logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Örgütsel Davranış

Soru 1:

I. Olguları gözler ve sınıflandırır II. Olgular arasında ilişkilere ait hipotezler öne sürer III. Veri toplamak için deney yapar IV. Sonuç olarak olguları ispatlama çalışır V. Olgular arasında neden sonuç ilişkilerine dayanarak genelleme yapar Yukarıda sıralanmış ögelerin hangileri örgütsel davranış biliminin yönteminin özellikleridir?

Soru 2:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde örgüt kültürünün rasyonel araçlarına verilen örnekler bir arada verilmiştir? 1 Kullanılan teknoloji 2 Örgütün jargonu (özel dili) 3 Davranış kalıpları 4 Planlama ve kontrol sistemleri 5 Törenleri, 6 Başarı öyküleri 7 Örgüt yapısı 8 Giyim-kuşam

Soru 3:

Myers-Briggs Tip Göstergesi modelinde dört temel tercih bulunmaktadır ve her tercih için de iki seçenek söz konusudur. Bu tercihlerin kombinasyonu bireyin psikolojik anlamdaki tipini oluşturmaktadır. Buna göre karar verirken bilimsel yöntemi tercih eden ve her zaman sebep-sonuç ilişkilerini dikkate alan bir yapıya sahip olan bireyler nasıl tiplerdir?

Soru 4:

"Belirli davranışlar belirli şartların veya koşulların oluşumuna bağlıdır." ifadesi hangi yönetim yaklaşımını özetlemektedir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi iş karakteristikleri kuramına göre merkezi iş karakteristikleri arasında değildir?

Soru 6:

Bireyin herhangi bir davranışının ortaya çıkmasında veya sonuçlarında kendisinin belirli bir katkısının olduğuna inanması biçiminde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Özel bir hareketin veya davranışın farklı ortamlarda farklı sonuçlarının olabileceğini ifade etmesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Bir testin ölçmek istediğini ne oranda kesin ve iyi ölçtüğünü ifade etmek için kullanılan kavram hangisidir?

Soru 9:

…......… ……...….bireyin tutum nesnesi hakkındaki inançlarından oluşur. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere getirilebilecek en uygun sözcük nedir?

Soru 10:

_______________________ arasında  toplum içinde insanların anlaşmasında temel iletişim ve anlaşma aracı olarak görülen dil, toplumsal geçmiş ile bağlantı kurulmasında etkili olan hikâyeler, efsaneler, kahramanlar, törenler sayılabilir. Yukarıda boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru bir biçimde tamamlar?

Soru 11:

I.  Örgütün temel vazifesi ve politikaları konusunda ortak anlayışın gelişmesi II.  Amaçlara dönük davranış kalıplarının edinilmesi III. Farklı birimlerin çatışan değerlere sahip olması IV. Herkesin işi bildiği gibi yapması V. Denetim ve motivasyonun kolaylaşması Yukarıdakilerden hangileri güçlü örgüt kültürünün işlevlerindendir?

Soru 12:

............…...kuramı göre insanların yaşamlarında önem verdikleri veya değer verdikleri herşey iş tatmini açısından önemli bir kaynak olabilir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere getirilebilecek en uygun sözcük nedir?

Soru 13:

Kluckhohn ve Murray klasik açıklamalarında her bireyin genelde; Diğer insanlara benzediğini ve benzer davrandığını, Bazı insanlara benzediğini ve onlar gibi davrandığını, Hiç kimseye benzemeyen, özgün bir davranış biçimi olduğunu ileri sürerler. Yukarıdaki bilgiye göre, kişilik oluşumunu etkileyen faktörler hangi seçenekte doğru sırayla verilmiştir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi sorumlu kişilik tipinin öne çıkan özellikleri arasında yer almaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisinde yöneticinin fonksiyonları doğru sıralanmıştı?

Soru 16:

“Küresel yönetici, başka kültürlere saygılı ve onların bu farklılıklarına olumlu yaklaşan bir kişidir.” ifadesini aşağıdaki kavramlardan hangisi karşılar?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi sağlıksız örgüt kültürünün göstergelerinden biridir?

Soru 18:

Kaygı ve korku ile ilgili olarak aşağıda yer alan bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 19:

I. Motivasyon II. Liderlik III. Planlama IV. Uygulama Yukarıdakilerden hangileri 21. yüzyıl örgütlerinde yönetimin temel fonksiyonları arasında yer almaktadır?

Soru 20:

I- Duygularımızın her zaman bir objesi veya amacı olmayabilir. II- Duygular kısa sürede çalışanları etkiler ve bulaşıcı bir hale gelir. III- Duyguların ifadesi evrensel bir yapıdadır. IV- Kültür insanların duygularını nasıl ve ne zaman ifade etmelerinde önemli bir faktördür. Yukarıda sıralanmış olan duygulara ait özelliklerin hangisi/hangileri doğrudur?