logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Yönetim Sistemleri Ve Risk Yönetimi

Soru 1:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur? I. Bir zarar doğma ihtimalinin suç sayılması, zararı önleme amacına uygundur. II. İşverene uygulanacak cezai yaptırımların dayanağı, işverenin sorumluluğunun gereği olan koruma-gözetme-denetim görevlerini yerine getirmemesidir. III. İş kazalarının önlenmesi amacıyla getirilen para cezaları, tazminat niteliğindedir.

Soru 2:

Kusurların tespiti ve rakamların ifadelendirilmesi kim tarafından yapılır?

Soru 3:

Tazminatta esas alınacak ücrete ilişkin aşağıdakilerden hangisi denemez?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi destekten yoksun kalma tazminatında zararın belirlenmesinde başvurulan unsurdur?

Soru 5:

İş kazası sonrasında bedensel bütünlüğü ihlal eden bir durum, işçinin mesleğini tam ya da gereği gibi yürütmesine engel olduğunda aşağıdakilerden hangisinden sözedilir?

Soru 6:

I- Olayın oluş şekli II- Çalışanın kusur oranı III- Davacıların duyduğu elem ve ızdırap derecesi IV- Tarafların sosyal ve ekonomik durumu V- Hak ve nesafet kuralları Yukarıda verilen seçeneklerden hangisi manevi tazminatın hesaplamalarında kullanılan unsurlar arasındadır?

Soru 7:

Mevzuatın yetki verdiği durumlarda idarenin, herhangi bir yargı kararına dayanmadan, doğrudan idari bir tasarrufla idare hukukuna özgü usullerle kamu yararını korumak amacıyla verdiği cezalar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

İş kazaları sonrasında yapılan soruşturmalarda hangisinin hükmü yoktur?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi ölüm halinde uğranılan zararlardan biri değildir?

Soru 10:

İşyerinin açılması safhasında diğer işyerlerinden farklı olarak aşağıdakilerden hangisi büyük endüstriyel kazaların yaşanabileceği işyerleri için bir şarttır?

Soru 11:

İş verenlere uygulanacak cezai yaptırımlar ceza kanununun hangi maddelerinde düzenlenmiştir?

Soru 12:

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri, yetkili idareler tarafından ruhsatın verildiği tarihten itibaren en geç kaç ay içinde kontrol edilir?

Soru 13:

İş kazası ve meslek hastalığı sonucu zarar gören işçinin talep edebileceği maddi tazminat aşağıdakilerden hangisini kapsamaz ?

Soru 14:

Mevzuatın yetki verdiği durumlarda idarenin, herhangi bir yargı kararına dayanmadan, doğrudan doğruya idari bir tasarruf yani idari bir işlemle idare hukukuna özgü usullerle kamu yararını korumak amacıyla verdiği cezalar ne olarak adlandırılmaktadır?

Soru 15:

İş kazası sonrasında bedensel bütünlüğü ihlal edilen işçinin mesleğini tam ya da gereği gibi yürütmesine engel olan veya zorlaştıran durum ne olarak ifade edilmektedir?

Soru 16:

İSGK m.6/I uyarınca belirtilen nitelikte iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmeyen işverene ne kadar idari para cezası verilir?

Soru 17:

İş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına aykırı davranan işverenlere TCK hükümleri dışında hapis cezası öngören hukuk sistemimizdeki tek yasal düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangileri iş kazası ve meslek hastalığı sonucunda ortaya çıkan zararın karşılanmasını sağlayan kaynaklardır?

Soru 19:

Kaza anı ile maddi tazminat davasının hüküm tarihi arasında geçen süreye ne ad verilir?

Soru 20:

İş sağlığı iş güvenliği tedbirlerine uyulmaması sonucu olarak yaralanma ya da ölüm olayı meydana gelmişse işveren, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun hangi maddelerine göre ceza alır?