logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Davranış Bilimlerine Giriş

Soru 1:

Bütün tanımlama girişimlerinin ortak noktaları göz önüne alınarak sosyoloji; toplumu, grupları, toplumsal ilişkileri ve kuramları sistematik olarak inceleyen bilim dalı olarak tanımlanabilir.Yukarıdaki tanıma bakıldığında, sosyolojinin tanımı içinde geçen ifadelerden hangisi çıkarıldığında tanım anlamsız olur?

Soru 2:

Doğayı ve insanı birbirinden ayıran insan- merkezci dualizmi reddeden ve insan ile doğayı bir bütün olarak ele alan çevre yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi kültürün dinamikleri ile birebir ilişkili bir kavramdır?

Soru 4:

Kadınların toplum içindeki konumunu, kadınların yalnızca kadın olmalarından dolayı yaşadıkları sorunları yani açıkça kadınların ezilmişliğini sorgulayan, tarih boyunca kadınların mücadelelerine temel oluşturup yön veren düşünceler akımına ne ad verilir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangileri sosyalizmin temel özelliklerindendir? I-Mülkiyet üzerinde tercih hakkı II-Rekabet özgürlüğü III-Ekonominin devlet tarafından kontrolü IV-Ortak mülkiyet

Soru 6:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde tarım toplumunun özellikleri yer almaktadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi, İşlevselci yaklaşıma göre ailenin işlevlerinden değildir?

Soru 8:

Üretim sürecini yeniden organize eden ve toplumsal yaşamı dönüştüren üç büyük devrim tarihsel gelişim içinde aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru sıralanır?

Soru 9:

Kadın sünneti konusunda bunun bir şiddet pratiği mi olduğu, yoksa kültürel bir ritüel mi olduğu konusunda yapılan tartışmalar, kültürle ilgili aşağıdaki hangi iki kavram arasındaki gerilim olarak görülebilir?

Soru 10:

Sosyolojide "Bütün olarak toplumlar ve kurumlar nasıl değişir?" araştırma sorusu hangi düzeyde bir sorudur?

Soru 11:

9) Durkheim, Spencer, Parsons ve Merton gibi otoritelerin geliştirmiş olduğu yaklaşım hangisidir?

Soru 12:

Aile ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 13:

Ortak mülkiyet Ortak çıkar ve hedeflerin gözetilmesi Ekonominin devlet tarafından kontrolü Yukarıda verilen özellikler aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi “Kültürün sistematik biçimde gelişmesi ve toplumsal sınırlarının ötesinde etkili olabilmesi sürecinde ortaya çıkan” kavramdır?

Soru 15:

Kültürü oluşturan ögelerden hangisi, bir durumda nasıl davranılacağıyla ilgili kültürel beklentileri ifade eder?

Soru 16:

Soya göre aile türleri aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangileri feminist görüşe aittir? I. İnsanlığın tüm tarihini ve geleceğini sorgular. II. Politik pratiği vardır. III. Kadınları erkeklere bağımlı kılan ilişkilerin değiştirilmemesini savunur. IV. Kadın-erkek ilişkilerinin niteliği açısından tarafsız değillerdir.

Soru 18:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde Türkiye de sosyoloji denince ilk akla gelen isimlerden birisi yer almaktadır?

Soru 19:

Küresel ekonominin sonucu olarak, aşağıdakilerden hangisinden bahsedilemez?

Soru 20:

Bütün üretim araçlarının devletleştirildiği, özel mülkiyetin sınırlandırıldığı ve devletin mutlak otoritesinin ekonomik sistem olarak kabul edildiği üretim rejimi aşağıdakilerden hangisidir?