logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi başarılı alanyazın taramalarının karakteristik özelliklerinden biri değildir?

Soru 2:

Gerçeklik maddededir. Gerçeklik algıdadır. Gerçeklik sorgulamadadır. Yukarıdaki ifadeler sırasıyla hangi bilim anlayışlarını temsil etmektedir?

Soru 3:

I. Yeni normal bilim dönemiII. Bilim öncesi dönemIII. Bunalım-devrim dönemiIV. Normal bilim dönemiV. Yeni bunalım-devrim dönemiYukarıdakilerden hangisi veya hangileri Thomas Khun'un bilimsel ilerlemeyi çeşitli dönemlere ayırmak için kullandığı terimlerdendir?

Soru 4:

Bilimsel ilerlemenin yanlışlama yoluyla gerçekleşebileceğini ileri süren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

I. Alanyazın taraması II. Araştırma sorununun belirlenmesi ve sınırlandırılması III. Araştırma Modelinin Belirlenmesi IV. Araştırma amaçlarının belirlenmesi V. Araştırma Verilerinin Analizi ve Yorumlanması VI. Araştırma Verilerinin Toplanması VII. Araştırma Sonucunun ve Doğurgularının İfade edilmesi Bilimsel araştırma süreci yukarıdaki aşamalara göre hangi sırayla işlemektedir?

Soru 6:

"Önce olgusal dünya gözlem ve deney yoluyla incelenmekte, ardından kavramsal dünyaya geçilerek gözlem ve deneysonuçları denence ya da kuram olarak ifade edilmektedir. Daha sonra oluşturulan bu denence ya da kuramların olgusal dünyada, yine gözlem ve deneylerle doğrulanıp doğrulanmadığı (yanlışlama) test edilmektedir."Yukarıdaki paragrafta yer alan sürecin adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde bütünleştirmeye ilişkin doğru bir ifade yer almaktadır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Alanyazın taramasına ilişkin bölüm yazılırken araştırmacının dikkat etmesi gereken adımlardan birisi değildir?

Soru 9:

Aşağıda bilimsel araştırma sürecinin temel aşamaları karışık olarak verilmiştir. Doğru sıralamayı uygun olarak veren seçenek hangisidir? 1. Araştırma amaçlarının belirlenmesi 2. Sonuç ve doğurguların belirtilmesi 3. Verilerin toplanması 4. Araştırma modelinin belirlenmesi 5. Verilerin analizi ve yorumlanması 6. Alanyazın taraması

Soru 10:

Nicel ve nitel yöntemlerin bir araştırmada birbirini tamamlayacak ve güçlendirecek biçimde kullanılmasına ne ad verilir?

Soru 11:

I. Nedensel Karşılaştırmalı Model II. Etnografik inceleme, III. Eylem Araştırması, IV. Tek Denekli Modeller, V. Gerçek Deneysel Modeller, Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri nicel araştırma modellerindendir?

Soru 12:

Özlem, yaşadığı ilde ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin İngilizce başarılarına yönelik bir çalışma yürütmüştür. Bu çalışmanın amacı, öğrencilerinin sosyo-ekonomik düzeylerinin öğrenci başarısını ne derece açıkladığını belirlemek ve buna dayalı olarak gelecek yıllarda İngilizce başarısının artırılmasında ne gibi bir yol izlenebileceğini ortaya koymaktır. Özlem'in yaptığı araştırma, kuram oluşturma sürecinde bilimin hangi amacıyla ilgilidir?

Soru 13:

Bir konuyla ilgili üretilmiş kaynakların tamamına ne ad verilir?

Soru 14:

Bir alanyazın taramasında konunun/sorunun ortay konulduğu, konu ile ilgili daha önce yapılan araştırmaların niteliğinin saptandığı ve araştırmanın amacının belirtildiği bölüm, tarama raporunun hangi kısmının tanımını verir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi alanyazın araştırmasının amaçlarından biri değildir?

Soru 16:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde alanyazın taramasının amaçlarından birisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi alanyazın taramasında yararlanılan farklı düzeylerdeki bilgi kaynakları arasında, araştırma özetleri ve belirli konularda yayınlanmış kitap ve makaleler ile ansiklopediler ve ders kitaplarına karşılık gelir?

Soru 18:

"Herhangi bir düşünce, lay ya da durum ve onun doğurguları üzerinde derinliğine ve genişliğine düşünme" anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Araştırma sürecinde veri toplama aşamasında araştırmacının tek başına çalışmasının yeterli olmaması ve başka araştırmacılardan destek alması hangi özel ölçüt ile ilgilidir?

Soru 20:

I. Veri tabanları. II. Özler ve dizinler. III. Referans kaynaklar. IV. Formel olmayan görüşmeler. Yukarıdakilerden hangileri, alanyazına ilişkin toplu bilgi kaynaklarındandır?