Aşağıdakilerden hangisi koşul-bağımlılık kuramında üzerinde en fazla durulan koşul-bağımlılık etmenleri arasında yer almaz?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) Personel
Aynı örgütsel alanda bulunan örgütlerin taklitçi, ahlaki ve zorlayıcı mekanizmalar nedeniyle eşbiçimli hale geldiklerini öne süren örgüt kuramı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Yeni Kurumsal Kuram
Yürürlüğe yeni giren bir yasanın gereklerine uymak istemeyen bir kuruluşun yetkilileri, yasanın kendilerine uygulanamayacağı çünkü eski yasanın geçerli olduğu dönemde kurulduklarını ileri sürmektedirler. Bu örnek, kurumsal baskılara karşı uygulanan stratejilerin hangisini çağrıştırmaktadır?
Doğru Cevap: D) Kaçınma
Örgütlerin davranışını anlayabilmek için o davranışın içinde gerçekleştiği ortamı anlamak gerekmektedir. Bu çerçevede kuramda, aşağıdakilerden hangisi örgütler arası ilişkilere dair ortaya konulan argümanlardan birisi değildir?
Doğru Cevap: B) Örgütler bağımsız varlıklardır.
Eleştirel teoriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Doğru Cevap: C) İnsanlara gizli bir baskının varlığını fark ettirerek, bu baskıyı kabullenmelerini sağlar.
Örgütlerin bağımlı oldukları kesimlerin istekleri doğrultusunda belirli uygulamaları benimsemesi sonucunda oluşan eş biçimlilik aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Zorlayıcı
Postmodern Durum başlıklı eseri sosyal bilimlerde postmodernizmin başlangıcı olarak kabul edilen Büyük Anlatı kavramını ortaya atan yazar kimdir?
Doğru Cevap: E) Lyotard
Bir araştırmanın bulgularına ulaşmak için üzerinde çalıştığı insan, grup, olay, kurum, vb. en temel birim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Analiz birimi
Aşağıdakilerden hangisi örgütlerin boyutları arasında yer almaz?
Doğru Cevap: A) Strateji
Aşağıdakilerden hangisi ölçek ekonomisine dayalı rekabetin sonuçlarından biridir?
Doğru Cevap: C) Kesim genişliği dar örgütlerin kaynak bölünmesine yol açması
Postmodernizm ve eleştirel yönetim çalışmalarının ortak noktası aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Her iki yaklaşım da insan ilişkilerinin doğasında bir güç ve çıkar çatışması bulunduğunu kabul etmektedir.
Eleştirel yönetim çalışmaları iş süreçlerini insanileştirme, bürokratik yapıları alternatif yaratmanın amacı ne olabilir?
Doğru Cevap: D) Yönetime çalışanların katılımını sağlamak
Bir eylemin, kurumlara göre istenen, uygun ya da doğru olduğuna dair genel algıya ne denmektedir?
Doğru Cevap: D) Meşruiyet
Temel ve uzun dönemli hedefleri belirleme, hedeflere ulaştıracak hareket şekillerini benimseme ve gerekli kaynaklar tahsis etme aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Strateji
Aşağıdaki okullardan hangisi Eleştirel Teorinin gelişiminde bir kilometre taşıdır?
Doğru Cevap: B) Frankfurt okulu
Farklı çıkarlara sahip tarafların örgütlü biçimde bir araya geldiği düzenek içinde kaçınılmaz olarak ortaya çıkan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Güç
Aşağıdakilerden hangisi kurumu tanımlamaktadır?.
Doğru Cevap: C) Toplumsal olarak inşa edilmiş, normal koşullarda sürekli yeniden üretilen davranış örüntüleri veya kural sistemleri
Kişi veya örgütler arası alışverişleri yönetmek için yapılan pazarlık, izleme ve yönetişim maliyetlerinin tümüne ne ad verilir?
Doğru Cevap: E) İşlem maliyetleri
Bir davranış örüntüsünün tekrarlanarak, insanlardan bağımsız kural benzeri bir statü kazanma sürecini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Kurumsallaşma
Hangisi Koşul Bağımlılık Kuramının temel kavramlarından değildir?
Doğru Cevap: C) Örgütsel yapı