logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri

Soru 1:

Bir araştırmaya katılan insanların cinsiyetleri sorulmaktadır. Bu soruya verilen yanıtlardan, cevapların aldıkları değerlere göre hangi tür değişkenlerden söz edilebilir?

Soru 2:

Yaşımız, cinsiyetimiz, aylık gelirimiz, tansiyon değerlerimiz gibi, araştırmalarda birey, nesne ya da olgular ile ilgili ölçebildiğimiz özelliklerden her birine ne ad verilmektedir?

Soru 3:

Bir araştırmanın saydamlığını, güvenirliğini, geçerliğini ve değerini olumsuz yönde etkileyen hatalı, disiplinsiz, kasıtlı ya da özensiz tüm girişimlere ne denir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi belirli bir gerçekliğin, paylaşılan kuram ve yaklaşımlarla anlaşılmasını kolaylaştıran kuramsal ya da düşünsel bir çerçevedir?

Soru 5:

"Yaş arttıkça doktora gitme sıklığı da artar" denencesi aşağıdakilerden hangisinde kullanılır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi araştırma yapılacak konuyla ilgili bilinen ya da herhangi bir kaynaktan elde edilen işlenmemiş bilgilerdir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi nicel araştırmaların özelliklerinden biri değildir?

Soru 8:

Eleştirel bilim anlayışında asıl amaç aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 9:

Benzer özellikleri taşıyan bireylerin ya da öğelerin oluşturduğu bütüne verien ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi istatistiksel bir hipotezdir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi nitel araştırma ile ilgili değildir?

Soru 12:

I- Sıfır hipotezini belirtmeII-Sıfır hipotezinin kabul ya da reddine karar vermeIII. Değerleri karşılaştırma IV. Örneklemden veri toplama ve verileri özetlemeV. Anlamlılık düzeyini seçmeVI. Karşı hipotezi belirtmeYukarıdaki bilgilere göre, Hipotez testinin sıralaması nasıl olmalıdır?

Soru 13:

Araştırma konusuna ilişkin örneklemin ilk başta belirsiz olduğu, dedektif yaklaşımı da denilen örnekleme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Farklı bölgelerde, farklı yaş gruplarında, cinsiyetin, sosyo-ekonomik düzeyin okullaşma oranları üzerindeki etkisinin incelenmek istendiği bir araştırmada bağımlı değişken aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi olasılıklı örnekleme yöntemlerinden birisi değildir?

Soru 16:

Evreni oluşturan bütün öğelerden yada bireylerden tek tek toplanan veriler kullanılarak hesaplanan değerlere ne ad verilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi parametrik testlere örnektir?

Soru 18:

Sınıflayıcı olması, bilimi niteleyen hangi özellikle ilgilidir?

Soru 19:

Aşağıdaki ifadelerin hangisini bilimsel yönteme uygun değildir?

Soru 20:

Normal bilim sürecinin önemli bir parçasında sorun olduğunda ya da anomalilerin önemi arttığında ve ilgili paradigma ışığında olgular açıklanamadığında .............................. meydana gelir. Yukarıdaki açıklamadaki boşluğa en uygun terim aşağıdakilerden hanigisidir?