logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Stratejik Yönetim 1

Soru 1:

Swot analizi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi hisse temelli olmayan işbirliklerine bir örnek değildir?

Soru 3:

a. İşin başarılıp başarılmadığının belirlenmesi (hesap verme). b. Başarılacak amaçların saptanması (hedefler). c. Fiziksel olanakların değerlendirilmesi. d. Başarılması gerekli işlerin belirlenmesi (işlevler). e. İşlevlerin, fiziksel olanakların ve insani kaynaklarının örgütsel bir yapı içinde gruplandırılması (işlevlendirme ve bölümlere ayırma). f. Belli bir işi yapma yükümlülüğünün (sorumluluk) ve bu işi yapmak için gerekli kararları verme ve harekete geçme hakkının (yetki) saptanması. Örgütsel yapının oluşum süreci aşamaları ile ilgili en uygun sıralama aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi örgütsel yapıyı farklı departmanlara ayırmanın sağladığı avantajlardan biri değildir?

Soru 5:

İki işletmenin teknolojik ve/veya pazar kaynaklarını paylaşması yahut gerçek veya potansiyel rakipler arasındaki işbirliği anlaşmalarına ne isim verilir?

Soru 6:

Astların sayısı çoğaldıkça amirin gözetim ve eş güdümü zorlaşacaktır. Bu sayıyı belirli bir oranda tutmaya yarayan ve örgütleme sürecinde uyulması gerekli olan ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

I. Çalışanların nasıl davranmaları gerektiğini belirler.II. İşletme içi kimliğin oluşmasını sağlar.III. Çalışanlara ne için çaba göstermeler gerektiğini açıklar.Yukarıdakilerden hangisi örgüt kültürünün nitelikleri arasında yer alır?

Soru 8:

İşletmelerin sahip oldukları temel yetenek ile doğrudan ilgili olmayan iş ve faaliyetlerde izlemeleri gereken yol ne olmalıdır?

Soru 9:

Bir firmanın emekli olan çalışanına çok pahalı bir saat hediye etmesi, insan kaynakları aktivitelerinin, işletmenin stratejik ihtiyaçları ile bir bütün olarak düşünüldüğü 5P modelinin hangi kavramıyla açıklanır?

Soru 10:

TÜİK verilerine göre ülkemizde çalışan kadınların iş gücüne katılım oranının Avrupa Birliği ve aday ülkelerinin gerisinde olması, ülkemizdeki örgüt stratejilerinin insan kaynakları yönetim sürecini etkileyen hangi faktörle açıklanabilir?

Soru 11:

İşletmelerin aynı varlıkları kullandıkları halde ortaya çıkan ürünlerin farklı nitelikte ve kalitede olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Şebeke örgüt yapısı ile ilgili doğru ifade hangisidir?

Soru 13:

Üretim süresi, üretim maliyeti, zamanında teslimat yüzdesi, yeni ürünü pazara ulaştırma süresi gibi göstergeler dengeli başarı göstergesinin aşağıdaki hangi boyutu kapsamında değerlendirilebilir?

Soru 14:

İnsan kaynakları yönetiminde stratejik yaklaşımın benimsenmesi ve hayata geçirilmesi için yapılacak çalışmalardan biri de İnsan Kaynakları Yönetimi Stratejilerinin Uygulanmasıdır.Aşağıdakilerden hangisi bu uygulama kapsamında ele alınacak konulardan biridir?

Soru 15:

Örgütteki temel konuların bölümlendirilmesiyle oluşan ve benzer görevleri icra edenlerin aynı bölümlere yerleştirildiği örgüt yapısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi stratejik insan kaynakları yönetiminin amaçlarından biri değildir?

Soru 17:

İşletme yönetiminde kuralların hakim olması hangi örgütsel yapıların özelliğidir?

Soru 18:

İki ya da daha fazla bağımsız işletmenin karşılıklı fayda sağlayabilmek için belli maddi ve maddi olmayan varlık ve kaynaklarını paylaşmaları konusunda anlaşmalarını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Stratejik işbirliği oluşum sürecinde karşılıklı olarak beklentilerin, kuralların, prosedürlerin ortaya konduğu ve anlaşmaların imzalandığı aşama hangisidir?

Soru 20:

a. Materyal alma ve depolama aktiviteleri gibi içe yönelik lojistik. b. Genel yönetim, planlama, finans, muhasebe, hukuk, devlet ilişkileri ve kalite yönetimi alanlarından oluşan işletmenin yönetim alt yapısı. c. Makineyle işleme, montaj, test etme ve paketleme gibi aktiviteleri gerçekleştirerek girdilerin son ürün haline getirildiği üretim. d. Seçim, işe yerleştirme, değerlendirme, yükseltme, eğitim ve işletme personelinin geliştirilmesinden oluşan insan kaynakları yönetimi. e. Bitmiş ürünü müşterilere dayatmayı içeren dışa yönelik lojistik. f. Bilgi, ar-ge, daha iyi ürün ve hizmet üretmeye yol açacak prosedürler biçimindeki teknoloji geliştirme. g. Alıcılara ürünü almalarını teşvik eden pazarlama ve satış. h. Ham materyalin satın alınması, tedarikçiler ve benzer ürünleri içeren satın alma. ı. Onarma, üründe ayarlamalar, eğitim ve parçaların tedariki gibi ürünün değerini arttıran veya sürdüren satış sonrası hizmetler/servis. Porter’a göre değer yaratan temel ve destekleyici faaliyetler ana grupları, aşağıdaki hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?