logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Turkish Language 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Radyo ve televizyon yayımlarının yaygınlaşması, dinleme ve izleme oranlarının yükselmesinin Türkçe açısından ortaya çıkardığı sorunlardan biri değildir?

Soru 2:

Argo; toplumda belli bir sosyal sınıfa mensup olanların, daha çok toplum dışı olarak algılanan ve damgalanmış grupların, toplumun diğer kesimlerinden ayrılmak veya gizlenmek içgüdüsüyle kendilerine sözcük ve deyimlerle oluşturdukları konuşma sistemidir. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi kaçmak, sıvışmak kavramlarını argoda karşılayan sözcüktür?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisinde durum eki kullanılmamıştır?

Soru 4:

Aşağıdaki kelimelerin hangisinin yazımı doğrudur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi soyutlamanın tanımıdır?

Soru 6:

Bugünkü bilgilerimize göre Türkçenin metinlerle izleyebildiğimiz tarihi boyunca kullandıkları ilk düzenli, kuralları yerleşmiş yazı sistemi hangi alfabedir?

Soru 7:

I-Sözcük öbekleri herhangi bir yargı bildirmezler ancak yine de anlamlı bir bütünlük gösterirler. II-Sözcük öbekleri iki ve/ya daha fazla sayıda sözcükten oluşabilir. III-Öbekleri oluşturan sözcükler, kurallı bir biçimde bir araya gelir. Bu kurallılık çerçevesinde, yardımcı öge olan sözcük önce, asıl öge olan sözcük sonra gelerek öbeği oluştururlar. Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri sözcük öbeklerinin özelliklerindendir?

Soru 8:

Biri bağımsız biçim birim olmak üzere, en az iki biçim birimden oluşan yani bir veya daha fazla ek alan kök biçim birimlere ne ad verilir?

Soru 9:

Tanzimatla birlikte özellikle hangi yabancı dilin etkileri görülmeye başlanmıştır?

Soru 10:

Türkçede öldü yerine hayatını kaybetti denmesi aşağıdakilerden hangisini örnekler?

Soru 11:

Türkçenin denizcilik, ticaret gibi belirli alanlarda sözcük aldığı ilk Batı dili aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Kasıtlı yaratma, bazı kaynaklarda uydurma olarak adlandırılır. Bir başka deyişle herhangi bir sözcük türetme kuralından yararlanmaksızın, yeni bir sözcüğün oluşturulmasıdır. Yukarıdaki açıklamaya göre, aşağıda verilen sözcüklerden hangisi bu açıklamaya uygundur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi bir toplumun söz varlığından çıkarılamaz?

Soru 14:

I. Konuşan insan sayısının çokluğu II. Kavramları anlatabilme gücü III. Konuşulduğu coğrafyanın genişliği Yukarıdaki ifadelerden hangisi bir dilin zenginliği ile öncelikli olarak ilgilidir?

Soru 15:

"Sabaha kadar çalıştım." tümcesindeki kadar sözcüğü tür ve görev bakımından nasıl değerlendirilebilir?

Soru 16:

I. Türkçe yapı bakımından eklemeli bir dildir. II. Türkçe sözcüklerde kalınlık incelik açısından uyum güçlüdür. III. Türkçe sözcüklerde düzlük yuvarlaklık açısından uyum vardır. IV. Türkçe sözcüklerde genişlik yuvarlaklık açısından güçlü bir uyum vardır. Türkçe ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 17:

Sözcük öbekleri yargı bildiren anlamlı bütünlerdir. Sözcük öbekleri tek bir sözcükten oluşabilir. İkiden fazla sözcükten oluşan öbeklerde iç içe geçmiş öbekler bulunabilir. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri sözcük öbeklerinin özelliklerindendir?

Soru 18:

Türklerin konar göçer bir hayat yaşaması Türk Dilini nasıl etkilemiştir?

Soru 19:

Eylemden eylem yapma eklerinden olan çatılardan nesneye yönelik olan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdaki kelimelerden hangisinde addan ad yapma eki kullanılmıştır?