logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Din Psikolojisi

Soru 1:

Maneviyatın etkili ve evrensel bir güç olmasını, genetiğe bağlayan ve insanda Tanrı Geni olduğu fikrini ortaya atan kişi kimdir?

Soru 2:

Dini olguların anlamı üzerine araştırma yaparken din psikologları aşağıdaki din bilimi bilim alanlarından hangisine başvurmaktadır?

Soru 3:

İslam Dünyasında dini konuları psikolojik bakış açısıyla ele alan ilk ilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

İnsanı, ruhunun derinliklerinde kutsallık atfettiği yüce bir varlığa yönelten güçlü eğilime ne ad verilir?

Soru 5:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi dini başa çıkma seçeneklerinden birisi değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi ülkemizde üst sosyo ekonomik düzeydeki bireylerin dindarlıktan uzaklaşmalarına yol açabilecek olası nedenlerden biri değildir?

Soru 7:

I. Kalp hastalıklarını azaltan egzersiz II. Dengeli bir kilo kontrolünü kolaylaştıran diyet III. Alkolden kaçınma IV. Zinadan kaçınma Yukarıda yer alan maddelerden hangisi/hangileri dinin insanın fizyolojik durumuna olumlu yönde etki sağlayan emir, yasak ya da tavsiyeleri arasında sayılabilir?

Soru 8:

Bireyin bağlandığı dinin kendi hayatındaki özel yansımasına ne ad verilir?

Soru 9:

Din Psikolojisinin modern zamanlardaki asıl kurucusu ve atası kabul edilen ve kendine özgü sınırları içerisinde tecrübi (empirik) bir disiplin olarak gelişmesi için temellerini atan kişi kimdir?

Soru 10:

I. Evrenin ve dünyanın yaratılışı II. Acı tecrübeler, doğal felaketler, ölüm gibi hayatın zorlayıcı ve olumsuz görünen yönleri III. Haksızlık, adaletsizlik, başarısızlık gibi bireysel ya da toplumsal engellenme durumları IV. Sonsuzluk arayışına çözüm V. Zihinsel boyutta ele alınan kimlik problemleri ve hayat felsefesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri zihnin ancak dinin yardımıyla çözebileceği temel problemlerdendir?

Soru 11:

Dini, kültür içerisinde yer alan bir semboller sistemi olarak ele alan bakış açısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi dinin özsel-işlevsel tanımıdır?

Soru 13:

Etki sahasının genişliği açısından bakıldığında aşağıdakilerden hangisi ilk sırada yer alabilir?

Soru 14:

Toplumların kendisini oluşturan bireylere belli bir kültürü aktarma, kazandırma eylemi anlamına gelen kavram aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer alır?

Soru 15:

Dindarlığı etkileyen çok yönlü etkiler arasında değildir ?

Soru 16:

İnsanın, yaratıcısını tanımaya ve O’na bağlanmaya doğuştan eğilimli olduğunu belirten kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

I.Bireylerin ruhsal yaşayış ve davranışlarında ortaya çıkan dini olguyu anlamak II.İnsan tecrübe ve davranışlarında ortaya çıkan dini tezhürleri anlamak III.Dinin gerçek kaynağı ve özü hakkında hüküm yürütmek IV.Dinin insan hayatındaki etki ve boyutlarını anlamaya çalışmak Yukarıdakilerden hangileri din psikolojisinin amaçlarındandır?

Soru 18:

Her şeye gücü yeten bir varlığa ve ebedi bir hayatın geleceğine olan inanç bireyde hangi ihtiyacın doyurulmasına kaynaklık eder?

Soru 19:

I. Dini ayin ve törenler II.Dini tabiat ve yetenek III.Ana baba dininin etkileri IV.İbadetlerin tabiatı V.Dini kurumların etkileri Yukarıdakilerden hangileri dini gelişimi etkileyen faktörlerdendir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi ilk İslam filozofu Kindî'nin psikoloji içerikli eseridir.