logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku

Soru 1:

İş Kanunu’nda Kanunun 24 ve 25. maddelerinde gösterilen nedenlerden yalnız ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan hallere dayanarak yapılan fesihlerde fesih hakkını kullanma süresi ne kadardır?

Soru 2:

Genel hükümlere göre İş sözleşmesi geçersiz olduğunda kural olarak İş sözleşmesinin durumu nasıl açıklanır?

Soru 3:

Turizm sektöründe ......... aylık süre içinde haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Soru 4:

Osmanlı İmparatorluğu zamanında işçilerin korunmasını düzenleyen ilk pozitif hukuk düzenlemeleri hangi alanda yapılmıştır?

Soru 5:

Sanayi Devrimi'ne ilişkin verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi kıdem tazminatına hak kazanabilme koşullarından değildir ?

Soru 7:

Ücretin ödeme gününden itibaren kaç gün içerisinde mucbir bir neden dışında ödenmemesi halinde işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir?

Soru 8:

İş sözleşmesinin sona ermesi birinci olarak genel sebeplerle olur genel sebeplerle sözleşmenin sona ermesi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi 4857 sayılı İş Kanununa göre, iş güvencesi kapsamında işçinin davranışlarından kaynaklanan geçerli fesih sebebidir?

Soru 10:

Yazılı sözleşme ile işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisi nedir?

Soru 11:

İşverenin eşit davranma borcunu ihlal etmesi halinde kendisinden talep edilebilecek ayrımcılık tazminatının azami tutarı nedir?

Soru 12:

Nitelikleri bakımından en çok ...... işgünü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisinde işçinin borçları doğru olarak verilmiştir.

Soru 14:

Esas itibariyle ücretle geçinen kimse olan işçinin işini kaybetmesinin doğuracağı sonuçlar düşünülecek olursa, işçinin işini kayba karşı korunması, başka bir deyişle işçinin iş sözleşmesinin feshine karşı korunmasının önemi anlaşılabilir.Bu bilgiye dayanarak süreli fesih ile ilgili aşağıdaki hangi sonuca varılabilir?

Soru 15:

Çalışma konusunu kısmen değiştiren işveren bu değişikliği kaç gün içerisinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne bildirmelidir?

Soru 16:

Türkiye'de cumhuriyet dönemi öncesinde çalışma ilişkilerini dini ve ahlaki ilkelere dayandıran kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

"Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişi" aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Parça sayısı, uzunluk, ağırlık ve büyüklük gibi birimler esas alınarak işçinin alacağı ücretin belirlendiği ücret türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdaki bilgilerden hangisi Hafta Tatili bakımından yanlıştır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangi ücret çeşidi hukuki yönden akort ücret ile arasında fark bulunmayan fakat yapılan işin sonucuna göre hesaplanan bir ücret türüdür?