logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çalışma İlişkileri

Soru 1:

Bildirim sürelerine uymadan iş ilişkisinin derhal son bulması durumu olan  usulsüz bildirimli fesihte, bu duruma neden olan tarafın karşı tarafa ödemek durumunda olduğu ve bildirim sürelerine ilişkin ücret tutarı kadar olan tazminata ne ad verilir?

Soru 2:

Sendikayı en üst düzeyde temsil eden, sendikanın tüm faaliyetlerini tüzük çerçevesinde sürdüren ve koordine eden, sendikanın mali işlerinin organize eden temel icra organı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Kelime anlamı ile bir malın veya faktörün alıcılarının ve satıcılarının alım-satım konusunda birbirleri ile ilişki kurmalarını sağlayan her imkâna ne ad verilir?

Soru 4:

I. Hak ve menfaat uyuşmazlığı hallerinde greve gidilebilir. II. Grevin kanuni grev olabilmesi için greve, işçilerin ekonomik ve sosyal durumlarıyla çalışma koşullarını korumak ve düzeltmek amacıyla gidilmiş olmalıdır. III. Lokavtın kanuni lokavt olabilmesi için işçi sendikası grev kararı almış olmalıdır. IV. Lokavta katılmak istemeyen işçiler lokavt süresince çalışabilirler. Yukarıda grev ve lokavta ilişkin verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 5:

İşçi sendikasının kurulabilmesi için en az kaç işçinin bir araya gelmesi gerekir?

Soru 6:

Kıdem tazminatının zamanaşımı süresi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer almaktadır?

Soru 7:

İşci ve işverenlere tanınan çalışma koşullarını serbestçe belirleme yetkisine ne ad verilmektedir?

Soru 8:

2 yıldır bir işverenin yanında belirsiz süreli ve sürekli sözleşme ile çalışan işçi, iş sözleşmesini feshetmek istediğinde işçinin iş sözleşmesi, fesih bildirimini işverene yapmasından başlayarak ne kadar süre sonra sona erer?

Soru 9:

Gre oylamasına itiraz ne kadar sürede yapılmalıdır?

Soru 10:

I. Ölüm II. Tarafların anlaşması III. İşçinin ardı ardına iki iş günü gelmemesi Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri iş sözleşmesinin fesih dışında sona erme nedenleri arasında yer almaktadır?

Soru 11:

I. İşçinin işvereni hakkında şikâyette bulunması. II. İşçinin performansının düşük olması. III. İşçinin işvereni aleyhine dava açması veya şahitlik yapması. Yukarıda verilen hallerden hangisi veya hangileri iş güvencesi kapsamı dışında kalan işçiye karşı bildirimli fesih hakkının işveren tarafından kötüye kullanıldığı (kötü niyetli feshe) durumlara örnek olarak verilebilir?

Soru 12:

İşçi sendikası üyesinin bir yılı geçmemek üzere işsiz kalması İşçinin iş kolunun değişmesi Tüzel kişilerin feshi veya infisahı İşçi kuruluşu ve şubelerinin organlarında görev almak Üyenin herhangi bir askeri görev nedeniyle silah altına alınması Yukarıdaki durumlardan hangilerinde ilgilinin sendika üyeliği son bulacaktır?

Soru 13:

Belirli bir meslek yahu iş kolunda birden fazla sendika kurulabilmesi aşağıdaki ilkelerden hangisi ile ilişkilidir?

Soru 14:

Sendika üyeliğinden çekilmek, üyeliğin askı hali ve son bulması ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 15:

Doğrudan doğruya bir amacın elde edilmesine yönelik olmaksızın, işçilerin görüşlerini, isteklerini daha etkin bir şekilde ortaya koymalarına yarayan, süresi belirli bir grev türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Sendika özgürlüğü kavramını daha somut bir biçimde tanımlamış ve  kabul etmiş olduğu sözleşme ve tavsiye kararları ayrı bir öneme sahip olan uluslararası örgüt aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Yarı vasıflı, meslek lisesi mezunu ve ara eleman olarak çalışanlar grup.................yakalılar olarak nitelendirilmektedir. Yukarıdaki tanıma en uygun kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Ekonomik ve Sosyal Konsey’de temsil edilen işçi ve işveren konfederasyonlarına üye işçi ve işveren sendikaları arasında işkolu düzeyinde yapılan sözleşmeye ne ad verilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi grev yapılamayacak iş yerlerinden biri değildir?

Soru 20:

Bildirimli fesih hakkının işveren tarafından kötüye kullanıldığı hallerde, işveren işçiye bildirim sürelerine ilişkin ücretin kaç katı tutarı kadar kötü niyet tazminatı ödemek zorundadır?