Aşağıdakilerden hangisi işletmeler tarafından ortaya konulan bir yeniliğin deneysel ve bilimsel temellere dayandırılabilme derecesini belirtir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) Denenebilirlik
Aşağıda örgütsel öğrenme ve öğrenen örgüt arasındaki farklara ilişkin verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: B) Örgütsel öğrenme çalışanların öğrenmelerini kolaylaştıran bilinçli bir süreçtir. Öğrenen örgüt olmak ise hatalardan deneyim kazanılmasıyla ilgilidir.
Örgütsel öğrenmeyi engelleyen etmenlerden biri olarak "haşlanmış kurbağa sendromu" öncelikli olarak aşağıdakilerden hangisinin bir sonucudur?
Doğru Cevap: C) Örgütün eylemsizlik durumu
Fayol’un bazı değişik ücret uygulamalarını değerlendirerek mükemmel ücret sistemi diye bir şeyin var olmadığını belirtmesine karşın, ücretin çalışanların motive edilmesinde önemli bir araç olduğunu benimsediği görülmektedir. Bu açıklama hangi yönetim ilkesini tanımlamaktadır?
Doğru Cevap: C) Ödüllendirme ve Ücret
Kıyaslama yapılan işletmeler birbirlerinin örgüt kültürünün getirdiği çeşitli değer ve normlara saygılı davranmasını belirten ilke aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Etik İletişim İlkesi
Aşağıdaki araştırmacılardan hangisi örgütsel öğrenmenin bilginin kazanılması, yorumlanması, dağıtılması ve örgütsel hafıza olmak üzere dört aşamalı bir süreçle gerçekleştiğini ileri sürmektedir?
Doğru Cevap: C) Huber
Bir örgütte çalışanların karşılıklı öğrenmelerini sağlayacak yaklaşımların geliştirilmesi sonucu elde edilen bilgi birikimi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Örgütsel öğrenme
Yenilik; bir işletme içerisinde gerçekleştirilen faaliyetlerin, üretilecek olan mal ve hizmetlerin, belirli amaçlara yoğunlaşan değişimler yaratması için yürütülen çalışmalara denmektedir sözü kime aittir?
Doğru Cevap: D) Drucker
Yönetim hakkında yazdığı kitabını, yönetimin uygulamalarına göre bölümlendirmiş olduğu görülmektedir. Kendi “yönetim doktrinini (öğretisini) -une doctrine administrative” yazarken yalnızca kuramsal bir çalışma yapmayı düşünmemiştir. Geçerli bir yönetim öğretisi oluşturabilmek için, kuramsal analizlerine uygulamadan kaynaklanan deneyimlerini de eklemeye çalışan öncü kişi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Henry Fayol
Tüm ortam ve koşullarda geçerli olabilecek ve “en doğru” ya da “en iyi” olarak benimsenecek bir yönetim uygulaması ve örgüt yapısının olmadığını ve işletmenin yapacağı içsel ve dışsal analizler sonucu kendisine en uygun yönetim uygulamaları ve örgüt yapısı belirlenmesi gerekliliğini savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Durumsallık yaklaşımı
Aşağıdakilerden hangisi yöneticilerin dış kaynak kullanımına ilişkin etkili kararlar verebilmeleri için sahip olmaları gereken özelliklerden biri değildir?
Doğru Cevap: C) Liderlik yeteneği
Aşağıdakilerden hangisinin keşfi endüstri devriminin teknolojik altyapısını oluşturmuştur?
Doğru Cevap: A) Buhar makinasının keşfi
Karmaşıklık nedir?
Doğru Cevap: A) Ortaya çıkan bir yeniliğin, kullanılmasındaki ve algılanmasındaki güçlük derecesini belirtir.
İnsan İlişkileri Akımı'na dair özelliklerden biri ?
Doğru Cevap: D) Çalışanların örgüt içindeki önemi artmıştır.
Peter Senge’e göre öğrenen örgütleri oluşturan üç unsur aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: B) (1) rehberlik eden fikirler(2) kuramlar ve yöntemler(3) altyapıda yenilikler
Durumsallık yaklaşımı aşağıdaki hangi dönemde yönetim ve organizasyon alanını etkisi altına almış ve örgütsel öğrenmeyi olanaklı hale getirme konusunu kısmen açıklığa kavuşturmuştur?
Doğru Cevap: D) 1950 ile 1960'lı yıllar
Hangi araştırmacı örgütsel öğrenmeyi, örgütsel öğrenmenin hatalardan deneyim kazanılmasıyla ilişkili olduğunu ileri sürmüştür?
Doğru Cevap: B) Argyris ve Schön
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yönetim kademesini yakından ilgilendiren ve yönetsel anlamda yeni uygulamaların işletmeler içinde kullanılmasını ifade eden yenilik türüdür?
Doğru Cevap: C) Yönetim yeniliği
Klasik yönetim içinde bürokrasi yaklaşımı olarak bilinen yaklaşımın öncülüğünü yapan düşünür kimdir?
Doğru Cevap: B) Max Weber
Aşağıdakilerden hangisi, kıyaslama sürecinde elde edilen kişisel iletişim bilgilerinin sadece kıyaslama konusuyla ilişkili olarak kullanılması ve kesinlikle paylaşılmamasını vurgulayan ve kıyaslama uygulamalarının ahlaki temellere oturtulmasını amaçlayan bir ilkedir?
Doğru Cevap: D) Kullanım İlkesi