logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri

Soru 1:

Örnekleme yöntemleri arasından birini örnekleme uygulaması için seçerken en temel amaç nedir?

Soru 2:

Evrene ilişkin sayısallaştırılmış bir değer sunma bağlamında aşağıdaki örneklerden hangisi daha düşük bir güvenilirliğe sahiptir?

Soru 3:

Olgulara kapsamlı bir bakış açısı sağlayan düşünsel çerçeveye ne ad verilir?

Soru 4:

İlişkisel tarama modeline göre desenlenen bir araştırma için aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?

Soru 5:

Bir bilim sınavına giren toplam 500 kişinin ortalama başarısı 75 puan olarak hesaplanmıştır. Bu ortalama değerin kavramsal karşılığı nedir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi bilim felsefesi alanında pozitivizmin doğrulanabilirlik ilkesine karşı yanlışlanabilirlik ilkesini ortaya atan bilim tarihçisidir?

Soru 7:

İkincil kaynaklarla ilgili aşağıda yer alan ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

Akreditasyon ölçeği oluşturmaya çalışan bir araştırmacı öncelikle belirli sayıda uzmana danışmış ve bu uzmanlardan aldığı diğer uzman isimlerle örneklemini genişletmiş ve onlarla da görüşmeler yapmıştır. Bu durumda bu araştırmacı hangi örnekleme yöntemini kullanmıştır?

Soru 9:

Kasıtlı olmayan bir biçimde bilimsel çalışmanın ilke ve kurallarına uymama durumundaki etik dışı uygulamaya ne ad verilir?

Soru 10:

Olguları ve olayları açıklamak için birbirleriyle ilişkili bilgilerin bütünleştirildiği sistematik bilgiler bütününe ne ad verilir?

Soru 11:

Aşağıdaki simgelerden hangisi kabul edilebilir hatayı ifade etmektedir?

Soru 12:

Başka bir araştırmanın verilerini kaynak göstermeden ya da gerekli izinleri almadan kendi çalışmasının bir parçası olarak kullanma davranışına ne ad verilir?

Soru 13:

I-Araştırma projelerini bağımsız uzmanların gözden geçirmesi II-Araştırma sürecinde danışman gözetiminin olması III-Doğru sonuçlara ulaşma yollarının güvence altına alınması IV-Katılımcılar için uygun olan deneysel işlemlerin belirlenmesi V-Deneklerin seçiminde adaletYukarıdakilerden hangileri Helsinki Bildirgesi’nde benimsenen etik ilkeler arasında yer alır?

Soru 14:

Bir öğretim üyesi verdiği ödevleri kontrol etmediğinde kimsenin ödev yapmadığını düşünmektedir. Öğretim üyesinin bilgi kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Özellikle doğru-yanlış, boşluk doldurmalı, eşlemeli ve çoktan seçmeli nesnel yanıtlı testler için kullanılan ve yanıtın doğru ya da yanlış olarak kabul edildiği test türleri için uygun olan güvenirlik hesaplama türü hangisidir?

Soru 16:

I.Para II.İşgücü III.Taciz IV. Zaman V. Bunalım Yukarıdakilerden hangisi/hangileri örneklem işleminde yaşanabilen manevi kayıplar arasındadır?

Soru 17:

Bir doktora tezi ya da dergi makalesi  yazarının yaptığı ve o tezde ya da makalede sunduğu araştırma bulgularından söz ediyorsa aşağıdaki kaynak türlerinden hangisidir?

Soru 18:

"Bir örneklemin ortalamaya göre sahip olduğu konuma ilişkin olasılıktır." ifadesiyle tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Bireylerin ortalamaya olan uzaklıklarının standart sapma cinsinden verilmesi elde edilen standart puana ne ad verilir ?

Soru 20:

Aşağıdaki toplu bilgi kaynaklarından hangisi genellikle betimleyici bilgileri kapsar?