logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Eğitim Bilimine Giriş

Soru 1:

I. Eğitimin başlıca amacı, toplumsal bir reform programı uygulamaya koyarak toplumu geliştirmek olmalıdır. II. Eğitim ortamında cezaya kesinlikle yer verilmemeli; öğrenme, ödüllendirme ile denetlenmelidir. III. Eğitimde girşim gücü, öğrenciden çok öğretmende olmalıdır. Öğretmenin tam bir aydın olarak yeterlikli ve önder olabilecek nitelikte yetiştirilmesi gerekir. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri yeniden yapılanmacılıkla ilgilidir?

Soru 2:

Eğitim felsefesi Eğitimle ilgili planlamalar Eğitim planlarının uygulanması Eğitim sisteminin yetiştirdiği bireylerin demokrasiyi içselleştirebilmeleri ve demokratik davranışlar sergileyebilmeleri için yukardakilerden hangisi ya da hangilerinin demokratik esaslara dayalı olması gerekir?

Soru 3:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Daimicilik (Perennialism) eğitim felsefesinin ilkelerinden biri değildir ?

Soru 5:

Hangisi bir eğitim kurumunun açık işlevlerinden değildir?

Soru 6:

“Yararcılık düşünce sisteminin (pragmatik felsefenin)" eğitime uygulanmasıyla oluşan eğitim felsefesi kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Eğitim öğrenci odaklı olmalıdır. Çocuğa sorun çözme becerisi kazandırılmalıdır. Öğretmenin görevi öğrencilere klavuzluk etmektir. Yukarıdaki görüşler hangi eğitim felsefesi kuramını yansıtmaktadır?

Soru 8:

Hangisi gelişmiş toplumlarda, toplumsal denetimi sağlamada daha güçlüdür?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi felsefenin uğraş alanlarından değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi formal eğitime örnek olabilir?

Soru 11:

Öğretim etkinliklerinin dört temel ögesi ile ilgili aşağıda verilen seçeneklerden hangisi yanlıştır ?

Soru 12:

I-Çocuk sahibi olmak. II-Ailenin geçimini sağlamak için iş bölümü gerçekleştirmek. III-Aile içinde sevgi, saygı, hoşgörü ortamını yaratmak. IV-Çocuğun okulda edindiği bilgileri tamamlayarak pekiştirmek. Yukarıdaki öncüllerde, ailenin toplum yaşamında üstlendiği görevlere örnekler verilmiştir. Örneği verilmeyen görev aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Hangi düşünürün eğitim hakkındaki görüşleri eğitime toplumsal bir nitelik kazandırmıştır?

Soru 14:

Mutlak gerçeğin fiziksel olmaktan çok ruhsal olduğunu savunan, çevredeki dünyayı yadsımamakla birlikte çevredeki dünyanın mutlak gerçek olmadığını ileri süren ve maddeciliğin (materyalizmin) karşıtı olan felsefi akım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Pascal'ın “Yarın ölecekmiş gibi bugünü yaşa.” sözü, aşağıdaki hangi felsefi akımın düşüncelerine örnek teşkil eder?

Soru 16:

Eğitimi "fiziksel ve toplumsal çevrenin insan üzerinde meydana getirdiği etkilerdir" şeklinde tanımlayarak, eğitim ile sosyoloji arasında ilişki kurulmasını sağlayan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Yunanca sevgi ve bilgelik sözcüklerinin birleşmesi ile oluşmuştur?

Soru 18:

Eğitim ile politika arasındaki en önemli gösterge nedir ?

Soru 19:

Eğitim yolu ile bireylere kazandırılması amaçlanan, toplumun benimsediği olumlu davranışlara ne ad verilir?

Soru 20:

Eğitimi bir tür “ kasıtlı kültürleme süreci olarak” tanımlayan otoritelere göre, aşağıdakilerden hangisi ‘kasıtlı kültürleme kavramına’ uygun düşen bir ifade olamaz?