Soru 6:
I. Öğrenilmesi ve öğretilmesi gereken bilgiler ilk defa sözle öğretilir ve öğrenilir. Dinî düşüncede, hakkında ilk önce söz edilmesi, yani konuşulması gereken ilim ise elbette itikad ilmidir. Onun için bu ilme kelâm ilmi denilmiştir.II. Bu ilmin konuların dindeki yeri ve önemine binâen, onlar hakkında insanın aklına çok çeşitli sualler geldiğinden dolayı karşılıklı, çok ve dikkatli konuşmayı, yani kelâmı gerektirir. Çünkü karşıdaki insanın ikna edilmesi gerekir. Bundan dolayı bu ilme kelâm ilmi denilmiştir.III. Bu ilimde kullanılan naklî ve aklî delillerin kuvvetinden dolayı, diğer ilimlere nazaran “artık kelâm dediğin işte budur, diğerleri değil” anlamında, bu ilmin konuları hakkında söylenen sözün, diğer sözleri kesip bitiren söz olduğu için kelâm ismi verilmiştir.IV. Kelâm ilminin takip ettiği akıl yürütme ve konuları delillendirme usûlü mantık ilmi ile benzerlik arz eder. Kaldı ki mantık kelimesi Yunanca’da “logos” yani “söz” anlamına gelir ki bunun Arapçadaki karşılığı “kelâm”dır. İşte bu ilim hem takip etmiş olduğu yöntemiyle mantık ilmine benzemesi hem de mantık kelimesinin kökeniylede bir benzerliği bulunduğundan dolayı “kelâm ilmi” olarak adlandırılmıştır. Yukarıdakiler ifadelerden hangileri kelâm ismi verilmesinin nedenlerindendir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
E) I, I, II, IV
Soru 10:
Aşağıdakilerden hangi sıralama Kelâm ilminin, ana konularının ortaya çıkışı, bunları anlamaya yönelik ilmî tartışmaların doğuşu, başlaması ve kazandığı muhteva açılarından tarihi sürecini doğru göstermektedir? I. Yeni ilm-i kelâm dönemi: XIX. asrın sonlarından başlayarak hâlen devam etmekte olan dönem. II. Vâsıl b. Atâ ve Amr b. Ubeyd ile Mu‘tezile mezhebinin ortaya çıkışı III. Kur’ân vahyinin devam ettiği dönem; Hz. Peygamber dönemi. IV. Kelâmî tartışmaların ortaya çıktığı ilk fikrî hareketler ve ihtilaflar dönemi. V. Eş‘arîlik ve Mâtürîdîlik gibi Ehl-i Sünnet kelam mezheplerinin ortaya çıkışı.
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
D) III, IV, II, V, I
Soru 13:
I. Tevhîd, II. Adâlet, III. Teaddüd-i kudemâ IV. Kad i‘tezele annâ Vâsıl V. El-va‘d ve’l-vaîd, VI. Halku’l-Kur’an VII. El-menzile beyne’l-menzileteyn VIII. El-emru bi’lma’ruf ve’n-nehyu ani’l-münker I.X. Ehlü’t-tevhîd ve’l-adl” Mu‘tezile mezhebi denilince; zaman içerisinde geçirdiği aşamalardan sonra, her birine özel bir anlam yüklenen ve bilinen beş esası benimseyen bir ekol anlaşılmaktadır. Aşağıda belirtilen bu beş esas, hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
B) I, II, V, VII ve VIII