logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Maliyet Muhasebesi

Soru 1:

I. Doğrudan (direkt, basit) dağıtım yöntemi, II. Kademeli (basamaksal, şelale, sıralı) dağıtım yöntemi, III. Matematiksel (eş zamanlı çözüm, denklem) dağıtım yöntemi. IV. Endirekt dağıtım yöntemi V. Karşılıklı dağıtım yöntemi Yukarıdakilerden hangileri ikinci maliyet dağıtımında kullanılabilecek yöntemlerdendir?

Soru 2:

Seçeneklerden hangisi safha maliyet sisteminin özelliklerinden biri değildir?

Soru 3:

Bir işçinin saat ücreti 8 TL.- işçinin Akord zammı % 20, Akord zamanı bir birim için 10 dakikadır. İşçi 8 saatlik bir çalışmanın sonucunda günde 50 Adet mamul ürettiğinde işçinin günlük kazancı ne kadardır?

Soru 4:

I. Maliyet dağıtımı sırasında maliyet akışı karşılıklıdır. II. Maliyet dağıtımı hem ileriye hem de geriye doğru çift yönlüdür. III. Eş Zamanlı Çözüm, Denklem dağıtım yöntemi doğrudan dağıtım yöntemine göre daha doğru çözüm olmaktadır. IV. Eş Zamanlı Çözüm, Denklem dağıtım yöntemi kademeli dağıtım yöntemine göre daha doğru çözüm olmaktadır. V. Maliyeti dağıtılacak yardımcı maliyet merkezinin diğer yardımcı maliyet merkezlerine sunduğu hizmet dağıtım sırasında dikkate alınmaz. Yukarıdakilerden hangileri Eş Zamanlı Çözüm, Denklem dağıtım yöntemi için doğrudur?

Soru 5:

I. Faaliyetlere dayalı sistemde ilk aşamada maliyetler faaliyetlere dağıtılır. II. Geleneksel maliyet sistemlerinde maliyet taşıyıcısı kavramı kullanılır. III. Faaliyetlere dayalı maliyet sisteminde çok daha fazla sayıda ve türde maliyet taşıyıcısı/dağıtım anahtarı kullanılır. IV. Faaliyetlere dayalı sistemde maliyetler önce faaliyetlere aktarılmakta, daha sonra da bu faaliyetleri tüketen mamullere aktarılmış olmaktadır. V. Faaliyetlere dayalı sistemde her bir faaliyet için maliyet taşıyıcıları belirlenmiştir. Yukarıda geleneksel sistem ile faaliyetlere dayalı sistem arasındaki farklılıklarla ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 6:

En güvenilir stok kontrol yöntemlerinden birisi olan yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisinde sipariş maliyet sisteminin yararları doğru olarak verilmiştir? I. Geçmişte yapılan siparişlerin maliyetlerinden hareket edilmesi, gelecekteki fiyat politakaları açısından doğru kararların verilmesini sağlar. II. Çalışanların verimliliğinin ölçülmesi ve başarısının değerlendirilmesine olanak sağlar. III. İşletme tarafından gelecekte alınacak benzer siparişlerin maliyetlerinin tahmin edilmesine olanak sağlar ve fiyatlamaya yardımcı olur. IV. Kârlı işlerin, kârsız işlerden kolayca ayırt edilebilmesini sağlar.

Soru 8:

Günlük yaşamda kullanılan ; ' bir cismi oluşturan unsur , duyularla algılanabilecek nesne , büyüklüğü olan , uzayda yer kaplayan ..... ' gibi nitelikler aşağıdaki hangi kavramın karşılığıdır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi genel üretim maliyetlerinin faaliyete dayalı maliyet sistemine gore dağıtılmasını zorunlu kılan nedenlerden biri değildir?

Soru 10:

I. Kusurlu Mamüller II. Fire III. Bozuk Mamüller IV. Artık Yukarıda numaralandırılmış ifadelerden hangisi oluşum zamanına göre üretim kayıplarından  üretim sonunda veya kalite kontrol aşamasında meydana gelmektedir?

Soru 11:

I. Genel üretim maliyetlerinin siparişlere yüklenmesinde kullanılacak dağıtım (yükleme) kriterinin uygulanabilir (pratik) olması gerekir. II. Genel üretim maliyetlerinin siparişlere yüklenmesinde kullanılacak dağıtım (yükleme) kriterinin mantıklı olması gerekir. III. Genel üretim maliyetlerinin siparişlere yüklenmesinde dağıtım (yükleme) kriterlerinin belirlenmesi gerekir IV. Her bir genel üretim maliyeti unsuru için tahmini tutarlarının belirlenmesi gerekir V. Genel üretim maliyetlerini toplayıcı kriterlerin belirlenmesi gerekir Yukarıdakilerden hangileri sipariş maliyeti sisteminde genel üretim maliyeti yükleme oranlarının hesaplanmasında kullanılmaktadır?

Soru 12:

Siparişe özgü üretim maliyetleri aşağıdaki maliyet türlerinden hangisini kapsamaz?

Soru 13:

Bir Üretim İşletmesi’nde döneme ilişkin bilgiler şöyledir: Dönem başı direkt ilk madde ve malzeme stokları: 5.000 TL Dönem sonu direkt ilk madde ve malzeme stokları: 2.500 TL Dönem içinde satın alınan; Direkt ilk madde ve malzeme: 10.500 TL Direkt işçilik maliyetleri: 6.000 TL Genel üretim maliyetleri: 12.000 TL Bu bilgilere göre toplam üretim maliyeti kaç Türk Lirasıdır?

Soru 14:

Sipariş maliyeti sistemi aşağıda maddeler halinde verilen hangi maliyet unsurlarından oluşmaktadır? I. Direkt ilk madde maliyetiII. Direkt malzeme maliyetiIII. Direkt işçilik maliyetiIV. Genel üretim maliyetleri

Soru 15:

Iskartaya çıkarıldığı ana kadar yüklenilen toplam maliyetlerden, satış değerinin bir başka ifade ile hurda değerinin çıkarılması ile maliyeti belirlenen mamüller aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi sipariş maliyeti sisteminin özelliklerinden biri değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi kademeli (basamaksal, şelale, sıralı) dağıtım yönteminin işleyişindeki kurallardan değildir?

Soru 18:

Bir işletme birbirinden farklı ürünler kullanıyorsa, her bir ürünün maliyetini ayrı izlemek amacıyla aşağıdaki sistemlerden hangisini kullanır?

Soru 19:

Sipariş maliyet sisteminde eksik ya da fazla yüklemeye bağlı olarak fark ortaya çıktığında bu fark nasıl düzeltilir?