logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri

Soru 1:

Denek kavramı genelde hangi tür araştırmalar için kullanılan bir kavramdır?

Soru 2:

"Sosyoloji birinci sınıf öğrencilerinin incelendiği bir araştırmada, araştırmanın yapıldığı şehirde 10 adet sosyoloji bölümü olan üniversite, ve her üniversitenin sosyoloji birinci sınıfında yaklaşık 50 öğrenci bulunmaktadır. Araştırmacı 250 deneğe ihtiyaç duyduğundan üniversitelerden 5 tanesini seçip bu üniversitelerin tüm sosyoloji birinci sınıf öğrencilerini araştırmaya dahil etmiştir." Verilen örnekte hangi örnekleme yaklaşımı kullanılmıştır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi ikincil kaynaklara bir örnektir?

Soru 4:

Bir araştırmacının daha önce makale olarak raporlaştırdığı bir çalışmanın sonuçlarından kendi yazdığı bir kitapta söz etmesi durumunda kitap ne tür bir kaynaktır?

Soru 5:

I.Eleştirel değerlendirme II. Dar ve yüzeysel III. Bütünleşik bir bölüm IV. Sınırlı betimleme V. Rastgele ve keyfi Yukarıdakilerden hangisi/hangileri başarılı bir alanyazında bulunan niteliklerdir?

Soru 6:

I. Katılımcının daha derinlemesine yanıtlar vermesi için ek sorular sorulmasına olanak sağlar.II. Katılımcının verdiği yanıtlar doğrultusunda beklenilmeyen konulara değinme esnekliği yaratır.III. İncelenen konu hakkında ayrıntılı veri toplanmasına olanak verirIV. Görüşme süreci pahalı olabilir. Görüşme için harcanacak yol ve iletişim masrafları, görüşmecinin ücreti, ses kayıtlarının yazıya geçirilmesi maliyetli olabilir.Nitel görüşme, veri toplama aracı olarak anket ya da ölçekle karşılaştırıldığında bazı üstünlüklere sahiptir. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri bu üstünlüklerdendir?

Soru 7:

Bireylerin cinsiyetlerine göre erkek ya da kadın olarak gruplandırılmaları ya da yaşadıkları coğrafi bölgeye göre yedi grupta incelenmeleri hangi ölçek türüne örnektir?

Soru 8:

I. Görünüş GeçerliğiII. Yapı GeçerliğiIII. İçerik GeçerliğiIV. Kestirim GeçerliğiYukarıdakilerden hangisi veya hangileri araştırmada kullanılan geçerlik türlerindendir?

Soru 9:

1. Karşı hipotezi belirtme;2. Örneklemden veri toplama ve verileri özetleme; 3. Sıfır hipotezinin kabul ya da reddine karar verme.4. Anlamlılık düzeyini seçme; 5. Sıfır hipotezini belirtme;6. Test istatistiğini ölçüt değerle karşılaştırmaSeçeneklerden hangisinde hipotez testi gerçekleştirmenin altı aşaması doğru sıralanmıştır?

Soru 10:

Görüşme sorularının içeriğinin, katılımcıdan toplanan bilgilere göre kolayca değiştirilebileceği, bu sayede araştırmacıya süreç içinde esneklik sağlayan görüşme türü hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi nitel araştırmanın bir özelliği değildir?

Soru 12:

Evreni oluşturan bütün öğelerden yada bireylerden tek tek veri toplama işlemine ne ad verilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi kanıtlanabilen bilimsel önermedir?

Soru 14:

"Bilimin ulaştığı sonuçların her türlü çelişkiden uzak, kendi içinde tutarlı olması" bilimin hangi özelliğini açıklamaktadır?

Soru 15:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi alanyazın taramasının aşamalarından birisi değildir?

Soru 16:

Evren ve örneklem arasındaki ilişki dikkate alındığında evrenle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 17:

Bilginin elde edilme yolu, doğası, biçimleri, kaynağı, doğruluğu ve sınırlarını inceleyen bilim dalı hangisidir?

Soru 18:

Pozitivizm anlayışını ilk olarak ortaya atan kişi kimdir?

Soru 19:

Aşağıdaki değişkenlerden hangisi herhangi bir özelliğin bir birey ya da nesnede sayısal olarak hangi miktarda olduğunu betimlemekte kullanılır?

Soru 20:

I. Kişilerin gördükleri rüyalar, II. İnsanların kendi yaşantılarından elde ettiği deneyimler, III. Deneyim ve uzmanlığa sahip birey, istatistik veri tabanı ya da ansiklopedi, IV. Gelenek ve görenekler, V. Kişinin bir olay, durum ya da kişiye yönelik sezgileri, Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri insanoğlunun karşılaştığı sorunların çözümü için tarihsel süreç içinde kullandığı bilgi edinme yollarındandır?