logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Din Sosyolojisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi dinin fonksiyonel(işlevsel) tanımlarından biridir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi dinin toplumsal işlevlerinden değildir?

Soru 3:

I. İnsan toplumları II. Sosyal olaylar III. Sosyal kurumlar IV. Sosyal yapılar V.Sosyal ilişkiler Bir sosyal bilim olan sosyolojinin konusu yukarıdakilerden hangileridir?

Soru 4:

I. Bilgi II. Tecrübe III. Ahlak IV. Organizasyon Verilenlerden hangisi dinin sosyolojik manasının boyutlarıyla ilgilidir?

Soru 5:

Larry Shiner’ın Sekülerleşmenin Altı Biçiminden hangisi dine dayalı bir anlayıştan kurtulup bağımsız bir gerçeklik oluşturması ve dinin etkilerini özel hayat alanına sınırlaması şeklinde kendini göstermesiyle ilgilidir?

Soru 6:

“Din sosyolojisinin gerçek konusu, dini tecrübenin inanç, ibadet ve cemaat boyutlarıdır; din sosyolojisi, bunların her birini tipolojik ve karşılaştırmalı olarak inceler.” sözü hangi düşünüre aittir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Büyük Boy Toplumsal Değişim Kuramlarındandır?

Soru 8:

Hangi sosyal bilimci, toplumsal değişim fenomenine evrimci bir bakış açısıyla yaklaşmamıştır?

Soru 9:

Aşağıdakilerin hangisi toplumsal değişikliğin ön şartıdır?

Soru 10:

İbn Haldun ile ilgili verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

I. Substantif tanımlar II. Nesnel tanımlar III. Fonksiyonel tanımlar IV. İçsel tanımlar Verilenlerden hangileri din sosyolojisi literatüründe dinle ilgili tanımlara ait kategorilerdendir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi “Büyük Boy Kuramlar” sınıflamasında yer almaz ?

Soru 13:

I. Sözlü gelenekler II. Yazılı belgeler III. Şekillenmiş anıtlar Din sosyoloji araştırmalarında dolaylı gözlem yapacak bir araştırmacı yukarıdakilerden hangisi yada hangilerinden yararlanabilir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi “toplumsal değişimin temel etkeni olarak din” bağlamında, İslam dini ile ilgili söylenemez ?

Soru 15:

I.2017 de moda sektöründe kırmızı rengin tercih edilmesi II. Cumhuriyet’in ilanı III.Akademik kadroların daimi statüden geçici statüye dönüştürülmesi. Yukardakilerden hangisi yada hangileri toplumsal değişimlerdendir?

Soru 16:

I. Savaş II. Demografya, göç ve şehirleşme III. Konfüçyanizmin Yukarıdakilerin hangisi / hangileri dini olumlu yönde etkileyen bir etken olarak toplumsal değişimlerden biridir?

Soru 17:

I. 2017 de moda sektöründe kırmızı rengin tercih edilmesi II. Cumhuriyet’in ilanı III. Akademik kadroların daimi statüden geçici statüye dönüştürülmesi. Yukardakilerden hangisi / hangileri toplumsal değişim olarak adlandırılabilir?

Soru 18:

I. Kalvinist II. Pietist III. Baptist IV. Metodist Max Weber’e göre modern anlamıyla kapitalizmin oluşmasında, Batı’da, hangi protestan çevre/lerin etkisi büyük olmuştur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal değişimde rol oynayan etkenlerden biri değildir ?