İnsandan bağımsız, keşfedilebilecek fakat değiştirilemeyecek bir gerçeklik olduğunu varsayan felsefî disiplin aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) Gerçekçilik
Post modernizme yönelik yaklaşımlardan “Modernizme yönelik postmodern eleştirilerdeki haklılıkları kabul etmekle birlikte, çözümün yine de modernlik içinde aranması gerektiğinde ısrar eden” yaklaşım hangisidir?
Doğru Cevap: A) Habernas’ın yaklaşımı
Aşağıdakilerden hangisi ortak kurumlar içinde yer alan örgütsel alanlardan değildir?
Doğru Cevap: D) Yöneticiler
Günümüzde çalgı, uçak ve özel makine takımları imalatında kullanılan küçük ölçekli bir üretim biçimi olan atölye tipi üretimin temel özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Birim teknolojisi
Farklı çıkarlara sahip tarafların örgütlü biçimde bir araya geldiği düzenek içinde kaçınılmaz olarak ortaya çıkan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Güç
Vekalet kuramına göre, vekilin kendi konumunu riske atacak ama örgüt için faydalı olabilecek yeni iş fırsatlarından ya da teknolojilerinden uzak durması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?
Doğru Cevap: B) Artık kayıp
Doğruluğu sınanmadan kabul edilmiş, doğruluğundan asla kuşku duyulmayan görüş ya da öğreti aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Dogma
Toplumsal olguları betimleyip açıklamakla yetinmeyen aynı zamanda eleştiren bir bilimsel teori mümkün müdür? Sorusundan doğan kuram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Eleştirel Kuram
Eleştirel kuram, toplumsal dünyanın incelenmesi söz konusu olduğunda, bilimsel bilginin hangi yolla üretilebileceğini savunur?
Doğru Cevap: B) Eleştirel
Aşağıdakilerden hangisi yeni kurumsal kuramın üç temel mekanizmasından birisidir?
Doğru Cevap: C) Bilişsellik
Vekalet kuramına göre Vekilin performansının yaptığı işin çıktısına bağlı olarak belirlenmesini öngören yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Çıktı odaklı sözleşmeler
Aşağıdakilerin hangisi yoğunluğun tersine, yani yoğunluğun düşük olma durumuna verilen addır?
Doğru Cevap: C) Çatışma
I. Sektör çevresi II. İşlem çevresi III. Algılanan çevre Hangileri örgütlerin karşılıklı etkileşim içine girebildikleri ve onların davranışlarını açıklamak konusunda incelenmesi gereken çevre fikri düzeylerindendir?
Doğru Cevap: E) I, II, III
Örgütlerdeki bireylerin, sosyal ve psikolojik sınırlamalardan kendilerini kurtarmalarını anlatan eleştirel yönetim yaklaşımını aşağıdakilerden hangisi tanımlamaktadır?
Doğru Cevap: C) Özgürleşme
Aşağıdakilerden hangisi eleştirel yaklaşımın, örgütsel yapıları ve yönetim uygulamalarını sorgulamamıza neden olan olaylardan değildir?
Doğru Cevap: B) Kişiler arasında tamamen eşit olan sosyal ilişkilerin ortaya çıkması
Pazarlamada postmodern dönemin farklı özellikleri ele alındığında “gittikçe bireyselleşen tüketici tercihlerinin tür, yer, zaman ve süre olarak birbirlerinden bağımsızlaşmasını” ifade eden özellik aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Parçalanma
Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde eleştirel yönetim bakış açısı ile ilgili doğru bir ifade yer almaktadır?
Doğru Cevap: A) Yönetilen kesimin çıkarlarını savunan yönetim uygulamalarının bulunabileceği düşüncesi
Ticari bir örgütün yöneticisi örgütün içerisinde bulunduğu çevresel koşullara uyum sağlamak için akılcı bir çözümlemenin olanaklı olmadığını düşünmekte ve zihinsel kalıpların zaten bulunduğu çevrenin normları bağlamında şekillenmiş olduğunu düşünmektedir. Buna göre bu örgütün yaklaşımını aşağıdaki kuramlardan hangisi açıklamaktadır?
Doğru Cevap: C) Yeni kurumsal kuram
Eleştirel Kuram toplumsal dünyanın incelemesi söz konusu olduğunda bilimsel bilginin aşağıdakilerden hangi yol ile üretilebileceğini iddia eder?
Doğru Cevap: A) eleştiri
Aşağıdaki işletme işlevlerinden hangisi Postmodern örgüt kuramı tarafından dönemsel bir çerçevede ele alınan ve kendi içinde Taylorizm, Fordizm gibi evrelere ayrılan işletme işlevidir?
Doğru Cevap: A) Üretim