logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Borçlar Hukuku

Soru 1:

Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde ifa ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Aşağıdaki durumlardan hangisinde kesin hükümsüzlük hali bulunmamaktadır?

Soru 3:

Hukuksal işlemin hüküm ve sonuçları gelecekte gerçekleşmesi kesin olan bir olaya bağlanmışsa aşağıdakilerden hangisi söz konusu olur?

Soru 4:

Aşağıdaki hangi borç ilişkisinin ve üstlenilen borcun niteliği borcun bizzat borçlu tarafından yerine getirilmesini gerektirmez?

Soru 5:

Borca katılma ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi alacaklı temerrüdünün özel sonuçlarından biridir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi hukuka aykırılığı kaldıran hallerden biridir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi açıklama yanılma halleri dışında kalan bir ifadedir?

Soru 9:

Doğru zamanda ifadan kastedilen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi alacaklıya kendi borcunu ifa etmiş sayılır?

Soru 11:

A ile B sigorta şirketi arasında yapılan hayat sigortası sözleşmesinde A’nın ölümü halinde sigorta ödencesinin eşi E’ye ödenmesi kararlaştırılmıştır. Bu olay örgüsü kapsamında gündeme gelen hukuki kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi temsilcinin özel olarak yetkilendirilmesini gerektiren işlemlerden biri değildir ?

Soru 13:

Trafik kurallarına uygun olarak bir kavşak noktasında ilerlemekte olan A’nın kullandığı arabaya, trafik kurallarını ihlal eden B’nin kullandığı kamyonet ile yine trafik kurallarını ihlal eden C’nin kullandığı traktörün aynı anda çarpması sonucunda hem A’nın aracında ağır bir hasar meydana gelmiş hem de A ağır bir şekilde yaralanmıştır. Hukuk mahkemelerinde görülen davada ilgili kaza olayı sonucu A’nın şahsında gerçekleşen zarara karşılık olarak 400.000 TL haksız fiil tazminatına hükmedilmiş ve mahkemenin verdiği kararda B ile C’nin bu haksız fiilin meydana gelmesinde, sırasıyla 3/4 ile 1/4 oranında kusurlu oldukları belirtilmiştir. Yukarıdaki olayda B ve C’nin sorumlu oldukları borcun niteliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi, borcu sona erdirmeyen fakat ileri sürüldüğünde talep ve dava edilebilirliği sürekli olarak engelleyen bir sebep olarak değerlendirilebilir?

Soru 15:

Paranın değeri kaybolmadan ifa edilmesi için kimi zaman sözleşmelerde değer koruma kayıtlarına yer verilir. Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisi ile ilgili olabilir?

Soru 16:

İfa yeri taraflarca kararlaştırılmamış ve işin niteliğinden de anlaşılmıyorsa, para borçlarında ''yasal ifa yeri'' aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

İfa kavramına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir ?

Soru 18:

A,B ve C’nin alacaklı, D’nin de borçlu olduğu bir hukuki işlem için gerçekleşecek; Alacaklıların alacağı ancak birlikte isteyebildikleri ve borçlunun da borcundan ancak alacaklıların tümüne ifada bulunarak kurtulabildiği Alacaklıların her birinin aynı alacağın kendisine ait belirli bir payını diğerlerinden bağımsız olarak isteme hakkına sahip oldukları Alacaklıların her birine borçludan diğer alacaklılardan bağımsız olarak tüm alacağı isteme yetkisinin; borçluya ise alacaklılardan herhangi birine yapacağı ifayla borçtan kurtulma yetkisinin verildiği olasılıklarda sırasıyla aşağıdakilerden hangisi söz  konusudur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi alacaklının temerrüdünün genel sonuçlarından biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi aşırı ifa güçlüğüne düşen borçlunun talep edebileceği hukuksal imkanlardan biridir?