi ayrımcılık türüne örnek olarak verilebilir?

Soru 2:

Türkiye’de kadın işçileri korumaya yönelik ilk düzenleme kaç yılında yapılmıştır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal dışlanma biçimlerinden biri değildir?

Soru 4:

Özel olarak korunması gereken gruplar arasında başlıcaları göz önünde bulundurulduğunda seçeneklerden hangisi çalışma yaşamında diğerlerine göre daha çok karşılaşılan gruptur?

Soru 5:

Küreselleşme; Ulus devlet kavramının önemini kaybetmesine yol açmıştır. Birinci Dünya Savaşı öncesi döneme benzerlik göstermektedir. Bilgi teknolojisindeki gelişmelerden etkilenmiştir. Yukarıdakilerden hangileri aşırı küreselcilerin küreselleşme ile ilgili savunacağı noktalar arasındadır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi ILO'nun 102 sayılı Sözleşmesi ile sosyal güvenlik tehlikeleri olarak tarif edilen tehlikeler arasında değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi 1945-1975 arasındaki 30 yıllık dönemde sosyal devlet yaklaşımı ile ortaya çıkan durumlara örnek gösterilemez?

Soru 8:

Türkiye’de kadın işçileri korumaya yönelik ilk düzenleme ne zaman yapılmıştır?

Soru 9:

OYAK ve İLKSAN sosyal güvenlik açısından ne çeşit bir sosyal güvenlik kurumudur?

Soru 10:

I. (Sosyal) Risk grupları II. D ezavantajlı gruplar III. Handikaplı gruplar Hangisi ya da hangileri özel olarak korunması gereken gruplar kavramı yerine literatürde kullanılan kavramlardandır?

Soru 11:

Alışılmış, düzenli, güvenceli, sürekli istihdam dışında kalan, düzensiz çalışmayı, gelir güvencesizliğini, kısmi süreli istihdamı içerisinde barındıran istihdam şekli anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Sosyal sigortaların en son kurulan sigorta kolu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

I.   Farklı zorunlu nedenlerle ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen kişilere mülteci denir. II.  Kendisinde henüz göçmen statüsü verilmemiş olan, hakkındaki hukuki prosedür devam eden kişilere sığınmacı denir. III. Vatandaşlık bağı ile bağlı olmadığı bir devlette ücret ödenen bir faaliyette çalıştırılmakta olan kişiye göçmen işçi denir. IV. Kaçak göçmen işçiler yerli işçilerden daha nitelikli işlerde çalışırlar. Göç kavramı ile ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 14:

Sosyal sigortaların kapsam önceliği konusunda aşağıdaki faktörlerden hangisi kendini tehlikelerin zararlarından korumada en zayıf ve güçsüz durumda olan grubun öncelikle kapsama alınması gerektiğini vurgular?

Soru 15:

I. Politik ve ekolojik denge açılarından bütünleşme II. İnsanlar arasındaki bağımlılığın azalması III. Ulusal ticaretin artması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri küreselleşmenin tanımı içinde yer alır?

Soru 16:

ILO 138 sayılı İstihdama Kabulde Asgari Yaş Sözleşmesi’nde çocuklar için en az çalıştırılma yaşı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi doğrudan ayrımcılığa örnektir?

Soru 18:

Aşağıdaki durumlardan hangisi Sanayi Devrimi öncesindeki toplum yapısına uygundur?

Soru 19:

Kişinin doğumundan itibaren geçen zamana göre bir yıllık birimler esas alınarak belirlenen yaşlılık kavramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Sosyal dışlanmanın önlenmesine yönelik en dikkat çeken politika seçeneklerden hangisidir?