logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Güzel Sanatlar

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Sanatçı Merkezli Yaklaşıma verilebilecek bir başka örnektir?

Soru 2:

Belli bir melodi olmadan, serbest bir ritim ve tempoyla konuşur gibi söylenen müzikli anlatıya ne denir?

Soru 3:

Yazar odaklı kuramlar eseri nasıl görmektedir?

Soru 4:

Bir işin ustadan çırağa aktarılan değişmez yöntemlerle defalarca kez üretilmiş olmasıyla kazanılan el becerisi ve hüner olarak tanımlanan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisinde spektrum renkleri doğru bir biçimde sıralanmıştır?

Soru 6:

Sanatta yozlaşma anlamına gelen ve kötü zevk ve duyguları yansıtan, düşük artistik değer taşıyan, bazen de seri olarak üretilen sanat ürünleri için “kaba” veya “değersiz-niteliksiz” anlamında kullanılan kelime nedir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Shakespeare ve çağdaşlarının oyunlarının ortak özelliklerinden biridir? I Oyunlar erken bir noktadan başlar. Oyunun daha başında bütün sorun ortaya serilir. II Shakespeare ana olay dışında, birkaç farklı yan olay kurgular. Oyunun başında birbirinden farklı görünen yan olayları ayrı ve birbirinden bağımsız ele alır. III Shakespeare oyunlarında aksiyon, zaman ve mekân özgürce değişir. IV Oyunlarda kullanılan dil son derece değişken ve çeşitlidir

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisinde temel kurgulama yöntemlerinden atlamalı dizimden söz edilmektedir?

Soru 9:

Koşullara yanıt olma, gereksinimleri karşılama ya da problemleri çözme özelliği mimarlığın hangi yönünü ifade eder?

Soru 10:

Yağlı boya kullanımının en başarılı ilk örneği kabul edilen "Arnolfini'lerin evlilik portresi" adlı eser hangi ressama aittir?

Soru 11:

Çalgılar için vokallere eşlik eden değil, sözlerden bağımsız olarak sadece çalgı için yazılan sonat, konçerto, füg gibi bugün kullanılan pek çok müzik formları gelişmiş ve bass continio (sürekli bas) gibi çağın müzik yazısında belirgin özellikler taşıyacak stil özellikleri oluşmuştur. Bu gelişmeler aşağıdaki dönemlerden hangisinde gerçekleşmiştir?

Soru 12:

“Raffaello gibi resim yapmak dört yılımı, bir çocuk gibi resim yapmak ömrümü aldı. Her çocuk bir sanatçıdır. Sorun, büyüdüğümüzde de bir sanatçı olarak kalmaktır.” diyen, saf ve çocuk gibi resim yapma idealini gerçekleştirirken aynı anda farklı tarzları karıştırmak gibi pek çok karmaşık ve gelişmiş fikri de uygulayan kübist sanatçı kimdir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi “kitsch” olgusunun özelliklerinden biri değildir ?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi geleneksel strüktür sistemlerine örnektir?

Soru 15:

Herhangi bir bağlayıcıya gerek kalmadan yalnızca su ile karıştırılmış olan renk pigmentlerinin duvara ya da tavana uygulanmasıyla yapılan resim yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Işığın yetersiz olduğu ortamlarda ve gece çekimlerinde hangi diyafram aralığı tercih edilmelidir?

Soru 17:

Resim, bir dekorasyon objesi olmaktan çıkıp kendi başına bir anlam ve değer ifade ettiği ortamlara ilk ne zaman kabul edildi?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisinde Immanuel Kant’ın Plastik Sanatların iki temel dalı olarak kabul ettiği türler doğru verilmiştir?

Soru 19:

Çok sayıda çizgisel organizasyonun merkezden dışarıya doğru uzandığı baskın, merkezi bir noktayı içerir. Kendi bağlamının dışına uzanan dışa dönük bir şemadır. Sistemli bir şekilde merkezden uzaklaşsa da işlev ve bağlamın gereklerine cevap vermek üzere birbirlerinden farklılaşabilir. Yukarıda verilen özellikler hangi mekan organizasyonu tipidir?

Soru 20:

Mimarlık, gerçekleştirilme amacı benzer nitelikler taşısa da zaman, yer, işlev, biçim gibi faktörlerin etkisiyle bir çatı altında karakteristik özelliklerini yansıtırlar. Buna göre; "dinî mimari, peyzaj/bahçe mimarlığı, kent mimarlığı, askeri mimarlık" olarak tabir edilen sınıflandırma aşağıdakilerden hangisidir?