Küreselleşme kavramını “modern dünya-sistemi” olarak tanımlatan ve bu sistem için “insanlık tarihinde ilk defa, yeryüzünde sadece bir tek tarihsel sistem bulunmaktadır” diyen teorisyen kimdir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Immanuel Wallerstein
Aşağıdakilerden hangisi Yedinci Gün Adventistleri olarak bilinen grubun öğretisi olan Tanrı insanları imtihan etmek için daha önce vahiy gönderdiği kişilerin yanılmalarına izin verir anlayışıdır?
Doğru Cevap: A) Kademeli Hakikat Öğretisi
Aşağıdakilerden hangisi konutların mimarisinde İslam’ın etkilerine örnek değildir ?
Doğru Cevap: E) Salon salomanje mimarisi
Kamusal alan anlayışında “çağdaş¸ toplumların demokratikleştirilmesi, özerk kamu alanlarının çoğalması ve genişlemesine hizmet etmektedir” görüşünü savunan düşünür kimdir?
Doğru Cevap: A) Jürgen Habermas
Kamusal alanla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: D) Ev, kamusal alana örnek olarak verilebilir.
“Dinî tecrübe esas olarak subjektiftir, yani bireyin içindedir ve ona aittir. Ancak her dini tecrübe aynı zamanda objektifleşir, yani bireyin dışında, kültür dünyası içinde, insan ilişkilerini belirleyecek biçimde dışa vurur.” cümlesi dinin kültür üzerinde hangi türden bir etkisi olduğunu belirtmektedir?
Doğru Cevap: E) İnsanları kolayca örgütleme
Aşağıdakilerden hangisinde Hindu inanışındaki “Samsara” ile ilgili yapılan tanımlama daha doğrudur?
Doğru Cevap: C) İnsanların içerisinde olduğu doğum-ölüm çarkı adı verilen bir döngüdür.
Tanrı merkezli bir evren ve insan anlayışından, insan merkezli bir evren anlayışına geçişi ifade eden kavram hangisidir?
Doğru Cevap: E) Aydınlanma
Hangisi çok boyutlu ve karmaşık ilişkiler ağına sahip olan küreselleşmenin başlıca boyutlarından biri değildir?
Doğru Cevap: E) Sosyolojik Küreselleşme
Modern toplumların gelişimini kamusal alana katılımın genişlemesi açısından analiz eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Jürgen Habermas
Aşağıdakilerden hangisi küreselleşen dünya sorunlarına karşı dinin sağladığı katkılardan biri değildir?
Doğru Cevap: E) Aşırı eylem ve davranışlarda bulunmaya teşvik eder.
İnsanın yaratılışı, yaratılış amacından uzaklaşması tekrar yaratılış konumuna döndürülerek kurtuluşa ermesi hangi din ile ilişkili yaklaşımı açıklamaktadır?
Doğru Cevap: C) Moonculuk
I. Ulaşım ve iletişimin gelişmesi II. Sanal âlem III. Uluslararası sermaye dolaşımı David Harvey, küreselleşmeyi “zaman mekan sıkışması” olarak tanımlamaktadır. Bu tanıma göre yukarıdaki maddelerin hangisi tanımın içeriğini karşılamaktadır?
Doğru Cevap: D) I, II ve III
I. Ortaklaşa kullanım II. Mahremiyet III. Etkileşim IV. Soyutlanma Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri kamusal alan kavramıyla ilintilidir?
Doğru Cevap: C) I-III
Cumhuriyet ve sivil yaşamın erdem üzerine oturduğu geleneklerde ortak olan kamu anlayışı için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Agonistik
Roland Robertson, “Küresel (evrensel) ile yerel olanın karşılıklı olarak bir gerilim ve iletişim içerisinde olması”nı hangi kavramla nitelendirir?
Doğru Cevap: B) Glokalleşme
Anthony Giddens, modernliğin kurduğu ağ ve şebekenin ölçeğinin büyümesi bağlamında küreselleşmeye bakar. Giddens, küreselleşmeyi yeni bir süreç olarak görmez. O, yeni bir doneme girmekten ziyade, modernliğin sonuçlarının eskisinden daha çok radikalleştiği bir başka doneme girildiğini söyler. Anthony Giddens’ın bu teorisinin adı nedir?
Doğru Cevap: C) Modernliğin Küreselleşmesi
Aşağıdakilerden hangisi sosyoloji kelimesini ilk kullanan kişidir?
Doğru Cevap: A) Aguste Comte
Ortaçağ Avrupasında Tanrı merkezli bir evren ve insan anlayışından, insan merkezli bir evren anlayışına geçişi anlatan sürece ne denir?
Doğru Cevap: A) Aydınlanma
I. Sosyo-politik II. Sosyo-kültürel III. Ekonomik Yukardakilerden hangisi yada hangilerini soyutlayarak şiddet ve terör olaylarını anlamak ve yorumlamak çok sınırlı bir çerçevede mümkün olacaktır?
Doğru Cevap: B) I ve II