logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Turkish Language 1

Soru 1:

'Benzetme ilgisi bulunmaksızın, neden sonuç gibi türlü ilişkilerle bir sözcüğün başka bir sözcük yerinde kullanılması sanatı, ad aktarması.' Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 2:

”Günlerce ağladı, acı çekti buradan gitmek istedi.” cümlesi aşağıdaki lerdenhangisine örnek olarak gösterilebilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yansıma kaynaklı ikilemelere örnektir?

Soru 4:

I. Türkçenin söz varlığı önceleri Çince, Sanskritçe, Sogdca, Toharca vb. dillerden etkilenmiştir. II. İslam uygarlığı çevresinde Türkçenin Arapçadan, Farsçadan etkilenmeye başladığı gözlenir. III. Eski Anadolu Türkçesinde Arapça, Farsça alıntılar belirli bir düzeyde kalmıştır. IV. Yirminci yüzyıl başlarından itibaren edebi eserlerin söz varlığında Arapçadan, Farsçadan alıntılarda artış gözlenir. V. Divan şiirinin Fars ve Arap edebiyatından esinlenmesinin sonucunda söz varlığının görünümü de değişmeye başlar. Türkçeye yabancı dillerin etkisi göz önünde bulundurulduğunda, yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 5:

I. Yazı dili, edebî dil vb. şekilde adlandırılan üst dile ölçünlü dil adı verilir. II.Devletler hükmetme, denetleme ve icra gücünün aracı olacak, aynı zamanda egemenliğini simgeleyecek çatı görevinde bir ölçünlü dile ihtiyaç duyarlar. III.Ölçünlü dil, bir bakımdan aynı dilin çatısı altındaki değişkelerin ortak dili, lingua francasıdır. IV. Bölgelerüstü ölçünlü dil şu aşamalarla gelişir: seçim > kodlama > yerleştirme > seçkinleştirme. V. Ölçünlü dil kavramı, halk arasında o dilin bölgesel ya da toplumsal ağızlarının ‘ölçün dışı’, ‘yanlış’, ‘bozuk’, ‘değersiz’ vb. olumsuz biçimde algılanmasına yol açabilir. Ölçünlü dil ile ilgili yukarıdakilerden hangileri söylenebilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Türkçenin yazıyla izlenebilen dönemlerinden biri değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi kısaltma öbeklerinden biri değildir ?

Soru 8:

Kutadgu Bilig kaç yılında yazılmıştır?

Soru 9:

"Adam, sırıklara fasulyelerin küçük, ürkek çiçeklerini gördü." cümlesinde hangi kısaltma öbeği kullanılmıştır?

Soru 10:

‘Şişman adam bana doğru yürüdü.’ cümlesinde geçen "şişman adam" ifadesi aşağıdakilerden hangisine örnektir?

Soru 11:

Aşağıdaki bilgilerden hangisi, Türkçe kökenli sözcüklere ilişkin geçersiz bir bilgidir?

Soru 12:

İkilemeyi oluşturan sözcüklerin başındaki ünsüzlerin benzeşmesiyle ön seste benzerlik sağlanır. Verilen bilgiye göre, aşağıdaki cümlelerden hangisinde ikileme yoktur?

Soru 13:

Dilin tanımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir ?

Soru 14:

Aşağıdaki "ö-" kökünden türetilmiş sözcüklerden hangisi, anlam ilişkisi ilk bakışta görülemeyecek kadar kökünden uzaklaşmıştır?

Soru 15:

Aşağıdaki dillerden hangisi Kıpçak Türkçesi de denilen Türkçenin Kuzeybatı grubunda yer almaz ?

Soru 16:

I. Denizcilik alanındaki İtalyanca sözcükler II. Farsça ön ek ve edat biçimleri III. Fransızca hitap biçimleri IV. İngilizceden alıntılar V. Arapça ikili çokluk biçimleri Yukarıda sıralanan özellikler Türkçenin diğer dillerle etkileşimi ile ilgilidir. Bu özelliklerden hangisi ya da hangileri Batı dillerinin Türkçeye etkisine örnektir?

Soru 17:

İçinde esas yargının bulunduğu bir temel cümle ile onu anlam ve görev bakımından tamamlayan bir veya birden fazla yan cümleden oluşan cümlelere ne ad verilmektedir?

Soru 18:

Anadolu'nun yazı dili hangisidir?

Soru 19:

Türk Dil Kurumu tarafından 1945’te çıkarılan ilk baskı Türkçe Sözlük’le 2011 yılında çıkarılan sözlük arasında yaklaşık kaç sözcüklük fark vardır?

Soru 20:

Çiçeklerden sözcüğü düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi doğru olur?