logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Davranış Bilimlerine Giriş

Soru 1:

Elif kendisine söylenen on rakamlı telefon numarasını kağıt ve kalem bulana kadar unutmamak için iki tane üç rakamlı, iki tane iki rakamlı toplam dört anlamlı bütün oluşturmuş ve sürekli tekrar etmiştir. Elif'in yaptıkları bilgiyi işleme kuramına göre hangi kavramlarla açıklanabilir?

Soru 2:

Duyu organlarını uyarabilen en düşük uyarıcı düzeyine ne denir?

Soru 3:

Teknolojik değişme ile toplumsal değişmenin uyum içinde ve eş zamanlı olarak gerçekleşmemesi hangi kavram ile ifade edilmektedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi, klasik koşullama yoluyla öğrenmenin bir örneğidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi manevi kültüre bir örnektir?

Soru 6:

Hümanistik güdü kuramına göre bir bireyin aşağıdaki ihtiyaçlarından hangisi için davranışa geçmesinin diğerlerinden daha sonra gerçekleşmesi beklenir?

Soru 7:

Olumsuz tepki uyandıran uyarıcının yavaş yavaş kişiye yaklaştırılarak ve olumlu tepki yaratan uyarıcı ile eşleştirilerek belli süre sonunda olumsuz tepki uyandıran uyarıcının olumlu tepkiye dönüştürülmesi sürecini tanımlayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde bilişsel güdü kuramlarından birisi yer almaktadır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi psikolojinin çalışma alanlarından birisi değildir ?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde yer almamaktadır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal değişim kuramlarından biri değildir?

Soru 12:

Sosyolojiyi, toplumsal eylemi yorumlayarak anlamaya çalışan bir bilim olarak tanımlayan düşünür aşağıdakilerden

Soru 13:

Çekiç, örs ve üzengi kemikleri kulağın hangi bölümünde yer almaktadır?

Soru 14:

Güdülenme ile ilgili bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 15:

Psikoloji, insanın iç yapısında meydana gelen işleyişi ve tepkileri anlamak için hangi bilim dalından yararlanmaz?

Soru 16:

Ailesinin yeni bir ile taşınması sonucu okul değiştiren bir çocuk, yeni okulunda başarısız olacağını düşünmesi, arkadaş ve öğretmenlerine karşı yabancılık hissetmesi gibi sebeplerden dolayı okula alışmakta güçlük çekmekte ve bazı derslerinden başarısız olmaktadır. Hatta çocuk eğitim-öğretime ve okula olumsuz tutum geliştirmeye, öğretmen ve arkadaşlarına rahatsız edici davranışlarda bulunmaya başlamıştır. Yukarıdaki öğrencinin okulu ve eğitim-öğretimi sevmesi için hangisinin yapılması en uygundur?

Soru 17:

İnsanların bilgiyi kullanma süreçlerine ve bu sürecin davranışlarına nasıl etki ettiğine odaklanan yaklaşım hangisidir?

Soru 18:

Bir kişi tadı hoşuna gitmeyen yiyecekleri, dil üzerinde tat alma hücresi bulunmayan hangi bölüme koymaya çalışır?

Soru 19:

Bireylere herhangi bir davranışta bulunurken iyi, kötü, doğru, yanlış gibi ölçütler sunan ve güçlü bir toplumsal kontrol aracı olan kültür ögesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Edward LeeThorndike ve B. Frederic Skinner'e göre, Edimsel koşullama ile öğrenmede davranışı başlatan uyarıcı değil, davranış ve sonuç ilişkisidir. Örneğin bireyin ya da hayvanın davranışı hoş bir durumla sonuçlanıyorsa davranışın yapılma olasılığı artar. Eğer davranış hoş olmayan bir durumla sonuçlanıyorsa davranışın yapılma sıklığı azalır. Kısacası hoş ve hoş olmayan sonuçlar davranışların sıklığını etkileyici bir etkiye sahiptir. Edimsel koşullamada, belirli uyarıcıların var olduğu bir ortamda ise davranışlar ödül kazanmak ya da cezadan kaçmak için öğrenilir.Yukarıda bahsedilenlere göre davranışın oluşabilmesi için gereken esas unsur nedir?