logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çalışma İlişkileri

Soru 1:

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nda zorunlu hakem olarak öngörülen kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Bir taraftan işçileri temsil eden işçi örgütleri, diğer taraftan işveren veya işverenleri temsil eden işveren örgütlerinin karşılıklı olarak, iş ilişkisi bağlamında hak ve borçlarını belirlemek amacıyla bir araya gelip, toplu iş sözleşmesi imzalamaları sürecine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi iş sözleşmesinin kesin geçersiz olduğu durumlardan biridir?

Soru 4:

Aşağıdakilerinin hangisinin olağanüstü arabulucu sıfatıyla toplu menfaat uyuşmazlıklarının çözümünde görev yapması mümkündür?

Soru 5:

İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek adına sendika kurmayı amaçlamaları halinde en az kaç işçi ve işverenin bir araya gelmesi gerekmektedir?

Soru 6:

Toplu iş uyuşmazlıklarının çözümünde uygulanan sistemlerden hangisinde grev ve lokavta başvurmak serbesttir?

Soru 7:

Ekonomik ve Sosyal Konsey’de temsil edilen işçi ve işveren konfederasyonlarına üye işçi ve işveren sendikaları arasında işkolu düzeyinde yapılan sözleşmeye verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

İşçinin iş görme borcuna karşılık, işverenin ödemeyi taahhüt ettiği meblağ aşağıdakilerden hangisi değildir?

Soru 9:

Toplu iş sözleşmesi yetkisi için aranan işkolu barajı 2822 sayılı Kanun döneminde (tarım ve ormancılık, avcılık ve balıkçılık işkolları hariç olmak üzere) %10 iken, hangi Kanun ile %3’e düşürülmüştür?

Soru 10:

Türkiye Cumhuriyeti hangi tarihte ILO’nun üyesi olmuştur?

Soru 11:

Sadece gazeteciler, pilotlar, tıp doktorları ya da demiryolu işçileri bir araya gelmektedirler. Yapılan işlerin belirli gruplara ayrılması söz konusudur. işçiler icra ettikleri mesleklerine bakılmaksızın sendika kurabilmektedirler. Farklı meslekleri icra edenler aynı sendikada yer alamazlar. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri işkolu düzeyinde sendikalaşmanın ilkelerindendir?

Soru 12:

İşe iade tazminatının miktarı ne kadardır?

Soru 13:

6356 sayılı Kanun'a göre kaç düzeyde toplu iş sözleşmesi yapılabilir?

Soru 14:

İşveren sendikası işci konfederasyonu Sendika üyesi işcilerin beşte biri İşci sendikası Bir işyerinde yapılacak işyeri toplu iş sözleşmesi için Bakanlığa yetki tespiti başvurusunun yapılması için yukarıdakilerden hangilerinin yetkisi yoktur?

Soru 15:

I. Asgari Ücret Tespit Komisyonu II. Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Kurulu III. Yüksek Hakem Kurulu IV. Türkiye İş Kurumu Genel Kurulu Sendikaların temsil faaliyetleri sadece, hukuksal boyutu ile sınırlı değildir. Sendikalar çalışma yaşamı ile ilgili oluşturulan çeşitli kurul, komisyon vb. organizasyonlarda da üyelerini çıkarlarını korumak ve geliştirmek için temsil ederler. Yukarıdakilerden hangileri bu kurumlar arasında yer almaktadır?

Soru 16:

İş sözleşmesinin feshinde işverenin geçerli bir nedene dayanma zorunluluğunun (iş güvencesinin) koşulları aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 17:

I. Yürürlük süresi bitmeden yeni bir toplu iş sözleşmesinin yapılmasına izin verilmemektedir. II. Yeni sözleşmenin yürürlüğe girmesinin önceki sözleşmenin sona ermesi şartına bağlanmıştır. III. Ülkemizde çok düzeyli toplu pazarlık dolaylı olarak halen yasaktır. IV. Avrupa’da birden fazla ülkeyi kapsayan çeşitli toplu iş sözleşmeleri imzalanabilmektedir. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 18:

274 sayılı Sendikalar Kanunu ve 275 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu ne zaman yürürlüğe girmiştir?

Soru 19:

İş sözleşmesi bazı borçlar doğurmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu borç türlerinden biri değildir?

Soru 20:

Sanayi Devrimi’nin ortaya çıkardığı sosyal sorunlar neticesinde hangi olumlu gelişme olmuştur?