logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Din Psikolojisi

Soru 1:

Her toplumda özel zamanlarda ve mekânlarda sabit, kalıplaşmış, sembolik anlamları da olan kutlama ve törenler düzenlenir. Bunlar genel olarak toplumsal yaşamın sembolik nitelikli ya da dar anlamda dinî nitelikli eylemleri olabilir. bu açıklama ile hangi kavrama vurgu yapılmaktadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Tanrı kavramı ile ilgili doğru bir ifadedir?

Soru 3:

Sözlükte “Tanrı buyruklarını yerine getirme, Tanrı’ya yönelen saygı davranışı, tapınma, tapınış, kulluk” gibi anlamlara gelmektedir. Terim olarak, Allah’a karşı kulluk ve bağlılığı ifade eden sözler ve hareketler, O’na yaklaşmak için yapılan dinî davranışlar diye tanımlanır. yukarıda sözü edilen tanıma ait kavram aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak gösterilmiştir?

Soru 4:

“Ben kimim? Niçin buradayım? Hayatın amacı nedir? Neye inanabilirim? Neye değer verebilirim? Nasıl yaşamalıyım? gibi soruların sorulduğu ergenlik dönemi dini gelişimde belirleyi faktörlerden  hangisinde gerçekleşmektedir ?

Soru 5:

I. İmanın bir iç-güdü olduğu görüşü II. İmanın, iç-güdülerin yönlendirilip olgunlaştırılması sonucu ulaşılan insani bir gelişim olduğu görüşü III. İmanı, insanın sonsuz olanla karşılaşmasının sonucu olarak gören ve onu sonsuzluk duygusuna dayandıran görüş IV. İmanın, aslında sonlu olanı idrak olduğu görüşü V. İmanın, varlığı idrak olduğu görüşü Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri Batı’ya göre imanın psikolojik kaynakları ile ilgili varsayımların arasındadır?

Soru 6:

İnsanı dine yönelten biyolojik, psikolojik ve sosyo-kültürel kaynaklardan söz edilmektedir. Aşağıdakilerden psikolojik kaynaklar arasında gösterilebilir?

Soru 7:

din değiştirme süreci kaç aşamadan geçmektedir?

Soru 8:

"İnanç esaslarındaki bazı farklılıklara rağmen, dinlerin üzerinde temellendikleri inançların birkaç ortak alan etrafında dönme eğiliminde oldukları yönünde bazı görüşler ileri sürülmektedir." Bu ifadeye göre aşağıdakilerden hangisi bu ortaklıklardan birisidir.

Soru 9:

Olaylar ya uzaktan kendi doğal akışı içerisinde, ya da araştırmacının kendisi de olayların içinde yer alarak anlaşılmaya çalışan din psikolojisinde kullanılan yöntemlerden biri olan teknik aşağıdakilerden hangisinde yer almaktadır?

Soru 10:

Baldwin teorisi kaç evreden oluşmaktadır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Tanrı tasavvuru konusunda ilişkisel tezin ileri sürdüğü varsayımlardan biridir?

Soru 12:

Tanrıyla daha çok kişisel ilişki ve biçimsel amelî düşünceyle ilgili soyut fikirlere karşı bir güvenin söz konusu olduğu inanç aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

İnsanoğlunun hangi özelliği, insanın kendini aşarak özünü aramaya ve o öze ulaşmak için çabalamaya mecbur bırakır?

Soru 14:

bir dinden başka bir dine dönmek anlamına gelen ve bireyin bir dine olan inanç ve bağlılığının başka bir dine geçiş yapması anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi ibadet-ruh sağlığı ilişkisi kapsamında değerlendirilebilir?

Soru 16:

Aşağıdaki sözcüklerden hangisi ibadeti tanımlamak için kullanılabilir?

Soru 17:

Din psikolojisinin başlıca alanlarından olan Erdem psikolojisinin konuları aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Din değiştirme tipleri arasında entellektüel tip ile ilgili aşağıdakileren hangisi doğrudur?

Soru 19:

Eleştiri ve itiraz niyeti olmaksızın, dinî bilgi ve kavramların gerçekliğini ve sebeplerini araştırma ve tatminkâr cevaplar bulma arzusuyla ortaya çıkan ve daha çok çocukluk döneminde görülen dini şüphe çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Baldwin Teorisi’nin ilk evresidir?