logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Turkish Language 1

Soru 1:

Aşağıdaki alfabe/yazı sistemlerinden hangisi Uygur Kağanlığı döneminde sınırlı sayıda metinde kullanılmış ve Türkçenin ses sistemine uygun olmadığı için kısa zamanda terk edilmiştir?

Soru 2:

Eklerin bir bölümü çok az sayıda sözcükte bulunur. Yalnız bir sözcükte bulunan eklere tek örnek adı verilir. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi buna örnektir?

Soru 3:

Belirli meslek gruplarının kendi içlerinde kullandığı dil türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

İlk İtalyanca yazılı belge ne zaman oluşturulmuştur?

Soru 5:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi ünsüz özellikleri bakımından Türkçe kökenli bir kelimedir?

Soru 6:

Türkçe hangi dönemde bağımsız bir dil hâline gelmiştir?

Soru 7:

Türkçe'nin Tarihi dönemleri düşünüldüğünde Orta Türkçe Dönemi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

Devlet yönetimi, eğitim, ekonomi vb. bütün alanlarda kullanılan, yasal, kurumsal, toplumsal desteği, edebî geleneği, ortak yazım sistemi, genel kabul gören sözlüğü, yazım kılavuzu, ortak söyleyiş sistemi vb. bulunan dil veya değişke'ye ne ad verilmektedir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Doğu (Çağatay) Türkçesi'nin devirleri arasında sayılamaz?

Soru 10:

I. Kültürün o sözleri dillendirmesine izin vermemesi II. Konuşulduğunda toplumun zarar görmesi III. O kelimelerin toplumda olmaması IV. Topluma uğursuzluk getireceği düşüncesi V. İnançlardan kaynaklı anlayışlarYukarıdakilerden hangileri tabu ve örtmece sözlerin ortaya çıkmasının nedenleri arasında yer alır?

Soru 11:

Türkiye’nin Latin alfabesini benimsemesi aşağıdakilerden hangisi sonucunda olmuştur?

Soru 12:

A dilinin, B diline ait sözcük, anlam vb. dil ögelerini kendi sistemine dâhil etmesine ne ad verilir?

Soru 13:

Köktürk alfabesini okumayı ilk başaran ve "Türk alfabesi" olarak adlandırmış olan ilk bilgin aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 14:

Orta Türkçe dönemi hangi olayla başlamaktadır?

Soru 15:

Gerek ana dili konuşurları gerekse diğer dillerin konuşurları tarafından devlet yönetiminde ve kamu alanında yasal ve zorunlu olarak kullanılması gereken dil veya dillere ne ad verilir?

Soru 16:

I. Alfabe Kanunu’na göre ünsüzler kendilerinden sonra gelen bir /e/ ünlüsü ile seslendirilirler. II. Ölçünlü Türkçenin harf olarak gösterilen ünsüzlerinin sayısı 21’dir. III. Ancak ölçünlü konuşma dilindeki ünsüz seslerin sayısı daha azdır. IV. Türkçenin ünsüzleri oluşumları sırasında karşılaştıkları engellere göre beş gruba ayrılır.  Türkçe'deki ünsüzler ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 17:

Bir dilin lehçe, ağız vb. sözlü ve yazılı farklı biçimleri ile karma dillerin ve sözel olmayan dillerin tamamını veya herhangi birini ifade eden terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

“Kızılderililer dilleri yerine İngilizce konuşmaya başladıkça gelişeceklerdir.” diyen biri dille ilgili aşağıdaki bilimsel değerlendirmelerin hangisine aykırı bir söylemde bulunmuş olur?

Soru 19:

Diğer sözcük ya da sözcük öbekleriyle doğrudan söz dizimsel ilişkisi bulunmayan ve çekime girmeyen ‘aşırı ve ani’ duygu (ah, vah), seslenme (bre, hey, yahu), sorma (hani, niçin), gösterme (işte), cevap (evet, hayır, yok) vb. ifade eden veya doğa seslerini taklit eden (çat, fıs, pat) sözcüklere verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi dilin özelliklerinden değildir?