logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Güzel Sanatlar

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi mekan tanımlayıcı dikey eleman sınıflandırmalarından bir tanesidir?

Soru 2:

Günümüz modern alıcıların ilk modellerini kim tasarlamıştır?

Soru 3:

I. Orta Çağ müziğinin büyük çoğunluğu kilise ile ilişkili vokal dinî müziktir. II. Orta Çağ/Gotik döneme ait en eski müzikler, tek sesli bir melodiden oluşan eşliksiz ve armonisiz müziktir. III. Bilinen en eski müzik yazıları kilise müzikleridir. Orta Çağ/Gotik dönem müzik türleri ve gelişmeleri ile ilgili olarak yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 4:

‘Kurumsal Sanat Kuramı’ anlayışını ortaya atan kuramcı ve düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Pigmentlerin yüzeye tutunma niteliğinin güçlü boyalara dönüştürülmesi için ilk uygarlıklardan itibaren bağlayıcılar kullanıldı. Aşağıdakilerden hangisi ilk uygarlıklardan itibaren pigment bağlayıcı olarak kullanılan malzemeler arasında yer almaz ?

Soru 6:

Hareketin yüceltildiği ve dramatik anın doruk noktasına ulaştığı heykellere en iyi örneklerden biri olan Apollo ve Daphne heykeli hangi sanatçıya aittir?

Soru 7:

1947-1949 yıllarında Pazırık ve Başadur vadilerinde yapılan kazılar esnasında bulunan Pazırık Halısı bugün hangi müzede bulunmaktadır?

Soru 8:

I. Edebiyat sözcüğü, Arapça “edeb” kökünden türetilmiştir. II. Tanzimat’la birlikte Latincede yazı anlamına “litterature” sözcüğü edebiyat anlamında kullanılmıştır. III. Günümüzde edebiyat anlamında “yazın” sözcüğü kullanılmaktadır. Edebiyat sözcüğünün kullanımıyla ilgili olarak yukarıda verilenlerden hangisi doğrudur?

Soru 9:

Rönesans’ ın önemli figürlerinden İtalyan ressam, mimar ve aynı zamanda dönemin ressam, heykeltıraş ve mimarlarını tanıtan bir biyografi kitabının yazarı ve tasarım akademisinin kurucularından birisi olarak bilinen kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Zanaat kavramını ele aldığımızda aşağıdakilerden hangisi kavramın açıklanmasında kullanılan bir özellik değildir ?

Soru 11:

Atlılar, Bulutlar, Eşek Arıları, Barış gibi eserleriyle komedya türünde yazmış yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Özellikle popüler kültürde yaşam bulan ve insanların çetin hayat koşulları karşısındaki çaresizlik, acı ve ümitsizlikleri ifade eden sanat türü hangisidir?

Soru 13:

Maniyerizmin Rönesans’a tepkisiyle başlayan,  geometriye dayanan katı ve kuralcı tutumuna karşı bir çıkış olan dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aks kuralının karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Resim sanatının temel elemanlarından biri değildir?

Soru 16:

İslam yazısı olarak da adlandırılan, kelime olarak ince, uzun, doğru yol, birçok noktasının birbirine bitişerek sıralanmasından meydana gelen çizgi, çizgiye benzeyen şeyler ve yazı gibi anlamlarına gelen Geleneksel Türk Sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Nesneler arasında, etrafında, üstünde, altında veya içinde yer alan boşluk veya alana işaret eden eleman aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi heykel sanatında yontu tekniğinin kullanılmasının pek mümkün olmadığı bir malzemedir?

Soru 19:

Figürün resmin konusu olmaktan çıkıp, yerini geometrik formlara bıraktığı Dışavurumculuk sanat anlayışının yansıması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

İnsanın bakış açısına en yakın oranlara sahip olan ve insan algısına en yakın görsel düzenleme olanağı sunan objektif çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?