logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çalışma Yaşamının Denetimi

Soru 1:

Amacı "memleketin sıhhi şartlarını ıslah ve milletin sıhhatine zarar veren bütün hastalıklarla mücadele etmek ve gelecek neslin sıhhatli olarak yetişmesini temin etmek" olan kanun hangisidir?

Soru 2:

Sendika ve konfederasyonların sendikaya tamamen yabancı olan, sendika organları ile hiçbir ilişkisi bulunmayan, devletin yetkili organları aracılığı ile denetlenmesine ne ad verilir?

Soru 3:

I-Benzer hizmet veren kamu kurumlarıyla işbirliği yoluyla kaynakların birleştirilmesi II-Tümleşik/bütünleşik iş denetimi sistemlerini yaşama geçirmek III-Önceliklerin belirlenmesi ve kaynakların öncelikli sorunlara yönlendirilmesi Yukarıdakilerden hangisi/hangileri kamu kaynakları azaltma girişimleri karşısında etkinlik ve verimliliği artırma stratejileri arasında yer alır?

Soru 4:

506 sayılı kanun öncesinde 16 temmuz 1945'de çıkarılıp yürürlükte kalmış kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

4857 sayılı İş Kanunu'na göre 50 ve daha fazla işçi çalıştıran özel firmalar yüzde kaç engelli çalıştırmakla yükümlüdür?

Soru 6:

Kamusal erk tarafından iş denetiminin yapılmasını zorunlu tutan ILO Sözleşmesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Ülkemizin ilk sosyal güvenlik kuruluşu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Uluslararası Çalışma Örgütünün ortaya koyduğu ölçütlere göre az gelişmiş bir ülkede işyeri başına düşen müfettiş sayısı kaçtır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi İş Kanunu kapsamı dışında kalan işlerden biridir?

Soru 10:

........sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınıp uygulanmasında işyeri hekimleri ile iş güvenliği uzmanlarının yetkilendirilmesini kabul etmiştir. Cümleye göre noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 11:

Uluslararası Çalışma Örgütünün koyduğu ölçütlere göre gelişmekte olan bir ülke için, işyeri başına düşen müfettiş sayısı kaçtır?

Soru 12:

Seçeneklerden hangisi İş güvenliği uzmanlarının yetkilerinden biridir?

Soru 13:

Çalışma yaşamının işyerlerinin kendileri tarafından düzenlenmesine ilişikin 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununda  öngörülen düzenlemeleri göz önüne alırsak aşağıdakilerden hangisi işveren yükümlülükleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

İş hukuku açısından iş sözleşmesiyle ilgili olarak seçeneklerden hangisi söylenebilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi farklı işgücü kesimlerine ve korumasız işgücü kesimlerine yönelik denetim stratejilerinden birisidir?

Soru 16:

Sosyal güvenlikle ilgili olarak getirilmiş düzenlemelerin usulüne, kanuna, yönetmeliğe vb. düzenlemelere uygun bir düzenin mevcut olup olmadığını kontrol eden uzmanlar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 17:

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri kurulabilmesi için tam süreli iş sözleşmesiyle en az kaç işyeri hekimi çalıştırmak gerekir?

Soru 18:

“Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu” ne zaman yürürlüğe girmiştir?

Soru 19:

Sosyal Güvenlik uzmanı ve müfettiş olarak mesleğe alınım için aşağıdaki şartlardan hangisi gerekli değildir?

Soru 20:

"........ rekabet gücünü artıran; ........ ise rekabet gücünü azaltan etkenler arasındadır." cümlesinde boş bırakılan yerlere gelebilecek uygun ifadeler sırasıyla hangileridir?