Soru 4:
I. Türkçenin söz varlığı önceleri Çince, Sanskritçe, Sogdca, Toharca vb. dillerden etkilenmiştir. II. İslam uygarlığı çevresinde Türkçenin Arapçadan, Farsçadan etkilenmeye başladığı gözlenir. III. Eski Anadolu Türkçesinde Arapça, Farsça alıntılar belirli bir düzeyde kalmıştır. IV. Yirminci yüzyıl başlarından itibaren edebi eserlerin söz varlığında Arapçadan, Farsçadan alıntılarda artış gözlenir. V. Divan şiirinin Fars ve Arap edebiyatından esinlenmesinin sonucunda söz varlığının görünümü de değişmeye başlar.
Türkçeye yabancı dillerin etkisi göz önünde bulundurulduğunda, yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
D) I, II, III, V
Soru 5:
I. Yazı dili, edebî dil vb. şekilde adlandırılan üst dile ölçünlü dil adı verilir. II.Devletler hükmetme, denetleme ve icra gücünün aracı olacak, aynı zamanda egemenliğini simgeleyecek çatı görevinde bir ölçünlü dile ihtiyaç duyarlar. III.Ölçünlü dil, bir bakımdan aynı dilin çatısı altındaki değişkelerin ortak dili, lingua francasıdır. IV. Bölgelerüstü ölçünlü dil şu aşamalarla gelişir: seçim > kodlama > yerleştirme > seçkinleştirme. V. Ölçünlü dil kavramı, halk arasında o dilin bölgesel ya da toplumsal ağızlarının ‘ölçün dışı’, ‘yanlış’, ‘bozuk’, ‘değersiz’ vb. olumsuz biçimde algılanmasına yol açabilir. Ölçünlü dil ile ilgili yukarıdakilerden hangileri söylenebilir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
E) I, II, III, IV ve V
Soru 11:
Aşağıdaki bilgilerden hangisi, Türkçe kökenli sözcüklere ilişkin geçersiz bir bilgidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
C) Yumuşak g (ğ) sesi, Türkçeye aykırı bir ünsüzdür.
Soru 16:
I. Denizcilik alanındaki İtalyanca sözcükler II. Farsça ön ek ve edat biçimleri III. Fransızca hitap biçimleri IV. İngilizceden alıntılar V. Arapça ikili çokluk biçimleri Yukarıda sıralanan özellikler Türkçenin diğer dillerle etkileşimi ile ilgilidir. Bu özelliklerden hangisi ya da hangileri Batı dillerinin Türkçeye etkisine örnektir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
C) I, III, IV