logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyal Politika

Soru 1:

Aşağıdaki gelişmelerden hangisi refah devleti uygulamalarının dördüncü aşamasında gerçekleşmiştir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi sanayi devriminin bir sonucu değildir ?

Soru 3:

Yoksulluk çizgisi altındaki kişilerin toplam nüfusa oranını gösteren ölçüte ne denmektedir?

Soru 4:

Aynı bölgede yaşayan esnaf ve zanaatkârların örgütlendiği Orta Çağ üretim ve iş gücü yapısının temelini oluşturan meslek organizasyonlara ne ad verilir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal politikanın hedeflerinden değildir?

Soru 6:

"Kişisel yeteneklerdeki farklılıklardan dolayı bireyler farklı düzeylerde gelire sahip olabilmektedirler. Eğitim süreci boyunca elde edilen yetenek ve beceriler, çalışma yaşamı boyunca edinilen deneyimler, emeği daha nitelikli hâle getirmektedir. Teknolojide yaşanan gelişmeler sermayenin verimliliğini; sulama, gübreleme ve ilaçlama gibi etkinlikler ise toprağın verimliliğini artırmaktadır." Yukarıda verilen bilgiler gelir dağılımındaki eşitsizliğini etkileyen hangi faktöre işaret etmektedir?

Soru 7:

Sosyal politika kapsamına göre aşağıdakilerden hangisi özel olarak korunması gereken kesimlerden değildir?

Soru 8:

Verilenlerden hangisi görülmeyen eksik istihdam kapsamında değerlendirilebilir? I. Çalışma sürelerinde bir kı­sıtlama olmaması II. Çalışma karşılığında elde edilen gelirin düşük olması III. Çalışılan işin niteliği, bire­yin nitelikleri ve üretken kapasitesini kullanmasına imkan vermiyor olması.

Soru 9:

Türkçeye Düzgün İş olarak çevrilen kavram hangi yıldan itibaren ülkemiz gündemini işgal etmektedir?

Soru 10:

Mevcut çalışma koşulları ve cari ücret düzeyinde çalışmak isteyen herkesin iş bulduğu istihdam düzeyine ne ad verilir?

Soru 11:

Aşlağıdakilerin hangisi işsizliğin sosyo-ekonomik etkilerinden biri değildir?

Soru 12:

Türkiye’deki amaçları ve hizmetleri doğrultusunda bazı bakanlıklar doğrudan bazıları ise dolaylı sosyal politika bakanlıkları olarak nitelenmektedir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi veya hangileri dolaylı sosyal politika bakanlıkları arasında sıralanabilir? I. Milli Eğitim Bakanlığı II. Sağlık Bakanlığı III. İçişleri Bakanlığı IV. Milli Savunma Bakanlığı

Soru 13:

“I.ve II. Meşrutiyet’in sağladığı haklar çerçevesinde yaygınlık kazanan grev eylemlerini yasaklayan, mevcut sendikaları feshederek sendikaların kurulmasını yasaklayan düzenlemedir. “ Aşağıdakilerden hangisi anlatılan düzenlemenin adıdır?

Soru 14:

87. Uluslararası Çalışma Konferansı’nda sunulan raporda çalışanların güvenlik, onur, eşitlik ve özgürlük temelinde uygun ve üretken bir iş elde edebilmeleri için desteklenmesi gerektiği fikrinden hareketle ortaya çıkan kavram hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi, Dünya Bankası'nın 2014 verilerinde satın alma gücü paritesine göre kişi başına düşen milli gelir açısından dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer almaz?

Soru 16:

Dar anlamda istihdam aşağıdaki faktörlerden hangisini dikkate alır?

Soru 17:

‘’Emeğin belirli bir zaman veya üretim birimi başına elde ettiği para miktarı’’ aşağıdaki ücret kavramlarından hangisini tanımlamaktadır?

Soru 18:

Sosyal politikanın bilim dalı olarak diğer sosyal bilim dallarından en temel farkı nedir?

Soru 19:

Çalışan ücretlerinin standart para yerine, mal veya para yerine geçen kâğıt kuponlar şeklinde ödendiği sisteme ne ad verilir?

Soru 20:

Üretim faktörleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak sıralanmıştır?