logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türkiye Ekonomisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi “bağımlılık oranı”nın tanımıdır?

Soru 2:

Yıllık 5 milyon tonluk üretimiyle uzun yıllardır yatay bir seyir takip eden patates ağırlıklı olarak aşağıdaki illerden hangisinde üretilmektedir?

Soru 3:

Merkezi hükümetin borç yükü aşağıdaki ülkelerden hangisinde en yüksektir?

Soru 4:

Türkiye bütçesinin gelişimi ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi doğru değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de tarım sektörüne uygulanan destek kategorilerinden olan fiyat desteklerinden birisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi küçükbaş hayvancılık sektöründe ortaya çıkan yetersizliğinin oluşmasında etkili olan faktörlerden biri değildir ?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliğine üye ülkelerin tarım politikalarını siyasal ve ekonomik anlamda bütünleştirmeyi hedefleyen politikaların amaçlarından biri değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi ekonomide faiz dışı dengenin pozitif olması durumunu yansıtır?

Soru 9:

İktisat literatüründe temel sektörler arasında ikincil sektör olarak hangisi anılır?

Soru 10:

Savunma, sağlık, eğitim gibi hizmetler, o hizmetleri hangi kuruluşların yaptığı dikkate alınmaksızın harcamaların hangi amaçları gerçekleştirdiğine bakılarak yapılan sınıflandırmaya ne ad verilir?

Soru 11:

Türkiye aşağıdaki madenlerden hangisinde dünya rezervinin önemli bir kısmına sahiptir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi ekonomik sınıflandırmaya göre merkezi yönetim bütçesinde yer alan harcama başlıklarından DEĞİLDİR?

Soru 13:

Türkiye’de yer alan sosyal güvenlik sistemi ile ilgili aşağıda yer alan ifadelerden hangisi yanlıştır?I. Sosyal güvenlik sistemi, belirli sosyal risklerin gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkan muhtelif zararların, ilave maliyetlerin veya gelir kayıplarının kısmen veya bütünüyle telafisine yönelik oluşturulan ekonomik güvence sistemidir.II. Modern anlamda sosyal güvenlik sistemi I. Dünya Savaşı’ndan sonra oluşturulmuştur.III. 1 Ocak 1946’da yürürlüğe giren 4792 sayılı Kanun ile birlikte o tarihe kadar kurulan çok sayıda işçi sandığı İşçi Sigortaları Kurumu çatısı altında birleştirilmiştir.IV. Mayıs 2006’da kabul edilen 5502 sayılı Kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kurulmuştur.V. 1 Ocak 1950’de yürürlüğe giren 5434 sayılı Kanun ile Emekli Sandığı kurulmuştur.

Soru 14:

Türkiye’de varlık vergisinin konulmasının temel nedeni aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

Soru 15:

Aşağıda verilenlerden hangisi Türkiye Cumhuriyetinin  1940-1945 yılları arasında uygulamaya koymuş olduğu programlardan biri değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet’in kanun ile kurulan ilk sosyal güvenlik kuruluşudur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi nüfusun sayısal olarak yetersiz ol­masının sonucudur?

Soru 18:

I- Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasına yardımcı olmak II- Sanayi sektörüne hammadde sağlamak III- İnsan ilişkilerini geliştirmek Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri tarım sektörünün işlevleri arasındadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi tarım sektörünün işlevleri arasında yer almaz?

Soru 20:

Türkiye’de 2006-2017 döneminde gelir eşitsizliğin en çok arttığı il aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?