logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Din Psikolojisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi dini ritüellerin fonksiyonlardan biri değildir ?

Soru 2:

‘Her din mensubu, inandığı Yüce varlığı doğrudan içinde hisseder ve onun etkilerini fark eder.’ Bu din boyutlarından hangisine girmektedir?

Soru 3:

Bu teoriye göre çocuk ile annesi veya temel bakıcısı arasındaki iyimser ilişki veya bağlanma figürü, iki şey üretir: 1. Herhangi bir tehdit anında ve üzüntülü zamanlarda başvurabileceği rahatlama ve güvenlik limanı. 2. Tehlike zamanlarının dışında çevrenin keşfedilmesi konusunda güvenlik üssü.                              Yukarıda sözü edilen teori aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 4:

İnsanın, Allah’ın kendisinden istediklerini ne düzeyde yerine getirdiğini sorgulaması hangi dini şüphe çeşidi ile ilgilidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi ergenlik dönemi dinî gelişiminde en karakteristik unsurlardan biridir?

Soru 6:

“Bireyin, yeni bir grup aidiyeti psikolojisi ile eski arkadaş grubuyla olan iletişimi kesildiği ya da azaldığı bu dönemde, din değiştirmesi sonucu eski sosyal çevresi ile bağları zayıflar.” Yukarıda yer alan parça aşağıdaki verilen din değiştirme safhalarından hangisine vurgu yapar?

Soru 7:

Namaz kılmak isteyen bir kişi aynı zamanda bir televizyon programını izleme, arkadaşlarıyla sohbet etme, eğlenme arzusu duyabilir. Kişinin böyle bir durumda namaz kılmayı tercih etmesi ibadetin hangi alandaki etkileriyle açıklanabilir?

Soru 8:

I. Bireyin, esas olarak dini değerlerine ters düşen, günah sayılan davranışlarından dolayı duyduğu pişmanlık II. Yapılan bir davranışın ilahi emirlere aykırı bir suç ve günah olduğunun farkına varma III. Kişinin Allah’la ilişkilerini yeniden onarıp düzeltme niyeti IV. Allah’la arasının açıldığı şuuruna varması V. Allah’ın rızasını kazanmak Yukarıdakilerden hangisi/hangileri, kişinin tövbe etme gereksinimi hissetmesinde etkilidir?

Soru 9:

Tanrı buyruklarını yerine getirme, Tanrı’ya yönelen saygı davranışı, tapınma, tapınış, kulluk anlamına gelen eylem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdaki araştırmacılardan hangisi genel psikolojik gelişim süreçleri içinde meydana gelen değişimleri dikkate alarak çocukluk dönemi dinî gelişiminde gözlemlenen karakteristik özellikleri belirlemiş, Piaget teorisini ilk olarak dini gelişime uygulamış ve bu konuda önemli teorilerden birini geliştirmiştir?

Soru 11:

I- İnanç geni II- Sonsuzluk idrakiIII- Sonluluk idrakiIV- Varlık idraki Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri imanın psikolojik kaynakları konusunda ileri sürülen görüşlerden birisidir?

Soru 12:

Dinî şüphe, kararsızlık ve çalkantıların durulmaya başladığı ve zamanla ortadan kalktığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Çağırmak, davet etmek, yardım istemek  anlamlarına gelen , terim olarakda  inanan kişinin Allah’la iletişim kurması, O’na yalvarışı ve yakarışı ve O’ndan yardım dilemesi olan kavram aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 14:

Bir insanı herhangi bir dinin mensubu yapan temel unsur nedir?

Soru 15:

I-Kutsal II-Aşkın III-Tabiatüstü IV-İlahi Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri özsel olarak dini tanımlayan en önemli kavramdır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi çocukluk dönemi dindarlık gelişimiyle ilgilidir?

Soru 17:

İmanı bütün beşeri inanç çeşitlerinden ayıran en temel özellik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Hangisi tanrı tasavvurunun oluşumunu açıklayan ilişkisel tezin özelliklerinden biri değildir ?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi imanda iradi yapı çerçevesinde değerlendirilir?

Soru 20:

Fowler’a göre birey hangi aşamaya ulaştıktan sonra adalet ve sevgiyi etkinleştirip, baskı ve işkenceyi alt etmek için, hayatın anlamı ve Tanrı’nın gücü ile birleşme sürecini yaşar?