logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Turkish Language 1

Soru 1:

I. Alfabeleri Kirilleştirilen ilk Türk soylu halk Çuvaşlar olmuştur II. Çuvaş Türkçesinin ilk gramerini hazırlayan ve Kiril alfabesini Çuvaşçaya ilk uygulayan kişi bir papazdır. III. 1926’da yapılan Bakü Türkoloji Kongresi’nde bütün Türklerin, Latin alfabesini kullanması yolunda bir karar alınmıştır ve bütün Türk toplulukları bu kararı uygulamıştır. IV.Eski Sovyetler Birliği’nde yaşayan Türk halklarının Rus-Kiril alfabesini kullanmaları yolunda Moskova’nın aldığı karar üzerine Türk toplulukları Kiril alfabesine geçmişlerdir. V. Bugün Rusya federasyonu içerisinde yaşayan bütün Türk halklarıyla Kazakistan ve Kırgızistan Kiril alfabesini kullanmaya devam etmektedirler. Türkçe'nin Kiril alfabesi ile kullanılması ile ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri söylenebilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi hem ön, hem yuvarlak hem de dar bir ünlüdür?

Soru 3:

26 Eylül 1932’de toplanmış olan büyük Türk dil kurultayı nerede yapılmıştır?

Soru 4:

Dil, kültür ve toplum ilişkisi ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 5:

Ad soylu sözcüklerin yüklem olarak kullanılmasını, eylem cümlelerinde ise birleşik çekimler sağlayan eklere ne ad verilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi bir dilin lehçe, ağız vb. sözlü ve yazılı farklı biçimleri ile karma dillerin ve sözel olmayan dillerin tamamını veya herhangi birini ifade etmektedir?

Soru 7:

Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde bağımlı biçim birim yoktur ?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi bilinen en eski yazılı belge niteliği taşımaktadır?

Soru 9:

Aşağıda verilen dillerden hangisi tarihsel sıralama yapıldığında en eskidir?

Soru 10:

Johanson ve Csató (2006) coğrafi, genetik ve tipolojik ölçütleri esas alarak yaptığı sınıandırmada Türk dillerini kaç gruba ayırır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi maddi kültürü oluşturan öğeler arasında yer almaz ?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisinde tür ve görev bakımından sözcük türleri yer almaktadır? 1. Ad, sıfat, zarf, zamir, edat, bağlaç, ünlem, eylem. 2. Ad, zarf, sıfat, terim, edat, eylem, bağlaç, zamir. 3. Aktarma, argo, terim, yerlileştirme, soyut anlam. 4. Birleştirme, türetme, kalıplaşma, örnekseme. 5. Aktarma, birleştirme, soyut anlam, mecaz anlam.

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi, dilin özelliklerindendir?

Soru 14:

İnsanların doğuştan itibaren yakın çevresinden öğrendiği ve geliştirdiği dil aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Bugün elimizde biri Mısır'da, biri Taşkent'te, diğeri de Viyana'da olan üç yazma nüshası bulunan eser aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 16:

Çeşitli bilim, sanat ve meslek alanlarında kullanılan özel anlamlı sözcüklerdir. Yazının dilinin kimi sözcükler bilim, sanat, spor, vb. alanlarda özel anlamlar kazanır bu olaya ne ad verilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi dil ve kültürel davranışlar ve düşünme biçimleri arasındaki ilişkiyi tartışan meşhur kuramlardan biridir?

Soru 18:

"İnsanın ve genellikle annesi bebeklik döneminden birlikte olduğu dil topluluğunun üyeleriyle etkileşim aracılığıyla edindiği dildir". Yukarıda tanımlanan dil biçimi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 19:

Sözcüklerin ilk harflerinin tamamının veya bir bölümünün bir araya getirilmesi ile oluşturulmasına ne ad verilir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi “Yeni Lisan Hareketinin” ilkelerinden biri değildir?