Aşağıdakilerden hangisi Puan yönteminde kullanılan tipik ana faktörlerdendir? Bilgi-beceri Sorumluluk Çaba Çalışma koşulları
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) I, II, III ve IV
İş eşleştirme işletmedeki işlerin piyasadaki benzerlerini bulmayı ve karşılaştırmayı içerir. I. İş ünvanlarına bakılarak yapılan eşleştirmeler en doğru sonucu verir. II. İş tanımları ayrıntılı olduğu ölçüde eşleştirmeler daha isabetli olacaktır. III. En güvenilir eşleştirmeler sektör düzeyinde uygulanan benzer bir iş değerlendirme planına göre yapılanlardır. IV. Özet iş tanımlarının kullanılması genellikle yanıltıcı olur. V. Tanımları benzer olsa bile ünvanları farklı olan işler eş değer işler olarak kabul edilmemelidir. Yukarıdakilerden hangileri iş eşleştirmede doğru olarak kabul edilebilir?
Doğru Cevap: A) II ve III
Doğrudan ücret ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: E) Doğrudan ücreti oluşturan ek yararların ve sosyal yardımların düzeyi genellikle personelin iş, beceri-yetkinlik ve performans düzeyine göre fazlaca değişkenlik göstermez.
Belirli sınırlılıkları vardır. Sistematiktir. Bilimsel bir yöntem olarak kabul edilir. İş yerindeki kişiler arasındaki ücret farklılıklarını ortaya çıkarma amacına yönelik bir yöntemdir. İş değerlemesine ilişkin yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: D) I, II ve III
Ücret yapısı aşağıdaki kararlardan hangisine göre oluşturulmaz?
Doğru Cevap: E) Ücret yönetim sisteminin kimler tarafından yönetileceği
Ücret yönetimi sisteminin temel bileşenlerinden biri olan ve temel ücret düzeylerinin ve farklılıklarının nasıl olacağını gösteren unsur aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Ücret yapısı
Ücret eğrileriyle ilgili aşağıdakilerden hangisini söyleyebiliriz?
Doğru Cevap: C) Göz kararıyla yaklaşık olarak çizilebilirler.
İnsan kaynakları işlevinin yöneticiliği için -yaygın- iş unvanı “insan kaynakları müdürü” örneğine getirilebilecek alternatif unvan aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Personel müdürü
İşlerin bir bütün olarak veya işin önemi-değeri gibi genel bir faktöre göre, birbirleriyle kıyaslanarak göreli değerlerinin belirlenmesini içeren, sayısal olmayan değerleme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Sıralama yöntemi
Biçimsel olmayan ücret araştırmaları için aşağıdakilerden hangisi gerekir?
Doğru Cevap: E) İnsan ilişkileri becerisi
Aşağıdaki ücret sistemlerinden hangisini ücretlerin hesaplanırken personelin çalışma süresini esas alır?
Doğru Cevap: A) Zamana dayalı
Aşağıdaki ücret sistemlerinden hangisinde ücret geliri “Saatlik Ücret X (Standart Süre X Üretilen Birim Sayısı) / 60” formülüyle hesaplanır?
Doğru Cevap: B) Zaman Akordu Ücret Sistemi
Aşağıdakilerden hangisi ‘“yapılan veya yapılacak bir iş ya da hizmet karşılığında, personele farklı şekillerde sağlanabilen ve para cinsinden ifade edilebilen tüm maddî kazançlardır” şeklinde tanımlanan
Doğru Cevap: A) Ücret
Aşağıdakilerden hangisi ‘“yapılan veya yapılacak bir iş ya da hizmet karşılığında, personele farklı şekillerde sağlanabilen ve para cinsinden ifade edilebilen tüm maddî kazançlardır” şeklinde tanımlanır?
Ücretlerin büyükten küçüğe doğru veya tersine sıralandığı bir dizide orta sıraya düşen ücret düzeyine ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Medyan ücret
" ............... yöntemi, işlerin bir bütün olarak veya işin önemi-değeri gibi genel bir faktöre göre, birbirleriyle kıyaslanarak göreli değerlerinin belirlenmesini içeren bir yöntemdir. " Yukarıdaki ifadede tanımı yapılan yöntem hangisidir?
Doğru Cevap: B) Sıralama
Aşağıdakilerden hangisi primli ücret sistemleri uygulandığında elde edilmesi olası yararlardan biri değildir?
Doğru Cevap: E) Bireylerarası yardımlaşmayı, işbirliğini ve grup performansını olumlu etkilemesi
Toplanan verilerin katılmacı işletmelerle paylaşıldığı piyasa ücret araştırması yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Kulüp araştırmaları
Aşağıdaki hangi ücret yapılarında temel ücretler, işlerin göreceli değerine göre farklılaşır?
Doğru Cevap: C) İşe dayalı
Aşağıdakilerden hangisi ücret yönetiminin genel amaçlarından biri değildir?
Doğru Cevap: E) Etkili bir disiplin sistemi oluşturmak