logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Maliyet Muhasebesi

Soru 1:

Belirli bir maliyet nesnesi tarafından tüketilen kaynakların miktarı için direkt bir ölçü varolmadığında, maliyetlerin belirli bir maliyet nesnesine atanması süreci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

I. Üretimle doğrudan doğruya ilgili değildir. II. Üretilen mamul ya da hizmetlere doğrudan doğruya yüklenemez. III. Direkt işçilik maliyetleri dışında kalan işçiliklerdir. IV. Tamir, bakım ve temizlik vb. işlerde çalışan işçileri temsil eder. V. İşletmenin temel üretim konusunu oluşturan mamul ya da hizmetin üretilmesinde kullanılır. Yukarıdakilerden hangileri endirekt işçiliğe ait özelliklerdendir?

Soru 3:

Boş geçen zaman, bir işçinin çeşitli nedenlerle üretim faaliyetlerinde bulunmadan boşa harcadığı zamanıdır. Aşağıdakilerden hangisi önlenebilmesi mümkün olan bu sürenin ortaya çıkmasındaki başlıca nedenlerden birisi değildir?

Soru 4:

Geçen süreye bakılmaksızın, belirli bir süre içinde üretilen mamul miktarına göre hesaplanan ve ödenen ücret sistemi hangisidir?

Soru 5:

7/B seçeneğinde, gider dağıtım tabloları aracılığıyla fonksiyonlarına ve gider yerlerine göre gruplanan maliyetlerden hammaddeye ilişkin işlemlerin gerçekleştiği hesap aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Fiili maliyetler ile tahmini maliyetler arasındaki farkları belirlenmesi ve bunlar için düzeltici önlemlerin alınması maliyet muhasebesinin hangi amacına ilişkindir?

Soru 7:

Makine parçaları üreten bir işletmede aşağıdakilerden hangisi direkt işçilik maliyetidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi bir harcamayı gerektirmeyen tamamlayıcı bir giderdir?

Soru 9:

Maliyet kavramıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

I. Genel üretim maliyetleri mamullere doğrudan aktarılabilir II. Genel üretim maliyetlerinden mamullere bölüştürme yoluyla ortalama maliyet payı verilebilir III. Genel üretim maliyetleri birbirinden farklı özelliklere sahip maliyet unsurlarının bir araya gelmesiyle oluşur. IV. Genel üretim maliyetlerini oluşturan alt maliyet unsurlarının bir kısmı, düzensiz aralıklarla ortaya çıkar V. Genel üretim maliyetlerinin bazı unsurlarının fiili tutarları üretim yapılan dönemden sonra ortaya çıkar. Yukarıdakilerden hangileri genel üretim maliyetlerinin özelliklerindendir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi maliyet dağıtımının amaçlarından birisi değildir?

Soru 12:

Çabuk bozulabilen veya modası geçen ilk madde/malzemeler stok değerleme yöntemlerinden hangisinde akılcı bir stok kontrolüne olanak sağlar?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Bürüt ücrete dahil edilemez ?

Soru 14:

Kıdem tazminatı formülü hangi seçenekte doğru verilmiştir?

Soru 15:

Giderlerin değişik kriterlere göre sınıflandırılmasında ilk madde ve malzeme giderleri hangi sınıflandırmada yer alır?

Soru 16:

Bir üretim işletmesinde ambar çalışanları hangi belgeye dayanarak kesin kabulü yapılmış ilk madde/malzemenin yerlerine konulmasını sağlarlar?

Soru 17:

(Y) Üretim İşletmesi 2012 yılı başında işçilerin o yıl için hak edecekleri toplam kıdem tazminatı tutarını 600.000.- TL olarak belirlemiştir. 2012 yılı sonunda üretim bölümünde (MM1)’de çalışan işçinin yılsonunda emekli olmaya karar verdiği ve yapılan incelmelerde günlük 120 TL brüt ücret aldığı ve 25 yıllık kıdeminin olduğu saptanmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda işçinin alacağı kıdem tazminatı ne kadar olacaktır?

Soru 18:

Aşağıda verilen maliyet yöntemlerinden hangisi maliyetlerin saptanması zamanına göre maliyet yöntemlerinden biridir?

Soru 19:

I. Esas (Normal) Ücretler II. Fazla Çalışma Ücretleri III. Üretim ve Verimlilik Primleri IV. Fazla Çalışma Zamları V. Kıdem Tazminatı Yukarıdakilerden hangileri ülkemizdeki mevzuat ve uygulamalar göz önünde bulundurularak işçi ücret ve giderlerine ilişkin maliyetlerdendir?

Soru 20:

I.İşçi ücret ve maliyetleriII. Vergi, resim ve harçlarIII. Amortismanlar ve tükenme paylarıIV. Direkt işçilik maliyetleri V. Direkt ilk madde/malzeme maliyetleriYukarıdakilerden hangileri genel üretim maliyetlerinin çeşitlerindendir?