Günümüzde topluma ve aileye olan geleneksel bağlılığın giderek azaldığını ve bu bağlamda, işletmeye olan bağlılığın öneminin arttığını söyleyen bilim insanı aşağıdakilerden hangidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Mayo
I. Müşteriler II. Rekabet III. Değişim IV. Küçülme V. Dış Kaynak Kullanımı Hangi seçenekte süreç yenileme ihtiyacının temelinde bulunan unsur ya da unsurlar doğru verilmiştir?
Doğru Cevap: B) I-II-III
İnsanlık tarihinin dönüm noktalarından biri olan telgrafın icadı kim tarafından hangi yılda gerçekleştirilmiştir?
Doğru Cevap: B) Chappe-1804
1950’li ve 1960’lı yıllarda yönetim ve organizasyon alanını etkisi altına alan ………., örgütsel öğrenmeyi olanaklı hale getirecek yapısal tasarımın ne olması gerektiği konusunu kısmen açıklığa kavuşturduğu ifade edilebilir. Yukarıdaki ifadede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Doğru Cevap: E) Durumsallık çalışmaları
Aşağıdakilerden hangisi yeniliğin özellikleri arasında yer almamaktadır?
Doğru Cevap: D) Çevresel durumlar
"Yeniliğin piyasaya sürüldüğünde işletmeye nasıl bir rekabetçi avantaj sağlayacağı yönündeki faktörlerin bütünü" olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Stratejik faktör
Aşağıdakilerden hangisi Örgütsel öğrenme sürecinin dört aşamasından biridir?
Doğru Cevap: E) Bilginin Dağıtılması
‘’Kıyaslama yapılan işletmeler birbirlerinin örgüt kültürünün getirdiği çeşitli değer ve normlara saygılı davranmalıdır’’ilkesi aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?
Doğru Cevap: D) Etik olma ilkesi
Aşağıdakilerden hangisi sosyal bilimlerde yaşanan sürekli değişimin nedenlerinden biridir?
Doğru Cevap: A) İnsanın sürekli değişen bir varlık olması
Yasal ve ahlaki yollardan bazı işletmelerin bazı işleri diğer işletmelere göre nasıl daha iyi yapabildiklerini anlama çabası aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
Doğru Cevap: B) Kıyaslama
Aşağıdaki ifadelerden hangisi sanayi devriminin çalışma hayatındaki etkilerinden biri değildir?
Doğru Cevap: D) İnsan İlişkileri Akımı’nı yaratmıştır.
Temel yetenekler Stratejik ortaklıklar Etkili stratejik iç kaynak kullanımı Yeni yönetim teknikleri Ortak iş yapma kültürü Teknolojik yenilikler Örgütler arası yalınlaşmaya dair ilişkiler ağının yukarıda verilen temel bileşenlerden hangileri etrafında yapılandırılması gerekmektedir?
Doğru Cevap: D) I-II-IV-V-VI
Aşağıdakilerden hangisi sanayi devrimi öncesi üretim alanları arasında gösterilebilir?
Doğru Cevap: B) Atölyeler
Kıyaslama ya da işletmeler arası karşılaştırma, işletmeler tarafından oldukça yaygın bir şekilde kullanılan verimlilik ve etkililik odaklı örgütsel değişim tekniklerinden biridir. Yukarıda verilen tanımın karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Benchmarking
Aşağıdakilerden hangisi yönetim ve örgüt kuramlarından biri değildir?
Doğru Cevap: D) Dış kaynak kullanımı
Kıyaslama sürecinde elde edilen kişisel iletişim bilgilerinin yalnızca kıyaslama konusuyla ilişkili olarak kullanılması kıyaslama sürecinde dikkat edilmesi gereken hangi etik ilke ile ilişkilidir?
Doğru Cevap: C) Kullanım İlkesi
Dış kaynaklardan yararlanma uygulamalarının, yukarıda belirtilen faydalarının yanında işletmeleri bazı konularda olumsuz etkileyebilecekleri de göz ardı edilmemelidir. Yönetim sürecinin son aşamasıdır. işletmenin geleceğine yön veren planlama sürecinin en önemli bilgi kaynağıdır. Yukarıda tanımı verilen olumsuz etki aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Denetim Fonksiyonunun Etkisizleşmesi
Örgütsel öğrenmenin boyutları göz önünde bulundurulduğunda, aşağıdakilerden hangisi örgütler arasında karşılaştırmalı bilgi paylaşımına bir örnektir?
İnsan İlişkileri Akımı hangi yıl başlamıştır?
Doğru Cevap: A) 1920
İşler en ufak parçalarına kadar ayrılmaktadır. Bireysel uzmanlaşma söz konusudur. Çalışanlar tek başlarına sürekli aynı işin basit ve küçük bir parçasını yapmaktadır. Yapılan her işin bir uzmanı olması nedeniyle örgüt yapısı “uzmanlaşma odaklı bölümlere ayırma” doğrultusundadır. Yukarıda özellikleri verilen örgüt yapısı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Mekanik örgüt yapısı