logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hukukun Temel Kavramları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi nisbi hakların konusu ile ilgilidir?

Soru 2:

Gerçek veya tüzel kişileri ve bu kişilerin durumlarını içerisinde barındıran hukuk dalı hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi hukuk davası türleri içinde; varlığın ya da yokluğun yahut bir belgenin gerçek olup olmadığının belirlendiği davadır?

Soru 4:

I- Özel hukuk alanının en temel kav­ramlarından biridir. II-Öğretide objektif hukuk sadece hukuk sözcüğü ile ifade edilirken, subjektif hukuk için ise hak sözcüğü kullanılmaktadır. III-Haklar doğdukları hukuk kuralının niteliğine göre kamu hakları ve özel haklar olmak üzere iki alt gru­ba ayrılır. IV-Hak, hukuk tarafından tanınan, yararlanılması hak sahibinin iradesine bırakılan ve korunmasını isteme hususunda bireyin yetkili sayıldığı menfaatlerdir. Hak kavramı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğru olarak verilmiştir?

Soru 5:

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi sigorta hukukuyla ilgili değildir?

Soru 6:

Sahibine tam ve sınırsız yetki veren aynî hak türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Özel haklardan yararlanmada vatandaşlar arasında hangi ilke geçerlidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi bir hak kazanılırken hakkın kazanılmasına engel olan bir sebebin mevcudiyeti veya o hakkı kazanma için gerekli olan bir unsurun yokluğu hakkında gerekli özeni göstermesine rağmen kişide var olan, makul görülebilen bir yanlış bilgi ya da bilgisizliği ifade eder?

Soru 9:

Bir yazarın yayımlanmış kitabı üzerindeki telif hakkı aşağıdakilerden hangisine örnektir?

Soru 10:

I- Kamu hakları kamu hukukundan doğan, vatandaşların Devlet'e karşı sahip olduğu hakları ifade eder. II-Bu haklara örnek olarak kişisel özgürlükler, seçme hakkı, seçilme hakkı, eğitim ve öğretim hakkı, çalışma hakkı, dilekçe hakkı gibi haklar sayılabilir. III- Kamu haklarını genel nitelikli kamu hakları ve özel nitelikli kamu hakları olmak üzere iki alt dala ayırmak mümkündür. Kamu hakları ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğru olarak verilmiştir?

Soru 11:

Bir kişinin rızası olmadan elinden çıkması, "Bir kimsenin mal varlığından kaybolmuş bir şeyi bulan iyiniyetli kişi, Kanun’da aranan bazı yükümlülükleri yerine getirmemişse bulduğu eşya üzerinde mülkiyet hakkını kazanamaz" ilkesi hangi halde söz konusu olur?

Soru 12:

Kısmi butlanda hukuki işlemin tamamı değil bir kısmının geçersizliği, söz konusudur.

Soru 13:

I. Özel haklarda genellik ilkesi vardır. II. Özel haklarda eşitlik ilkesi vardır. III. Özel haklardan alacak hakkı sadece "yapma" biçimindeki edimleri içerebilir. Özel hukuk hakları ile ilgili verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 14:

özel bir hukuki duruma dayanarak hak sahibinin tek taraflı irade açıklaması (beyanı) ile yeni bir hukuki ilişki kurabilme, mevcut hukuki ilişkiyi değiştirebilme veya ortadan kaldırabilme yetkisini ifade eden hangi haklardır?

Soru 15:

Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini, malî yılbaşından en az kaç gün önce, Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar?

Soru 16:

TBMM'nin ile genel ve özel af ilânına karar vermebilmesi için en az kaç milletvekilinin olumlu oy kullanması gerekildir?

Soru 17:

I. İpotek II. İrat senedi III. Emtia senedi Hangisi veya hangileri taşınmaz rehninin türleridir?

Soru 18:

Hak sahibinin hakkını kullanmasıyla herhangi bir yeni hukuki ilişki doğurmayan haklara ne ad verilir?

Soru 19:

____________, başkasına ait (başkasının mülkiyetinde olan) bir eşyayı kullanma veya ondan yararlanma yetkisini veren aynî haklardır. Yukarıdaki tanımda boş bırakılan yere hangi kavram gelmelidir?

Soru 20:

Kişi yanlış bir bilgiye sahip olmalıdır. Yanlış bilgi mazur görülebilir olmalıdır. Hakların kazanılması sağlanıyor olmalıdır. Yanlış bilgi devamlı mevcut olmalıdır. Yukarıdakilerden hangileri iyi niyetin unsurları arasında yer alır?