logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Din Sosyolojisi

Soru 1:

1930 yılında ABD’ye taşınan Wallace D. Fard’ın kurduğu ve “ilk insan siyahtı ve siyahlar Arabistan-Mısır coğrafyasında yaşıyorlardı. Beyaz ırk sonradan ortaya çıkmıştı ve kıyamet beyaz ırkın üstünlüğünün sona ermesi demektir.” inancını paylaşan yeni dini hareket hangisidir?

Soru 2:

Toplumun hemen tamamı tarafından paylaşılan, kökü çoğunlukla bilinemeyen bir tarihe kadar uzanan, hayatın her alanını büyük ölçüde kapsayan, nesilden nesile doğal süreçlerle aktarılan kültür biçimine ne ad verilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi din ve kamusal alan ilişkisine yönelik doğru bir ifade değildir?

Soru 4:

“ İslam’ın ilk dönemlerinde dinin yayılması için yapılan savaş ve mücadele ile inkârcılara karşı koymak” anlamında kullanılan kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

كلمة (العام) الواردة في تعريف ووصف مفهوم المجال العام، مع أي الكلمات في الأسفل تبدو أكثر ابتعاداً وتنافراً؟

Soru 6:

Din sosyolojisi ile ilgili olarak verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 7:

Birbirleriyle bağlantılı karmaşık bir ilişkiler ağı olan bütüne ne ad verilir?

Soru 8:

I. Aydınlanma II. Modernlik III. Ulus-Devlet IV. Postmodernlik Küreselleşmenin ortaya çıkmasında yukarıdaki süreçlerden hangisi ya da hangileri etkili olmuştur?

Soru 9:

“Din, bilhassa sosyo-ekonomik olacak en alt toplumsal katmanlarda bulunan ezilmişlerin sorunlarına duyarlılık gösterilmesi noktasına dikkatleri çeker.” cümlesi dinin küreselleşen dünya sorunlarına yönelik hangi katkıyı sağladığını gösterir?

Soru 10:

“Agonistik kamu alanı” görüşü hangi siyaset bilimci tarafından benimsenmiştir?

Soru 11:

Kamu sözcüğü anlamsal olarak aşağıdakilerden hangisine daha uzaktır?

Soru 12:

Din ve kamusal alan ilişkisi ile ilgili olarak verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 13:

Köken itibariyle 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başı Amerikan Protestanlığına ilişkin bir kavram olan ve Presbiteryen, Baptist ve Evanjelist grupların püriten yorumunu ifade eden, İncil’in muhtevasının lafzen hakikat ve doğruluğuna inancı vurgulayan yaklaşıma ne ad verilir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi geleneksel toplumlar hakkında doğru bir yargıdır?

Soru 15:

Sosyolojiyi diğer bilim dallarından ayıran özelliklerdendir

Soru 16:

Terörün kökenlerine odaklanan ve terörün siyasi, sosyal, ekonomik ve yapısal nedenlerini anlama ve açıklamaya çalışan teori hangisidir?

Soru 17:

Terör bakış açısı “siyasal amaçlarına ulaşmak için çeşitli şiddet türlerine başvuranlar, eylemlerini meşru görmekte ve genelde kendilerini ‘özgürlük savaşçıları’ olarak tanımlamaktadır” olan yaklaşım hangisidir?

Soru 18:

"Mukaddime" adlı eser aşağıdaki islam bilginlerinden hangisine aittir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Ziya Gökalp’ten sonra uzun yıllar Türkiye’de din sosyolojisi çalışmalarının yapılamamasının nedenlerinden değildir?