logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Çalışma Yaşamının Denetimi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangileri dolaylı bir şekilde çalışma yaşamının denetimine yönelik hükümler ihtiva eden kanunlar arasında yer alır? I. İş Kanunu II. Deniz İş Kanunu III. Türk Ceza Kanunu IV. Türk Borçlar Kanunu V. Umumi Hıfzısıhha Kanunu

Soru 2:

Çalışma yaşamında iş denetiminin öncelikli görev alanlarını kaç grupta toplayabiliriz?

Soru 3:

"İşyerlerinde işin yürütümü, işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili teftiş yapan baş iş müfettişleri, iş müfettişleri ve teftiş yetkisi verilmiş iş müfettişi yardımcıları” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Basın İş Kanunu’nun kaçıncı maddesi, iş teftişi konusunda İş Kanunu’nun ilgili hükümlerine atıfta bulunmaktadır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliğinin Çerçeve Yönergesine göre işçilerin sorumlulukları arasında yer almaz?

Soru 6:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi tekli uzmanlaşmış iş denetimi sistemine sahiptir?

Soru 7:

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) kaç yılında kurulmuştur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğünün çalışma yaşamının denetimine ilişkin görevleri arasında yer almamaktadır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Çalışma Örgütü'nün stratejik hedeflerinden biri değildir?

Soru 10:

I. Toplu uyuşmazlıkların önlenmesi II. Taraflar arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi III. Toplu pazarlık hakkının desteklenmesi IV. Sendika temsilcilerinin haklarının korunması V. Mesleki eğitim 81 sayılı ILO Sözleşmesi'ne göre, yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri toplu çalışma ilişkilerinin konuları arasındadır?

Soru 11:

Aşağıda karışık olarak verilen iş denetim sisteminin belirleyici unsurları ve bileşenlerinden hangisi unsurdur?

Soru 12:

Uluslararası Çalışma Örgütü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

I. Sosyal adaleti gerçekleştirmek II. Ferdin ve toplumun refahını sağlamak III. Sosyal güvenliği temin etmek IV. Doktriner anlayışla çalışmak Yukarıda verilenlerden hangileri sosyal devlette millî dayanışma anlayışı çerçevesindeki amaçlardır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün çalışma yaşamının denetimine ilişkin görevleri arasında yer almamaktadır?

Soru 15:

I. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunlarında öngörülen işleri yapmak II. Yüksek Hakem Kurulu ile Bakanlık arasındaki ilişkileri yürütmek III. Resmi Arabuluculuk Teşkilatı ile ilgili işlemleri yapmak IV. Kamu görevlileri sendikalarına ilişkin mevzuatın uygulanmasında personel konularında uygulama birliğini sağlayıcı tedbirleri almak V. Kamu personelinin eğitim ve yetiştirilmeleri ile ilgili her türlü çalışmaları yapmak VI. Yabancı ülkelerle yapılacak sosyal güvenlik sözleşmeleri ve bunların tadili çalışmalarında koordinasyonu sağlamak VII. İş sağlığı ve güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı ile İş Sağlığı ve güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Bölge Labarutuar Müdürlüklerinin çalışmalarını düzenlemek Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Çalışma Genel Müdürlüğünün çalışma yaşamının denetimine ilişkin görevleri arasında yer almaktadır?

Soru 16:

İş yasaları ile oluşturulan normların uygulanmasını kontrol etme görevi aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 17:

Aşağıdaki hangisi iş müfettişlerinin görevlerini düzenleyen İş Teftiş Tüzüğü maddesidir?

Soru 18:

İş denetimini yürütmekle sorumlu ve yetkili olan memurlara ne ad verilir?

Soru 19:

İşverenin işin durdurulmasını gerektiren hususların giderildiğini Bakanlığa yazılı olarak bildirmesi hâlinde, en geç kaç gün içinde iş yerinde inceleme yapılarak işverenin talebi sonuçlandırılır?

Soru 20:

161 sayılı Sözleşme ile düzenleme altına alınan konu aşağıdakilerden hangisidir?