logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Dönemsonu İşlemleri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi alınan veya alınacak olan bedelin gerçeğe uygun değeri ile ölçülür?

Soru 2:

Vergi gideri öncesi dönem kârını (zararını) açıklayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Bir işletme, başka bir işletmeyi satın aldığında, satın alma bedeli ile satın alınan şirketin net varlıklarının gerçeğe uygun değeri arasındaki farka ne denir?

Soru 4:

Hizmet satışıyla ilgili gelirin doğruya yakın ölçülebilmesi için hangileri gereklidir ? I.Hasılat tutarının güvenilir biçimde ölçülebilmesi II.İşleme ilişkin ekonomik yararların işletme tarafından elde edileceğinin muhtemel olması III.Raporlama dönemi sonu itibariyle işlemin tamamlanma düzeyinin güvenilir biçimde ölçülebilmesi IV.İşlem için katlanılan maliyetler ile işlemin tamamlanması için gereken maliyetlerin güvenilir biçimde ölçülebilmesi

Soru 5:

İşletme 10 Eylül 2017 tarihinde maliyeti 17.000 Lira , kalıntı değeri 3.000 Lira ve ekonomik ömrü 5 yıl olan bir demirbaş satın almıştır. Söz konusu demirbaşın amortismana tabi tutarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Muhasebe Standartlarında finansal varlıkların değerlemesinde kullanılan yöntemlerden biri değildir?

Soru 7:

Ortaklara sahip oldukları belli tertip sermaye ile orantılı olarak dağıtılan kârlara ne ad verilir?

Soru 8:

Aşağıdaki durumların hangisinde gelir ve gider kalemleri gelir tablosunda dipnot olarak ayrı ayrı sunabilir?

Soru 9:

İlk giren ilk çıkar ve son giren ilk çıkar maliyet varsayımlarının gerek vergi gerek dış raporlama gerekse kâr dağıtımındaki çatışmalara bir uzlaşı olması amacıyla geliştirilen bir varsayımına ne denir?

Soru 10:

İşletmelerin, işletme faaliyetlerine ilişkin nakit akışlarını aşağıdaki hangi yönteme göre raporlanması tercih edilmektedir?

Soru 11:

Türkiye Muhasebe Standartlarına göre borçların gerçeğe uygun değerle ölçülmesi ve muhasebeleştirilmesinde iskonto edilmiş tutarın kaydedilmesi esası söz konusudur. Buna göre vadeli mal alımlarında vade farkı nasıl izlenir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi işletme kârlarının gelecekte ortaya çıkabilecek risklere karşı sermayenin korunması veya oto finansman amacıyla dağıtılmayarak işletmede tutulan kısımlara verilen isimdir?

Soru 13:

Bilânçonun düzenlendiği tarihte sahip olunan varlığın, aynı yaştaki, aynı verimdeki benzer varlıkların veya benzer üretim ve hizmet sunabilen ya da benzer kâr edebilme yeteneğine sahip olan varlıkların edinilmesi için katlanılacak maliyetlere ne ad verilir?

Soru 14:

7/B Maliyet Hesaplarında 797 nolu gider aşağıdakilerden hangisine karşılık gelmektedir?

Soru 15:

I   Hisse ve tahvil senetlerinin ihraç giderleri II  İlk kuruluş ve örgütlenme giderleri III Genel heyet toplantıları için yapılan giderlerle birleşme, fesih ve tasfiye giderleri IV Sigorta ve reasürans şirketlerinde bilanço gününde hükmü devam eden sigorta sözleşmelerine ait karşılıklar Yukarıdakilerden hangileri Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 14. maddesinde ise kurum kazancının tespitinde, yukarıdakilerden hangileri işletmelerin giderleri hasılattan indirebilirler?

Soru 16:

Eksik ve yanlış bilgilerin bir arada veya tek başlarına finansal tablolara dayalı ekonomik karar alıcıların kararlarını etkileyebilmesine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Yabancı para cinsinden alınan banka kredilerinin değerlenmesi. Döneme ilişkin faizlerin hesaplanarak kaydedilmesi Yılsonu itibariyle kısa vadeli hâle gelen kredilerinin ilgili hesaplara aktarılması Uzun vadeli veya kısa vadeli krediler karşılaştırılır Yukarıdaki maddelerden hangileri banka kredileriyle ilgili dönem sonunda yapılacak işlemler arasındadır?

Soru 18:

Bir varlık aşağıdaki kriterlerden hangisine uyduğu takdirde dönen varlık olarak sınıflandırılır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi 7/B maliyet hesapları arasında yer almaktadır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi mal satışına ilişkin hasılatın finansal tab­lolara yansıtılması için gereken koşullardan biri değildir?