logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çalışma İlişkileri

Soru 1:

Türkiye'de yürürlükte olan mevzuat hükümleri uyarınca ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az kaç işçi veya işverenin bir araya gelerek sendika kurabilirler?

Soru 2:

I. İş sözleşmesi ile işe alınmaları II. Çalışma koşullarının önceden yasayla kesin olarak belirlenmiş olması III.  İş güvencesi düzeylerinin çok daha yüksek olması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri işçinin sahip olduğu ve onu memurdan ayran unsurlar arasında yer alır?

Soru 3:

İşçi sendikası kurucusu olabilmek için aşağıdaki koşulların hangisi gerekli değildir?

Soru 4:

İşçilere, çalıştırılmayan günde iş karşılığı olmaksızın bir günün ücreti olarak ödenecek biçimde hafta tatili verilmesi zorunludur. Ancak bu zorunluluk haftanın diğer günlerinde tam olarak çalışması durumunda gerçekleştirilir. Bu tam çalışma hallerine özel durumlarda dahil olabilir. Buna göre seçeneklerden hangisi bu özel durumlar içerisinde yer almaz?

Soru 5:

Toplu iş sözleşmesi sürecinde, toplu iş sözleşmesinde kararlaştırılan iş koşullarının tekrar tartışmaya açılmamasına ne ad verilir?

Soru 6:

Aşağıdaki durumların hangisinde iş sözleşmesinin bildirimsiz fesih yoluyla sona erdirilmesi söz konusudur?

Soru 7:

Aşağıdakileden hangisi yevmiyeli çalışanların özelliklerindendir?

Soru 8:

I.   İrade beyanının geçerliliği karşı tarafın kabulüne bağlıdır. II.  İrade beyanının açık ve belirgin bir biçimde ortaya konulması gerekmektedir. III.  Genel kural irade beyanının yazılı ve imza karşılığı yapılmasıdır. IV.  Kural olarak irade beyanı karşı tarafa varma anından itibaren sonuç doğurmaktadır. Yukarıda iş sözleşmesinin fesih yoluyla sona ermesine ilişkin verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 9:

Seçeneklerdeki ifadelerden hangisi iş sözleşmesinin kesin geçersizliği durumunu oluşturur?

Soru 10:

İşçi ve işveren arasında çalışma koşullarına ilişkin olarak kurulan iş ilişkisine ne denir?

Soru 11:

"İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az kaç işçi veya işverenin bir araya gelmesi gerekmektedir?

Soru 12:

Tarafların toplu iş mücadelelerine gitmelerinin yasaklandığı ülkelerde veya grev hakkının tanındığı, ancak bazı işyerlerinde veya belirli koşulların varlığı halinde greve gidilmesinin yasaklandığı ülkelerde toplu iş uyuşmazlıklarının üçüncü bir kişi veya kurul tarafından çözülmesine ne ad verilmektedir?

Soru 13:

Toplu işçi çıkarımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

İş Kanunu’na göre, deneme süresi en çok _______ aydır, ancak toplu iş sözleşmesine konulan hükümlerle bu süreyi _______ aya kadar uzatmak mümkündür. Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümlede verilen boşlukları doğru olarak tamamlar?

Soru 15:

Bir gerçek veya tüzel kişiye ya da bir kamu kurum ve kuruluşuna ait aynı işkolundaki birden çok işyerini kapsayan sözleşmeye ne ad verilir?

Soru 16:

I. İşyeri II. İşletme III. İşkolu Ülkemiz mevzuatına göre (kamu işveren sendikaları hariç) yukarıda verilenlerden hangi kapsamda sendika kurulabilir?

Soru 17:

Yeni bir toplu iş sözleşmesi yapılması sırasında tarafların uygulanmakta olan çalışma şartlarını değiştirmeye yönelik talepleri üzerine çıkan uyuşmazlık türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

I. İşyerinde çalışan işçi sayısı 101-300 arasında ise en az 30 işçinin işine son verilmesi gereklidir. II. İş sözleşmeleri bildirimli fesih yolu ile sona erdirilmelidir. III. İşçilerin iş sözleşmelerine bir ay içinde, aynı tarihte veya ayrı tarihlerde son verilmelidir. IV. İşveren toplu işçi çıkarma yoluna gitmek istediğinde, durumu en az 30 gün önceden bir yazı ile işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumu’na bildirmek durumundadır. Yukarıda toplu işçi çıkarma ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 19:

Pozitif iş kanununa göre "ücretin" beş unsuru vardır aşağıdakilerden hangisi bu unsurlardan birisi değildir?

Soru 20:

I. Belirsiz iş sözleşmeleri taraflar aralarında anlaşarak her zaman sona erdirilebilirken belirli iş sözleşmeleri için bu durum geçerli değildir. II. Sözleşmeyi sona erdiren anlaşma açık olabileceği gibi örtülü de olabilir. III. Tarafların anlaşmak suretiyle sözleşmeyi sona erdirmesi bir “bozma sözleşmesi” dir. Yukarıda ikaleye ilişkin verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?