Soru 4:
İşçinin, kaza olmasaydı kaza anından tazminata esas alınan bilirkişi raporu tarihine kadar çalışarak elde edebileceği ücretlerdir. Anılan belgelerin tümünün ya da en yenilerinin elde edilemediği ve gerçek ücret seyrinin anlaşılamadığı durumlarda Yargıtay, asgari ücreti esas alan bir uygulama yaratmıştır. Maddi zarar hesaplamasında hüküm tarihine en yakın tarihte belli olan verilerin dikkate alınması gerektiğini belirten Yargıtay, kazayla rapor tarihi arasındaki ücretlerin tespit edilememesi halinde işçinin asgari ücretle çalıştırılmış olduğunu kabul etmektedir. Ücrete ilişkin belgelerin bulunmadığı hallerde Yargıtay tarafından uygulanan bir diğer hesap yöntemi ise emsal işçilerden yararlanılması esasına dayanır İşçinin çalışılacağı varsayılan ancak ücretinin bilinemediği söz konusu dönemde yapılacak tahminlerde, yine daha önce aldığı ya da almış olduğu kabul edilen ücretlerden yararlanılır. Öngörülere dayanak oluşturacak bu ücret, genellikle işçinin aldığı son ücrettir Maddi zararın belirlenmesinde kullanılan üçüncü unsur, kazaya uğrayan ya da meslek hastalığına yakalanan işçinin tazminata esas alınacak ücretidir. Ortaya çıkan bu zararın belirlenebilmesi için işçinin ücretinin tespitinde yukarıdaki verilenlerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
E) III, IV ve V
Soru 6:
Aşağıdaki kayıplardan hangileri maddi tazminat ile karşılanmaktadır? I- Kazanç kaybı, II- Çalışma gücünün azalması ya da yitirilmesinden doğan kayıplar, III- Çalışanın ekonomik geleceğine dair olan kaybı, IV- Çalışanın maruz kaldığı acılar, V- Çalışanın tedavi giderleri, VI- Çalışanın çektiği sıkıntılar ve zorluklar,
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
E) I, II, III ve V
Soru 17:
506 sayılı SSK 4857 sayılı İş Kanunu 5510 Sosyal Güvenlik Kanunu 6098 sayılı Borçlar Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Bireysel İş hukuku anlamındaki iş kazalarının kanuni temeli yukarıdakilerden hangisi/hangileridir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
A) I, II, III