logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İkna Edici İletişim

Soru 1:

Bir reklamda 'kırmızı elbiseli bir kadının' kullanılması iknaya karşı koymanın hangi alan ile ilişkisine örnektir?

Soru 2:

İletişim sürecini en basit haliyle açıklayan model, Shannon ve Weaver tarafından tanımlanmış, David Berlo ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş, “SMCR Modeli”dir. Aşağıdakilerden hangisi bu modelin temel unsurları arasında değildir?

Soru 3:

Aristo iknayı ethos, pathos ve logos olmak üzere üç başlık altında incelemiştir. Aşağıdakilerden hangisinde bu kavramların karşılığı doğru olarak verilmiştir?

Soru 4:

İletişim süreci düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi kaynak olamaz?

Soru 5:

“Alıcıya iletmek için ikna mesajını kodladıktan sonra, kanala bırakma görevini yerine getiren, ikna edici iletişim unsurudur.” şeklinde tanımlanan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

İkna edici iletişimde duyguları, deneyimleri, belki objenin kokusunu, görüntüsünü dinleyiciye iletmek neyle mümkün olmaktadır?

Soru 7:

Zeki insanlarda ikna edilebilirliğe karşı bir direnç olacağı düşünülmesine karşın, bazı araştırmacılar, zeki insanların daha kolay ikna olabileceğine dair bulgu da elde etmişlerdir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi, zeki insanların daha kolay ikna olabilmesine sebep olmaktadır?

Soru 8:

Aristo'nun tanımladığı, büyük oranda iknacının kontrolünde olan ve ikna faaliyetini gerçekleştirenin yaratım ve yönetim yeteneğiyle ilgili boyutları içeren kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Örgütlerde ücret ve iyi iş yeri ortamı hangi ihtiyaç türüne karşılık gelmektedir?

Soru 10:

Tek-vuruş tutum değişimi kuramı/Sosyal yargı kuramına göre, iknanın beş aşaması hangi seçenekte doğru sıra ile verilmiştir?

Soru 11:

İletişim alıcılarının kendi oluşturdukları düşünceler çerçevesinde bilgiyi aktif olarak işlediğini kabul ettiği kuram hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi kitle iletişimi ve medya bağımlılığının olumsuz etkilerindendir?

Soru 13:

insanların iletişime ya bilişsel düşünme bazında ya da daha otomatik, duygusal yolla cevap vereceklerini öne süren yaklaşım hangisidir?

Soru 14:

1983 yılında, Rodney Reynolds ve Michael Burgoon adlı iletişim uzmanları inanç süreci, nedensellik ve kanıt gösterme arasındaki bağlantıyı inceledikleri bir araştırma yapmışlardır. Bu araştırma sonucunda, olumsuz sonuçların farklı bakış açılarıyla tekrar yorumlanması gerektiğini tespit ettiler. Aşağıdakilerden hangisi gerçekleştirilen araştırmanın, kanıt ve ikna bağlantısına dair elde ettikleri sonuçlar arasında sayılmaz?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi ikna edici bir konuşmanın özelliklerinden biri değildir?

Soru 16:

Kişi “uyum” sağlama ya da “uyumsuzluk”u ortadan kaldırma yönünde  ettiği kabulüyle hareket eden kuram hangisidir?

Soru 17:

I. Hedefi/Alıcıları tanımak. II. Hedef/Alıcıların ihtiyaçlarını öğrenmek. III. İkna Mesajını biçimlendirmek. IV. İkna Mesajını, araçla, bir kanal yardımıyla sunmak ve alıcılardan geribildirim almak. Yukarıdakilerden hangisi ikna edici iletişimde, kaynağın dikkat etmesi gereken konular arasında bulunmaktadır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi "politik bir amacı veya iktidarın çıkarlarını destekleyen bilerek çarpıtılmış veya saptırılmış bilgiye" verilen addır?

Soru 19:

İkna edici konuşmalarda etkiyi arttırmak için Kısa konuşulmalıdır. Twitter gibi sosyal platformlarda bu kaç karakter olarak belirlenmiştir?

Soru 20:

İkna edici iletişimde, hedeflenen alıcı ya da alıcılara herhangi bir ürüne, fikire, yardıma, vb. gereksinim duyup duymadığı ya da herhangi bir konu hakkında seçim yapmak isteyip istemediği sormadan, doğrudan seçenekleri sıralayarak; bir anlamda emrivaki yaparak, onu şaşırtarak seçim yapmasını sağlayan taktik aşağıdakilerden hangisidir?