logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çalışma İlişkileri

Soru 1:

Modern anlamda sendikalar aşağıdaki tarihsel gelişmelerden hangisinin ürünüdür?

Soru 2:

İşverenin ve işyerinin meslek ve ticaret sırlarını üçüncü kişilerle paylaşması, i şçinin iş sözleşmesinden doğan temel borçlarından hangisinin ihlalidir?

Soru 3:

I. İş sözleşmesinin işveren tarafından İş Kanunu md. 25/II ahlak ve iyi niyet kurallarına göre haklı nedenle sona erdirilmesi, II. İşçinin ölümü, III. Muvazzaf askerlik görevi nedeniyle işçinin işten ayrılması, IV. Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde kendi isteği ile işten ayrılması. Yukarıda verilen iş sözleşmesinin sona ermesi hallerden hangisi veya hangileri kıdem tazminatına hak kazanmayı sağlamaktadır?

Soru 4:

Grev ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi bildirimsiz fesih değildir?

Soru 6:

I. Konfederasyon II. Federasyon III. Birlik Yürürlükte olan mevzuatımız yukarıdakilerden hangi üst örgütlenme modeline ya da modellerine izin vermektedir?

Soru 7:

Bildirimli fesih hakkının işveren tarafından kötüye kullanıldığı hallerde, işveren işçiye bildirim sürelerine ilişkin ücretin üç katı tutarı kadar tazminat ödemek zorundadır. Bu tazminata verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ne zaman kabul edilmiştir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi işçiye bildirimsiz fesih hakkı tanır?

Soru 10:

Seçeneklerden hangisi iş sözleşmesinin geçerli sebebe dayalı olarak fesih edilmesinde geçerli olmayan hallerden birisidir?

Soru 11:

Türk Hukuku’nda grev hakkı ilk defa hangi  Anayasa'da yer almıştır?

Soru 12:

İş sözleşmesinin bildirimli fesih foluyla sona erdirilmesi söz konusu ise altı aydan az çalışmış olan bir işçi bildirimin karşı tarafa yapılmasından başlayarak ne kadar süre sonra sözleşmesini feshedebilmektedir?

Soru 13:

İş Kanununa göre iş sözleşmesi feshedilen işçi fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiasıyla fesih bildiriminin tebliğ tarihinden itibaren ne kadar süre içinde İş Mahkemesinde dava açabilir?

Soru 14:

_________________ toplu menfaat uyuşmazlıklarında toplu görüşme için kararlaştırılan ilk toplantıya taraflardan birinin gelmemesi, toplantıya geldiği halde görüşmeye başlamaması ya da toplu görüşme başladıktan sonra taraflardan birinin toplantıya devam etmemesi veya toplu görüşme için kararlaştırılan ilk toplantı tarihinden itibaren altmış günlük toplu görüşme süresi içerisinde tarafların anlaşamadıklarını bir tutanakla tespit etmeleri yahut toplu görüşme süresinin anlaşma olmaksızın sona ermesi hallerinde, tarafların grev ve lokavta ya da zorunlu tahkim yoluna gitmelerinden önce uyuşmazlığın çözümlenmesi için başvurmak zorunda oldukları barışçı bir yoldur. Aşağıdakilerden hangisi yukarıda verilen cümledeki boşluğu doğru şekilde tamamlar?

Soru 15:

1962 yılında kurulan Türkiye’nin tek işveren Konfederasyonu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Bozma sözleşmesine verilen bir diğer isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi işçinin davranışlarından kaynaklanan bir fesih sebebi olabilir?

Soru 19:

İş Kanunu'nda ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarında zaman aşımı süresi ne kadardır?

Soru 20:

Ükemizde özgür toplu pazarlığın önü ilk olarak ne zaman açılmıştır.